fbpx
Zdravlje deteta

Gastroezofagealni refluks – GERB ili GER kod bebe

Poslednjih nekoliko godina, pedijatri ove simptome prepoznaju kao gastroezofagealni refluks – GERB kod bebe.

GERB kod bebe

GER se manifestuje, plastično objašnjeno, tako što mišić koji drži saržaj želudca ne radi u pravo vreme. Ovo omogućava da sadržaj izlazi nazad u jednjak. Kod odraslih se to javlja kao gorušica.

Kod bebe refluks dovodi do povraćanja, grčeva i iznenadnog plakanja zbog bola, do toga da čak i odbijaj da jedu. Bebe se plačući često bude noću. GER je retko ozbiljan medicinski problem, ali izaziva nelagodu i često problem u celoj porodici. Majke su nekada sklone da krive sebe, potrebno je vreme da se postavi dijagnoza, neispavane su i dodatno nervozne, pa se često javlja i postporođajna depresija, što, neretko, remeti odnose u celoj porodici. Saznanjem da je reč o fizičkom problemu, koji će proći im često pomaže da se uspostave pozitivni odnosi.

GER se manje manifestuje kod dojene dece. Bez obzira što ćete imati problem da namestite bebu na dojku, dojenje se ne sme prekidati zbog ove dijagnoze, jer je ono najbolja moguća hrana za vašu bebu. Saznajte više: Dojenje bebe sa refluksom

bebina rutina
Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Dijagnoza gastroezofagealni refluks

Ranije se smatralo da je GER retka pojava kod beba, ali se sada smatra uobičajenom. Uglavom se postavlja na osnovu opisa simptoma roditelja i nije neophodno raditi ozbiljnu dijagnostičku pretragu. Simptomi variraju i ukljčuju:

GER kod bebe – nemaju sve bebe koje bljuckaju GERB

Mnoge zdrave bebe imaju neke od ovih simptoma, bez pojave GER. Sa druge strane, mnogo beba sa ozbiljnim oblikom GER imaju samo po neki od ovih simptoma. Uglavnom, refluks se ne smatra problematičnim sve dok beba nema upalu jednjaka ili ozbiljnih problema sa želudcem, usled ispuštanja sadržaja. Postoje različita testiranja, ali je najbolje posmatranje sopstvenog deteta i saradnja sa dečijim gastroenterologom.

 • Pozicioniranje bebe što je duže moguće u uspravan položaj
 • Dodavanje žitarica u tečnosti čak i veoma malim bebama
 • U ozbiljnim oblicima se daju lekovi za smanjenje želudačne kiseline i brže varenje
ger kod bebe

Koja je razlika između bebe koja bljucka i bebe koja ima GER?

Razlika između bebe koja bljucka (refluks) i bebe koja ima gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) je u ozbiljnosti simptoma i posledicama na bebu. Evo detaljnijeg objašnjenja:

Beba koja bljucka (Refluks):

 • Normalna pojava: Bljuckanje je vrlo česta pojava kod beba, posebno u prvih nekoliko meseci života. Oko 50% beba bljucka do trećeg meseca života, a većina preraste ovaj problem do prvog rođendana.
 • Blagi simptomi: Bljuckanje je obično blago i nije praćeno drugim simptomima ili problemima. Beba može bljuckati nakon hranjenja, ali to ne utiče na njen rast i razvoj.
 • Uzrok: Uzrok bljuckanja je nezreo donji ezofagealni sfinkter (mišić između jednjaka i želuca) koji omogućava da se hrana i želudačna kiselina vrate nazad u jednjak.

Beba koja ima GERB (Gastroezofagealna refluksna bolest):

 • Ozbiljnija pojava: GERB je ozbiljniji oblik refluksa koji može izazvati nelagodnost i probleme kod bebe.
 • Simptomi: Osim bljuckanja, simptomi GERB-a mogu uključivati povraćanje, razdražljivost, slabo dobijanje na težini, probleme sa disanjem, kašalj, često gutanje i plačanje tokom ili nakon hranjenja.
 • Posledice: GERB može uticati na rast i razvoj bebe, uzrokovati upalu jednjaka (ezofagitis), probleme sa hranjenjem i druge zdravstvene komplikacije.
 • Uzrok: GERB može biti uzrokovan kombinacijom faktora kao što su nezreo donji ezofagealni sfinkter, određene alergije na hranu, ili anatomske abnormalnosti.
ger kod bebe

PRATITE NAS:

Tretman:

 • Bljuckanje: Obično ne zahteva tretman osim podizanja bebine glave tokom hranjenja, čestih podizanja da se izbaci višak vazduha, i zadržavanja bebe u uspravnom položaju nakon hranjenja.
 • GERB: Može zahtevati medicinski tretman koji uključuje promene u ishrani, specijalne formule za bebe, i/ili lekove koji smanjuju kiselinu u želucu. U težim slučajevima, može biti potrebna dodatna medicinska intervencija.

GERB se vezuje za nezrelost bebe i stanje se poboljšava vremenom. Neke bebe ga prerastu već sa šest meseci starosti, druge sa godinu dana, dok može trajati i duže. Sa sazrevanjem probavnog sistema i ovi simptomi nestaju.

PRATITE NAS:

Photo by Daniel Reche, objavljen: 13. maj 2015, ažuriran: 2. jun 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button