fbpx
PubertetVaspitanje

Kada braća i sestre više ne bi trebalo da budu goli jedno pred drugim?

U trudnoći, ali i nakon što dobijete dete pokušavate da predvidite sve i svašta, ali o nekim stvarima još jednostavno ne razmišljate. Čak vam ni ne padaju na pamet. Međutim, kako deca počnu da rastu, iznova se srećete sa novim stvarima koje se pitate. Jedno od njih je i pitanje od kada braća i sestre više ne bi trebalo da budu goli jedno pred drugim? Koji je to uzrast u kome bi trebalo da počnu da imaju svoju punu privatnost?

deca 14

Kada braća i sestre više ne bi trebalo da budu goli jedno pred drugim?

Ne postoji jasna starosna granica kada braća i sestre više ne bi trebalo da budu goli pred onim drugim, ali bi trebalo da obratite pažnju na neke stvari. Ovo je posebno pitanje ukoliko se radi o blizancima ili je mala razlika u godinama među decom.

Ponekad deca počnu da pokazuju znake puberteta, ali imaju pozitivan odnos prema svom telu, nemaju još osećaj stida i misle da je u redu da nastave da se igraju golišavi i raspremaju pred bratom ili sestrom pre kupanja, na primer. Kod devojčica se obično ranije dešavaju promene i znaci puberteta. Roditelji se tada pitaju kako treba da reaguju i da li je potrebno da ih opominju.

Posebno je osetljivo to da dete treba ohrabriti da ostane zadovoljno svojim telom, a opet uputiti u važnost ličnog prostora i privatnosti. Odrasli golotinju često vide potpuno drugačije nego deca, jer uzimamo u obzir seksualnost i ne želimo da dečija tela budu seksualizovana kada to nije potrebno.

Idealno bi bilo da deci dozvolimo da ona sama shvate uzrast u kome žele da se prikrivaju i imaju svoju privatnost. Kod određenog broja dece ovo i jeste slučaj, dok drugima treba malo skretanja pažnje na koji način nije baš u redu da idu u javnost. Ne postoji tačan uzrast u kome bi trebalo da deca više ne izlaze golišava pred svog brata ili sestru.

Kada braća i sestre više ne bi trebalo da budu goli jedno pred drugim
Kada braća i sestre više ne bi trebalo da budu goli jedno pred drugim?

Kako pubertet menja stvari?

Devojčice ulaze u pubertet pre dečaka. Ovo nekada napravi pravi mali džumbus u odnosu i posmatranju sebe kao individue kada je u pitanju dečak, stariji brat. Odjednom se život potpuno pretumbava, kada ga njegova mlađa sestra u jednom momentu možda i fizički prestigne u rastu, a on primećuje i da postaje žena, dok je on još dečak. Kada su u pitanju blizanci različitog pola, ovo je posebno uočljivo.

U nekom momentu im može postati čudno zašto više nije sasvim u redu da budu golišavi jedno pred drugim i da se presvlače zajedno. Važno je da im budete podrška u promenama koje se dešavaju, ali i objasnite zašto je to važno i koliko je prirodno.

Deca u pubertetu bivaju zbunjena upravo zbog toga što nisu sigurna da li žele da odrastu ili ostanu bezbrižna u igri. Ne treba ih stoga ni gurati u krute okvire odraslog doba, ali nećete ni dozvoliti da trče ulicom golišavi. Stoga je u tom zbunjujućem periodu puno razgovora, obraćanja pažnje i ljubavi prema detetu veoma važno.

Razgovori o telu

Ne bi trebalo deci nametati ni osećaj sramote zbog toga što se telo menja, već pokušajte da razgovarate više o promenama tela i samom pubertetu. Pričajte sa detetom o tome kako brinemo o svom telu i kako ga tretiramo na zdrav način. Svaka porodica ima svoj način funkcionisanja i način na koji komunicira. Važno je da se razgovor o promenama tela i seksu ne preskače i ne gura pod tepih, već da samo bude prilagođen određenom uzrastu dece.

Istraživanja pokazuju ključne aspekte vođenja razgovora o seksu sa decom i to bez korišćenja eufeminizama i „slatkih reči“ za delove tela. Izvor: RaisingChildren

deca 13
Zapamtite

Važno je da decu naučimo da imaju pozitivan stav prema svom telu, ali i da imaju kontrolu nad njim. Ovo se lako može narušiti ako im naredite da se obuku pred bratom/sestrom jer time stavljajte do znanja da nema samo kontrolu nad telom, već da je imate vi. Taj stav, složićete se, nije najbolji i može im doneti mnogo neželjenih situacija u životu.

Skrenite im pažnju da je u redu da žele da imaju privatnost, kao i da je u redu da se osećaju neprijatno i ako nekog drugog vide bez odeće. Čim se osete neprijatno, trebalo bi da se njihova želja poštuje. Ovo će im pomoći i da funkcionišu van porodice.

Objavljen: 3. jun 2023. godine, ažuriran: 13. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button