fbpx
Ishrana deteta

Riba za bebu – riba u bebinoj ishrani

Kada beba može da jede ribu? 

Riba je najbolje nutritivno balansirana namirnica, lakše se vari od mesa, a prepuna je vitaminima i mineralima. Osim toga, sadrži omega 3 masne kiseline, a ima manje masti i holesterola, posebno u odnosu na crveno meso.

Omega 3 masne kiseline moraju da se unose kroz hranu jer ljudski organizam nije u stanju da ih stvara, a neophodne su za razvoj mozga.

Istraživanja su pokazala da riba u bebinoj ishrani pre 9. meseca smanjuje rizik od pojave ekcema i drugih problema sa kožom.

Ribu za bebu možete u početku kuvati, a kasnije (od osmog meseca) je pecite u rerni ili spremajte na roštilju. Pri pripremi je dozvoljeno da dodajete maslinovo ulje i biljne začine.

Ukoliko je kuvate, vreme potrebno da bude gotova je deset minuta. Proverite da li je gotova tako što ćete je ubosti viljuškom. Ako se lako odvaja od viljuške, znači da je gotova. Pri pečenju, potrebno je deset minuta sa jedne strane za parčiće debljine dva i po centimetra. Dok je pri prženju vreme pripremepet minuta po svakoj strani.

Pašteta od tunjevine za bebe

riba za bebu

Domaća pašteta od tunjevine je odličan izbor za bebin doručak posle 9. meseca. Možete je pripremiti na sledeći način:

  • Jednu konzervu tunjevine u komadu izmiksajte sa dva tvrdo kuvana žumanca, dva kafene kašike krem sira, dve kafene kašike senfa i ukoliko ste uveli belance, dodajte i dve kafene kašike majoneza.
  • Obzirom da se dobije veća količina za jedan obrok bebe, možete joj odvojiti jedan deo, a u ostatak dodati majonez, so i biber i tako dobiti doručak za celu porodicu.
  • Služite na hlebu, tostu, dvopeku ili krekerima.

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button