fbpx
Zdravlje trudnice

Serklaž u trudnoći

Serklaž je postupak kojim se grlić materice zatvara u trudnoći. Ovaj postupak se obično sprovodi između 12. i 14. nedelje trudnoće, a ostavlja se na cerviksu sve dok ne prođe rizik od prevremenog porođaja.

Kada se radi serklaž?

Zatvoren grlić materice drži fetus u materici do porođaja. Kada dođe do skraćivanja grlića materice, može se dogoditi prevremeni porođaj. Ovaj postupak može da pomogne da se trudnoća održi do termina, odnosno najmanje do 37 nedelja trudnoće, tako što grlić materice drži zatvorenim. (Izvor: Cochrane)

Ginekolog se obično odlučuje za ovu intervenciju ako kod trudnice postoji:

 • skraćen grlić materice (ovo je najčešći razlog),
 • istorija gubitaka trudnoće,
 • promene na grliću materice koje mogu dovesti do prevremenog porođaja,
 • strukturalna abnormalnost materice,
 • operacije i traume grlića materice zbog kojih postoji rizik od prevremenog porođaja,
 • istorija upala i infekcije.

Posle serklaža nema bolova, ali mogu da se jave blagi grčevi i tačkasto krvarenje koje će ubrzo proći. Uz konsultaciju sa lekarom, možete koristiti lekove za bolove dok grčevi ne prođu.

demetra 15

Moguće komplikacije zbog ovog postupka

Potencijalni problemi zbog ove intervencije su retki, mada svaka procedura sa sobom nosi određeni rizik. Pre nego što obavi intervenciju, ginekolog će razmotriti potencijalne probleme poput:

 • prevremnog porođaja,
 • preuranjeno pucanje vodenjaka,
 • infekcija grlića materice,
 • nemogućnost širenja grlića materice tokom porođaja,
 • serklaž u narednoj trudnoći,
 • trauma grlića materice.

Kako se priprema za serklaž?

Prvo će lekar uraditi klasičan vaginalni pregled radi procene abnormalnosti grlića, zatim koliko je poravnat ili otvoren, a onda će možda raditi vaginalni ultrazvuk i briseve, kako bi se utvrdilo da li postoji neka infekcija.

Preciziraćete sa lekarom da li treba da prestanete sa lekovima i suplementima, ako ih pijete dok ne prođe intervencija. Imajte na umu da ćete možda biti u anesteziji, te pred sam postupak ne smete da jedete i pijete nekoliko sati, ali tačne upute ćete takođe dobiti od lekara. Nekada se koristi samo lokalna anestezija, a nekada opšta.

Kada je seksualna aktivnost u pitanju, verovatno neće biti dozvoljeno da imate odnose zbog rizične trudnoće, te ćete i u ovom periodu morati da se strpite.

Koliko se često radi?

Ova interevencija se radi kod trudnica koje imaju rizik od prevremenog porođaja zbog cervikalne insuficijencije (slabost grlića materice). To je postupak postavljanja šava oko grlića materice kako bi se sprečilo njegovo prerano otvaranje.

Ne postoji precizna učestalost jer se radi samo kod određenih trudnica sa specifičnim problemima. Prema nekim procenama, radi se kod otprilike 1% do 2% svih trudnoća. Najčešće se primenjuje kod žena koje su već imale prevremeni porođaj ili koje imaju dijagnostikovanu slabost grlića materice.

Koliko se smatra da je ovaj metod efikasan u prevenciji prevremenog porođaja?

Serklaž se smatra efikasnim metodom u prevenciji prevremenog porođaja kod žena koje imaju dijagnostikovanu cervikalnu insuficijenciju. Efikasnost varira u zavisnosti od specifičnih okolnosti svake trudnoće, ali generalno se smatra da može značajno smanjiti rizik od prevremenog porođaja kod odgovarajućih pacijentkinja.

Prema istraživanjima, može smanjiti rizik od prevremenog porođaja pre 34. nedelje trudnoće za otprilike 30-50% kod žena koje su visoko rizične. Ipak, uspeh zahvata zavisi od pravovremene dijagnoze, pravilne indikacije za postavljanje serklaža, i adekvatne prenatalne nege.

Važno je napomenuti da nije bez rizika i ne garantuje uvek uspeh. Mogući rizici uključuju infekcije, preuranjeno pucanje plodovih ovoja, i kontrakcije. Zato je ključno da odluku o postavljanju donese stručnjak na osnovu detaljne procene individualnog rizika i stanja trudnice.

vezbanje u trudnoci 2

Vrste serklaža

U zavisnosti od situacije i specifičnosti potreba, rade se različite vrste serklaža:

 1. Stavljaju se šavovi oko spoljne strane grlića materice, a onda će se zategnuti i vezati kako bi se cerviks zatvorio. Ovo je vrsta serklaža koja se uklanja ambulantno bez anestezije.
 2. Druga vrsta se radi tako što se pravi rez kroz koji se posebna traka postavlja oko spoljne strane grlića materice i povlači tako da se cerviks zatvori. Uglavnom je potrebno ukloniti ga uz korišćenje anestezije.
 3. Postoji vrsta serklaža koja se radi kroz manji rez na stomaku. Kroz njega lekar pristupa grliću materice i postavlja traku koja će držati grlić zatvorenim. Ovaj serklaž se uklanja ili ponovnim rezom na stomaku ili tokom planiranog carskog reza.

Kada se skida serklaž?

Obično se uklanja u periodu od 36. do 38. nedelje trudnoće, osim ako ne postoje indikacije za ranije uklanjanje ili ako trudnica započne porođaj pre ovog perioda. Postupak uklanjanja serklaža je relativno jednostavan i obično se radi ambulantno, bez potrebe za hospitalizacijom.

Postupak uklanjanja:

 1. Priprema trudnice: Trudnica će biti postavljena u položaj kao za ginekološki pregled.
 2. Anestezija: U većini slučajeva lokalna anestezija nije potrebna, ali se može koristiti ako je trudnici potrebna dodatna udobnost.
 3. Uklanjanje šava: Lekar će pomoću spekuluma pristupiti grliću materice i pažljivo preseći i ukloniti šav. Proces je obično brz i traje nekoliko minuta.
 4. Nakon postupka: Nakon uklanjanja, trudnica može doživeti blago krvarenje i grčeve, što je normalno. Preporučuje se odmor tokom narednih 24 sata.

Ako trudnica započne porođaj pre planiranog termina uklanjanja, šav će se ukloniti čim se utvrdi da porođaj napreduje. U hitnim slučajevima, ako se razvije infekcija, krvarenje ili preuranjeno pucanje plodovih ovoja, serklaž će takođe biti uklonjen pre roka.

Samo kod serklaža koji se radi kroz stomak je uglavnom uobičajen carki rez, mada i tu ima izuzetaka. Ako se planira carski rez iz nekog drugog razloga, onda nema potrebe da se on skida ranije.

Kada je planiran vaginalni porođaj, uklanja se na početku 9. meseca trudnoće.

Kada treba pozvati doktora ako imate serklaž?

serklaž

Lekar će vas uputiti koliko često treba da dolazite na kontrole i da li vam je potrebna terapija. Mimo toga trebalo bi da odmah odete na pregled ako se jave: 

 • znaci infekcije, temperatura i drhtavica,
 • stalna mučnina i povraćanje (ako ih nije bilo pre u tom intenzitetu),
 • vaginalno krvarenje,
 • kontrakcije,
 • sumnjate na pucanje vodenjaka.
Da li treba brinuti zbog preporuke lekara da se postavi serklaž?

Preporuka lekara za postavljanje serklaža može biti zabrinjavajuća, ali je važno razumeti da se ova procedura preporučuje kako bi se smanjio rizik od prevremenog porođaja i poboljšali ishodi trudnoće. Evo nekoliko razloga zašto ne bi trebalo previše brinuti i kako se možete informisati i pripremiti:

 1. Zdravstveni razlog: Obično se preporučuje kada postoji stvarna medicinska potreba, kao što je cervikalna insuficijencija ili prethodni prevremeni porođaji. Lekar donosi ovu odluku na osnovu detaljne procene vašeg zdravstvenog stanja i rizika.
 2. Efikasnost: On je dokazano efikasan u smanjenju rizika od prevremenog porođaja kod žena sa cervikalnom insuficijencijom. Mnoge žene koje su prošle kroz ovaj postupak uspešno su iznele trudnoću do termina.
 3. Bezbednost: Postavljanje je rutinska procedura koju obavljaju iskusni ginekolozi. Iako svaki medicinski postupak nosi određeni rizik, komplikacije su relativno retke.
 4. Podrška: Razgovarajte sa svojim lekarom o svojim brigama. Pitanja koja možete postaviti uključuju:
  • Zašto je potreban u mom slučaju?
  • Koji su rizici i koristi procedure?
  • Kako se pripremiti za postupak?
  • Šta očekivati nakon postavljanja?
 5. Dodatne informacije: Informisanje o proceduri može vam pomoći da se osećate sigurnije. Tražite od lekara da vam objasni korake postupka, šta možete očekivati tokom oporavka i kako da pratite svoje zdravlje nakon postavljanja serklaža.
 6. Podrška partnera i porodice: Podrška partnera i porodice može vam pomoći da se osećate mirnije i sigurnije tokom ovog perioda.

Uvek je najbolje razgovarati sa svojim lekarom o svim brigama i pitanjima koja imate kako biste doneli informisanu odluku i osećali se sigurnije u procesu.

Objavljen 22. mart 2021. godine, ažuriran 1. jun 2024. godine

Izvor
-CochraneAmerican PregnancyObesteticsGinaecologyJournalBethIsraelLayelHealthMayoClinicJOGC

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button