fbpx
Zdravlje trudnice

Rinitis u trudnoći – curenje nosa u trudnoći

Kada očekujete bebu, moguće je da imate problem sa nosom koji je neprestano zapušen i da vam je rinitis u trudnoći poznata pojava. Ne zna se tačno zbog čega se javlja ovo stanje kod trudnica. Može biti povezano sa hormonskim promenama.

Rinitisom se smatra nazalna kongestija koja traje šest ili više nedelja tokom trudnoće i pogađa između 18 i 42% trudnica. Uglavnom se javlja u prvom ili trećem tromsečju trudnoće. Simptomi uključuju zapušen nos, kijavicu i curenje iz nosa.

Kijavica i trudnoća

Simptomi kijanja i curenje nosa u trudnoći nisu retkost. Rinitis u trudnoći je izraženiji kod osoba koje su i ranije imale ovaj problem, samo se on sada obično pogoršava. U pojedinim situacijama, žene se tokom trudnoće osećaju bolje kada je ovaj problem u pitanju.

Kod trudnica se javlja zapaljenje sluzokože koja oblaže nos. Ovo stanje može trajati nedeljama. Moguće je da prateći problem ovog stanja bude i poremećaj spavanja zbog zapušenog nosa, obzirom da se stanje pogoršava kada ležite. Ređe se javljaju komplikacije u vidu sinusitisa i infekcije uha.

Sa druge strane, astma i alergije ne povećavaju rizik da se pojavi kijavica u trudnoći.

rinitis u trudnoci

Zašto se javlja rinitis u trudnoći?

Najčešći uzroci ove pojave su: alergija, upala sinusa ili idiopatski rinitis. Najčešći su problemi tokom poslednja dva meseca trudnoće, ali dobra vest je da nestaju nakon porođaja.

Kako se leči curenje nosa u trudnoći? 

Izbor terapije u ovom periodu je od velikog značaja. Oralne dekongestive treba izbegavati u prva tri meseca. Od antihistamika, preporuka su trihlofeniramin i tripelenamin. Pseudoefedrin treba izbegavati.

ranica na grlicu materice 3

Kod alergijskog rinitisa, pored izbegavanja provocirajućeg agensa, indikovana je preventivna upotreba natrijum-hromoglikata. Kortikosteroide treba koristiti samo u najmanjoj količini i to ako sva ostala terapija nema efekta.

Kako možete da olakšate simptome:

  • Pijte puno tečnosti.
  • Povećajte nivo vlažnosti u domu, ako je moguće koristite ovlaživač vazduha.
  • Izbegavajte iritanse, kao što je dim cigarete.
  • Ukoliko vam iz drugih razloga nisu zabranjene, lagane vežbe mogu smanjiti i problem sa zapušenjem nosa, a i pobiljšati spavanje.
  • Podignite uzgljavlje kreveta korišćenjem dodatnog jastuka.
rinitis u trudnoci

Vazomotorni rinitis (rinitis koji nije infektivnog niti imunološkog porekla) podstiču promene u sredini, kao što su hladan vazduh, visoka vlažnost, snažni mirisi, ali i stres. Dobro se koriguje sa intranazalnim slanim rastvorom (kao što je Marisol).

Ako je uzrok sinuzitis (upala sinusa), u trudnoći se može koristiti amoksicilin (sa ili bez klavulanske kiseline), cefalosporini i eritromicin. Više: Antibiotici u trudnoći: Da li je dozvoljeno piti antibiotike tokom trudnoće?

Više o upotrebi antibiotika: Oprezno sa antibioticima

Naravno, od najvećeg značaja je da svaka terapija bude uzeta u konsultaciji sa lekarom.

Objavljen: 1. april 2014. godine, ažuriran: 31. decembra 2023. godine

Literatura:
  1. Nationwide Children’s: Pregnancy Rhinitis: Relief for Ongoing Nasal Congestion Is Possible -https://www.nationwidechildrens.org/family-resources-education/family-resources-library/pregnancy-rhinitis-relief-for-ongoing-nasal-congestion-is-possible
  2. Pregnancy Birth&Baby: Pregnancy Rhinitis – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-rhinitis
  3. Healthline: Natural Ways to Clear up Rhinitis of Pregnancy – https://www.healthline.com/health/pregnancy/rhinitis
  4. Photo by Andrea Piacquadio from PexelsSave

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button