fbpx
Analize u trudnoćiTrudnoćaZdravlje trudnice

Rh faktor i trudnoća

Mnoge žene ni ne znaju koja su krvna grupa, kao ni Rh faktor i trudnoća je vreme kada prvi put vade krv kako bi to saznale. Rh faktor je protein koji se može naći na površini krvnih zrnaca i ako ga krvne ćelije imaju znači da ste pozitivni. Ukoliko ovaj protein izostaje, znači da ste Rh negativni. Ovo je deo vaše krvne grupe i veoma je važno znati Rh status.

Rh faktor i trudnoća mogu da prave problem ste negativni, a fetus ima pozitivan Rh faktor. Međutim, ovo se lako može regulisati adekvatnom terapijom.

Rh faktor je nešto što se nasleđuje od roditelja i fetus ga može naslediti i od majke i od oca. Većina ljudi ima pozitivan Rh faktor, a ako ga dete ne nasledi ni od oca ni od majke, onda će biti Rh negativan. Izvor: ACOG

trudnoca 6

Rh inkompatibilnost – Rh faktor i trudnoća

Rh inkompatibilnost se javlja kada je majke Rh negativna, a fetus Rh pozitivan. Kada krv pozitivnog fetusa uđe u krvotok Rh negativne majke, njeno telo prepoznaje da Rh pozitivna krv nije njena i pokušava da ga uništi stvaranjem anti-Rh antitela. Ukoliko se ova antitela razvija, ona kroz placentu mogu napasti ćelije fetusa što za posledicu može da ima zdravstvene probleme, pa čak i smrt fetusa ili novorođenčeta.

U trudnoći žena ne deli krv sa fetusom, međutim, ponekad se mala količina trudnoće može pomešati. Ovo se nekada dešava tokom pobačaja, porođaja, amniocinteze ili biopsije horionskih čupica, te krvarenja u trudnoći, pokušajima da se beba okrene iz karličnog porođaja, te trauma stomaka u trudnoći.

Zdravstveni problemi se obično ne javljaju u prvoj trudnoći Rh negativne majke i Rh pozitivnog fetusa. Ovo se dešava jer telo ima manje šanse da razvije previše antitela, ali ako se lečenje ne primeni u prvoj trudnoći, tokom druge trudnoće može da se razvije previše antitela.

trudnoca 5

Rh negativna žena može stvoriti tela i posle:

Osim što Rh inkompatibilnost može da dovede do teške anemije novorođenčeta, ona može da izazove i fiziološku žuticu.

Da li se probemi koje izaziva Rh faktor i trudnoća mogu sprečiti?

Da. Ovi problemi se mogu sprečiti i lečiti, ukoliko se uoče na vreme. Ako žena ima negativan Rh faktor, odmah treba pristupiti davanju leka za sprečavanje stvaranja antitela. Zato se ženama odmah nakon što otkriju da su u drugom stanju savetuje da izvade krvnu grupu, odnosno ukoliko već ne znaju koja su krvna grupa. Više: Trudnoća i negativan Rh faktor

Druga doza leka se daje u toku od 72 sata nakon porođaja, ako se utvrdi da je beba Rh pozitivna, jer je tada najveći rizik da krv fetusa dođe do kontakta sa krvotokom majke. Pored toga, druga doza leka se daje i u slučaju da je:

  • došlo do sponatnog pobačaja, vanmaterične trudnoće ili abortusa,
  • posle amniocenteze, biopsije horionskih čupica ili kordocenteze,
  • posle operacije fetusa,
  • nakon krvarenja u trudnoći ili povreda stomaka u trudnoći.
rh faktor i trudnoca
Rh faktor i trudnoća

Kako se vrši lečenje ako su se već razvija antitela zbog negativnog Rh faktora?

Lečenje standardnim lekom Rhogam ne pomaže ako je majka već napravila antitela, a fetus će se dalje pratiti tokom trudnoće. U nekim situacijama će se savetovati rani porođaj, pre 37. nedelje, a druga opcija je transfuzija krvi kroz pupčanu vrpcu ukoliko se pokaže da fetus pati od teške anemije.

Kod beba kod kojh se javila samo blaga anemija, može se čekati na normalan porođaj, a nakon porođaja će bebi možda biti potrebna transfuzija krvi, no ne bi trebalo da bude drugih problema.

Ako se kod novorođenčeta javi fiziološka žutica, ona se sanira u bolničkim uslovima ili kod kuće i ne bi trebala da komplikuje bebino stanje. Ipak, o svemu ćete dobiti savete pedijatra ili neonatologa pre izlaska iz porodilišta.

Objavljen: 29. maj 2023. godine, ažuriran: 15. januar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button