fbpx
Ishrana trudnice

Riba i morski plodovi u trudnoći

Trudnice se suočavaju sa brojnim strahovima u trudnoći. Nekada ni same više nisu sigurne šta je bezbedno, a šta poželjno u njihovoj ishrani. Sa brojnim nedoumicama se sreću i kada su riba i morski plodovi u trudnoći u pitanju. Na ovim prostorima veliki broj ljudi uopšte nema naviku da jede ribu, pa je ona često nešto što se odlaže i izbegava, kako kada su u pitanju bebe, tako i među trudnicama. Riba nam donosi brojne benefite i preporučljivo je da je redovno konzumirate.

Da li smem da jedem ribu u trudnoći?

Većina vrsta ribe je bezbedna u trudnoći pod uslovom da je pravilno spremate i bilo bi dobro da je redovno imate u jelovniku. Kada pripremate ribu, obratite pažnju na par stvari:

  • Kada ribu izvadite iz rerne ostavite je još 3-5 minuta kako bi se završio proces pečenja.
  • Znaćete da je meso ribe pečeno ili kuvano kada se meso odvaja od kosti i nije prozirno.
  • Kod spremanja u mikrotalasnoj pećnici proverite nekoliko različitih tačaka kako bi bili sigurni da je gotovo.
  • Kozice i jastozi su gotovi kada su crvene boje, meso im je biserne boje, a makaze mlečno bele i čvrste.
  • Školjke, dagnje i ostrige je potrebno sačekati da se otvore i to je znak da su kuvane.

Koju vrstu ribe je najbolje odabrati?

Obzirom da neke vrste masnih i velikih riba mogu imati i štetne sastojke kao što su polihlorovani bifenili i dioksini, njihov unos je najbolje ograničiti na najviše dva parčeta nedeljno. Masna riba je korisna jer je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina i drugih hranljivih materija koje su neophodne za razvoj bebinog mozga. Neke od masnih riba koje su najlakše dostupne su: losos, pastrmka, skuša, sardine, tunjevina i inćuni.

Nemojte prečesto jesti ribu u konzervi. Najbolje je da ne pojedete više od dve konzerve nedeljno. Tuna sadrži živu koja vama neće štetiti, ali prevelike količine mogu da smetaju nervnom sistemu bebe. Ajkula sadrži mnogo viši nivo žive, pa bi nju trebali da izbegavate bar tokom trudnoće.

Gotovo svakodnevno možete jesti: škarpinu, oslić, brancin, oradu.

 

riba i morski plodovi u trudnoći

Koje vrste ribe i morskih plodova treba izbegavati u trudnoći?

Sve vrste morskih plodova i ribe koje su sveže su potencijalno rizične. Ne možete znati da li sadrže parazite koji mogu biti opasni za bebu. Ako je suši prethodno bio zamrznut, takav je uglavnom bezbedan, jer smrzavanje ubija parazite. Obavezno se raspitajte, ako se odlučite da jedete suši. Pročitajte i: Suši u trudnoći

Riba koja je dimljena kao što su losos i šaran je bezbedna. Dimljenjem se ubijaju paraziti i bakterije poput listerije. Obratite pažnju da je riba potpuno, a ne delimično dimljena.

Sve vrste ostriga i školjki su bezbedne tek kada su temeljno skuvane jer često sadrže štetne bakterije i viruse koji mogu uzrokovati trovanje. Trovanje sirovom ribom neće naškoditi bebi, ali vama može biti veoma loše.

Ako niste ljubitelj morske ribe razmislite o tome da riblje ulje dodate svojoj ishrani tokom trudnoće.

Pročitajte još:

Literatura:

  1. Uptodate: Fish consumption and marine omega-3 fatty acid supplementation in pregnancy –https://www.uptodate.com/contents/fish-consumption-and-marine-omega-3-fatty-acid-supplementation-in-pregnancy
  2. MotherToBaby: Eating Raw, Undercooked, or Cold Meats and Seafood – https://mothertobaby.org/fact-sheets/eating-raw-undercooked-or-cold-meats-and-seafood/

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button