fbpx
Zdravlje deteta

Gastroezofagealni refluks – GER kod bebe

Poslednjih nekoliko godina, pedijatri ove simptome prepoznaju kao gastroezofagealni refluks – GER kod bebe.

GER se manifestuje, plastično objašnjeno, tako što mišić koji drži saržaj želudca ne radi u pravo vreme. Ovo omogućava da sadržaj izlazi nazad u jednjak. Kod odraslih se to javlja kao gorušica.

Kod bebe refluks dovodi do povraćanja, grčeva i iznenadnog plakanja zbog bola, do toga da čak i odbijaj da jedu. Bebe se plačući često bude noću. GER je retko ozbiljan medicinski problem, ali izaziva nelagodu i često problem u celoj porodici. Majke su nekada sklone da krive sebe, potrebno je vreme da se postavi dijagnoza, neispavane su i dodatno nervozne, pa se često javlja i postporođajna depresija, što, neretko, remeti odnose u celoj porodici. Saznanjem da je reč o fizičkom problemu, koji će proći im često pomaže da se uspostave pozitivni odnosi.

GER se manje manifestuje kod dojene dece. Bez obzira što ćete imati problem da namestite bebu na dojku, dojenje se ne sme prekidati zbog ove dijagnoze, jer je ono najbolja moguća hrana za vašu bebu.

Pročitajte: Dojenje bebe sa refluksom

Dijagnoza gastroezofagealni refluks – GER kod bebe

Ranije se smatralo da je GER retka pojava kod beba, ali se sada smatra uobičajenom. Uglavom se postavlja na osnovu opisa simptoma roditelja i nije neophodno raditi ozbiljnu dijagnostičku pretragu. Simptomi variraju i ukljčuju:

Mnoge zdrave bebe imaj neke od ovih simptoma, bez pojave GER. Sa drge strane, mnogo beba sa ozbiljnim oblikom GER imaju samo po neki od ovih simptoma. Uglavnom, refluks se ne smatra problematičnim sve dok beba nema upalu jednjaka ili ozbiljnih problema sa želudcem, usled ispuštanja sadržaja. Postoje različita testiranja, ali je najbolje posmatranje sopstvenog deteta i saradnja sa dečijim gastroenterologom.

Kako da pomognete bebi sa refluksom? ger kod bebe

  • Pozicioniranje bebe što je duže moguće u uspravan položaj
  • Dodavanje žitarica u tečnosti čak i veoma malim bebama
  • U ozbiljnim oblicima se daju lekovi za smanjenje želudačne kiseline i brže varenje

Refluks se vezuje za nezrelost bebe i stanje se poboljšava vremenom. Neke bebe ga prerastu već sa šest meseci starosti, druge sa godinu dana, dok može trajati i duže. Sa sazrevanjem probavnog sistema i ovi simptomi nestaju.

Photo by Daniel Reche: https://www.pexels.com/photo/smiling-baby-lying-on-bed-in-room-1557182/

Ads

Related Articles

Back to top button