fbpx
Razvoj deteta

Razvoj čula ukusa od bebinog rođenja

Kako izgleda razvoj čula ukusa kod fetusa i bebe? O tome da li beba od rođenja zna da razlikuje ukuse i da li prepoznaje samo slatko, naširoko se priča, a evo i detaljnog objašnjenja kako se razvija čulo ukusa. Priča o ukusu uglavnom započinje ili vezano za dojenje ili u vezi sa tim koju je čvrstu hranu najbolje prvo dati detetu.

Beba je željna istraživanja okoline i ukus je jedan od načina da joj pomogne da istraži svet oko sebe. Čim bude savladala motorički razvoj, tako da predmete može da dohvati, počeće da ih stavlja u usta, do tada će u ustima držati prste, celu pesnicu ili, na primer, portiklu.

pexels eduardoo 14474507

Razvoj čula ukusa kod fetusa

Razvoj čula ukusa počinje još dok je beba u materici i okružena anmionskom tečnošću. Beba sve vreme guta i udiše ovu tečnost i tako razvija pluća i digestivni sistem. Već u 9. nedelji trudnoće usta i jezik bebe su formirani, a na jeziku počinju da se pojavljuju prvi jastučići preko kojih ljudska bića osećaju ukus.

Raznovrsnost ukusa hrane i pića koju trudnica unosi prolazi kroz krvotok i kroz pupčanu vrpcu stiže i do bebe.

Beba će kroz plodovu vodu osetiti sve ukuse, ali i mirise. Razvoj čula ukusa kod fetusa napreduje i on će probati svu hranu koju vi unosite, bilo da je slana, začinjena ili slatka.

Razvoj čula ukusa: Da li beba razlikuje ukuse?

Kada se beba rodi, njeni tzv. pupoljci na jeziku (mali kružići na površini jezika) su veoma osetljivi. Ona sada može da raspoznaje slatko i kiselo, ali ipak više voli sladak ukus. To je jedan od razloga zašto voli ukus majčinog mleka. Bebino čulo ukusa će se vremenom razvijati, kako se bude pojavljivalo sve više pupoljaka na jeziku i reakcije na određenu vrstu hrane će se vremenom samim tim i menjati.

U prva tri meseca beba preferira slatko, a mršti se na kiselo i gorko. Negde oko petog meseca, beba počinje da razlikuje i slanu hranu.

Čula ukusa i mirisa su povezana i kod beba je čulo mirisa posebno istančano. One mogu da osete način na koji se hrane, kao i da li ih hrani njihova ili neka druga mama.

Novorođenče prednost daje mirisu majčinog tela, pre svega dojke i time se objašnjava zašto bebe uvek preferiraju da sisaju, ma koliko pre toga dobijale hranu na flašicu, kašiku ili sondu.

Razvoj ukusa bebe stare 6 do 12 meseci

Verovatno će beba u početku neku hranu odbijati da jede, pa ćete morati da budete uporni i iznova pokušavate. Minimalan broj puta serviranja određene hrane koju beba nije želela, a da je prihvati je 8, dok bebe i manja deca u proseku počnu da jedu neželjenu hranu posle 13 serviranja.

culo ukusa kod bebe

Genetika je samo jedan od faktora šta će beba preferirati da jede najrađe, mada daleko veći uticaj ima hrana koju majka unosi tokom trudnoće i dojenja i na koju je beba imala vremena da se navikne.

Ako obratite pažnju, primetićete da beba pažljivo jezikom ispituje ukus zalogaja u ustima, a nakon toga taj zalogaj proguta ili ispljune. Iznova će ispitivati nove ukuse, dok će hranu koja joj je poznatog ukusa i strukture brže gutati.

Da bi se pravilno razvio kompletan sistem organa za varenje, a i sprečila gojaznost u kasnijoj dobi, treba polako hraniti bebu do navršene prve godine. Nije ključni faktor da naučite dete da zeva i guta, već da mu date vremena da ispita različitost ukusa, da nauči da uživa u hrani i odluči koju će preferirati, ali da i drugu voli da jede. Za sve ovo je potrebno vreme.

Strogo vodite računa da bebama mlađim od godinu dana ne dodajete SO, ŠEĆER, veštačke zaslađivače ili pojačivače ukusa (Vegeta, Bio začin, Začin C…). Dodavanjem bilo čega slanog može doći do trajnog oštećenja bubrega, koje će se nekad manifestovati tek u odrasloj dobi. Šećer izaziva karijes čak i na tek izraslim mlečnim zubićima.

Ako sada propustite da dete naviknete na zdrave i prirodne ukuse, teško da ćete kasnije vi moći da budete pobednik u borbi sa aditivima i pojačivačima ukusa kojih ima u slatkišima, slanim grickalicama i instant hrani.

Beba sve stavlja u usta

Kada beba sa navršenih tri do četiri meseca krene sve redom da stavlja u usta, posebno ako uz to krene da balavi, prva reakcija roditelja je da će uskoro rasti zubi. Ovo je popuna zabluda. Zapravo, balavljenje se javlja nakon dva meseca, kod neke bebe više, kod druge manje, ali je znak ubrzanog rada pljuvačnih žlezda, što je normalna pojava i ne najavljuje zubiće. 

razvoj čula ukusa
Razvoj ukusa bebe

Beba sve stavlja u usta jer je to njen jedini način da uči i istražuje svet oko sebe u tom uzrastu.

Imaćete utisak da je jedino što po ceo dan radite pranje igračaka i cucli iznova i iznova. Tek u periodu između 12 i 18 meseci, beba će početi manje da koristi usta za istraživanje, jer će do tada razviti nove načine upoznavanja sa okolinom.

Pročitajte još: Zašto beba sve stavlja u usta?

Tekst “Razvoj čula ukusa kod beba” objavljen: 6. aprila 2017. godine, ažuriran: 2. februara 2024. godine

Fotografije: Pexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button