fbpx
Zatrudnjivanje

6 trikova za brzo začeće

Možda ste samo jako nestrpljivi da ostanete trudni ili možda želite da se rođenje vaše bebe dogodi u određeno vreme. Evo šest trikova zahvaljujući kojima možete da povećate verovatnoću za brzo začeće.

(Dramatično ćete smanjiti rizik od određenih oštećenja ploda, ako počnete da uzimate folnu kiselinu barem mesec dana pre nego što počnete da pokušavate da zatrudnite. Saznajte šta još možete da učinite unapred kako bi beba imala zdrav početak.)

Saveti za brzo začeće

Trik za brzo začeće # 1: Utvrdite kada je ovulacija

Najveća tajna brzog zatrudnjivanja je vreme ovulacije (oslobađanje jajne ćelije iz jajnika). Zamislite jajnu ćeliju kao lopticu, a spermu kao strelice. Jedna od strelica mora da pogodi lopticu kako bi vi ostali trudni.
Budući da većina žena ima jednu zrelu jajnu ćeliju tokom svakog menstrualnog ciklusa, postoji samo nekoliko dana mesečno kada seks zapravo može da dovede do trudnoće. Ako znate kada je ovulacija, onda možete da identifikujete lopticu, a zatim ciljate na nju, umesto da samo skupljate hrpe strelica i nadate se da će naći cilj.

Možete da saznate kada ovulirate pomoću nekoliko različitih metoda, kao što je merenje bazalne temperature, praćenje cervikalne sluzi, ispitivanje pomoću Maybe Baby aparata itd.
Ako primetite da imate neredovne menstruacije tokom nekoliko meseci, praćenje ovulacije može da bude teško. Pitajte svog lekara za savet – on vam može predložiti folikulometriju, ultrazvučno praćenje ovulacije.

donacija gameta i embriona

Trik za brzo začeće # 2: Budite „vredni“ u pravo vreme

Ako znate kada će jajašce biti pušteno iz jajnika, možete da planirate da imate polni odnos za vreme najplodnijih dana: oko dva do tri dana pre ovulacije i na dan ovulacije. (Početi malo ranije ne može da škodi, neke žene su ostale trudne prilikom seksa koji se dogodio čak šest dana pre nego što je bila ovulacija.)

Ako niste sigurni kada će biti plodno razdoblje, ovde je jednostavno pravilo: pokušavajte svaki drugi dan. To znači da ćete imati zdrave spermatozoide koji čekaju u jajovodima svaki dan, spremni za kretanje u akciju kad god jajašce bude pušteno na slobodu. (Ukoliko želite da imate seks češće nego svaki drugi dan, i to je u redu. To vam neće pomoći da brže zatrudnite, ali neće ni smetati.)

Trik za brzo začeće # 3: Legnite posle „posla“

Dugo vremena nije se znalo da li ležanje na leđima nakon seksa (kako bi se sprečilo da sperma iscuri) pomaže da se povećaju šanse da spermatozoidi uspešno oplode jajnu ćeliju.
Sada postoji razlog da se veruje da boravljenje u horizontali moglo da pomogne. Tokom 2009. godine, istraživači u Amsterdamu su otkrili da žene koje leže 15 minuta nakon što je su veštački oplođene (to jest, lekar je plasirao spermu u njihovu matericu) imaju 50 posto veću verovatnoću da ostanu trudne nego žene koje su ustale odmah nakon zahvata.

Iako ne možemo da budemo sigurni da isto važi i za odnos, ovo istraživanje ukazuje na to da boravak ležeći malo nakon seksa može da pomogne spermi vašeg partnera. U svakom slučaju, ne boli probati.

pouzdan test za trudnocu

Trik za brzo začeće # 4: Uživajte u procesu

Ako ste u žurbi da ostanete trudni, možda će vam se javiti osećaj teskobe. Iako je to sasvim normalno, zapravo su vam bolje šanse za začeće ako niste pod stresom. Hipotalamus – žlezda u mozgu koja reguliše hormone ovulacije – ne funkcioniše kada ste pod stresom, što znači da ovulacija može da bude kasnije nego inače ili da je uopšte ne bude u ciklusu.

Dakle, učinite sve što možete da uživate u procesu ostajanja u drugom stanju. Uživanje u seksualnom životu (umesto “moram zatrudneti sada“ pristup) će zapravo povećati vaše šanse za uspeh. A ako pokušavate da učinite stvari duhovitim, evo dobre vesti: ni jedan seksualni položaj nije učinkovitiji za nastanak bebe od drugog.

Trik za brzo začeće # 5: Kako da stvorite „super spermu“

Sperma ima svoje najbolje šanse da pronađe jajašce kad je zdrava, jaka i obilna. Nekoliko stvari može da pomogne vašem partneru da dobije kvalitetnu spermu:

  • smanjiti alkohol (studije pokazuju da piće dnevno može da smanji nivo testosterona i broj spermatozoida i poveća broj abnormalnih spermatozoida)
  • bez duvana i droge (to može da uzrokuje loš kvalitet funkcionisanja spermatozoida)
  • jesti dovoljno određenih ključnih nutrijenata – kao što su cink, folna kiselina, kalcijum te vitamini C i D – koji pomažu da se stvori bogata, jaka, pokretna sperma
  • izbegavanje tople kupke, sauna, budući da toplina ubija spermatozoide (testisi funkcionišu najbolje na 34 do 36 stepeni celzijusa, što je par stepeni hladnije od normalne telesne temperature)

Što pre vaš partner može da učini ove promene, to bolje: spermi treba vremena da se razvije, pa poboljšanja koja on učini danas će stvoriti bolju spermu za oko tri meseca.

Trik za brzo začeće # 6: Neka vaše telo bude spremno

saveti za brzo začeće
6 trikova za brzo začeće

Veća je verovatnoća da ćete imati uspešnu trudnoću ako je vaše telo spremno za taj zadatak. Da biste saznali da li ste u stanju da začnete – i naučiti koje promene mogu da pomognu – zakažite pregled kod lekara. Možda nećete biti u mogućnosti da dobijete dijagnozu ili da rešite bilo kakve zdravstvene probleme odmah, ali preduzimanje koraka što je pre moguće će vam pomoći da začnete brže u ovoj dugoj vožnji.

U međuvremenu, izbegavajte alkohol, droge i pušenje ako možete, jer te stvari ometaju plodnost. (Da ne spominjemo da su štetni za fetus.) Razmislite o smanjenju unosa kofeina: unos više od ekvivalenta dnevno šoljici ili dve kafe je povezan sa nižim šansama za začeće. 

Pročitajte i: Kako najlakše zatrudeti

Koliko dugo da pokušavam pre nego što potražim pomoć?

Ako pokušavate da ostanete trudni prirodno, vrlo je verovatno da će se to dogoditi u prva tri meseca. Oko 6 od 10 parova zatrudni do tada.
Nakon toga, koliko dugo treba da pokušavate pre nego što potražite pomoć stručnjaka za plodnost, zavisi u velikoj meri od vaše dobi. Plodnost se smanjuje sa godinama pa ako imate preko 40 godina, potražite pomoć stručnjaka odmah. Ako imate između 35 i 40 godina, razgovarajte sa stručnjakom nakon što ste pokušavali šest meseci bez sreće. A ako ste mlađi od 35 godina, verovatno je u redu da pokušavate godinu dana pre traženja pomoći.

Naravno, ako imate razloga da sumnjate u problem sa plodnošću kod sebe ili svog partnera, odmah zakažite pregled – nema razloga da se čeka.

Tekst “6 trikova za brzo začeće” objavljen: 23. novembra 2011. godine, ažuriran: 25. maj 2024. godine

Izvor
Wikipedia

Related Articles

Back to top button