fbpx
Trudna sam

Razlika između implantacijskog krvarenja i menstrualnog ciklusa

Koja je razlika između implantacijskog krvarenja i menstrualnog ciklusa? Da li se može uočiti?

Koja je razlika između implantacijskog krvarenja i menstrualnog ciklusa?

Implantacijsko krvarenje nasuprot menstrualnom ciklusu može da se razlikuje na nekoliko načina. Posebno je zbunjujuće ako je za ženu uobičajeno da ima kratku menstruaciju. Može da pokuša da utvrdi o čemu se radi na nekoliko načina:

menstruacija 10

Pregledajte kako izgleda krv

Implantacijsko krvarenje obično izgleda drugačije od menstruacije. Moguće da bude malo tamnije, ali uglavnom oskudno. Količina krvi kod implantacijskog krvarenja je manja i traje obično najviše jedan dan. Često se javlja samo par sati i ne nastavlja se. Neke ženo mogu imati samo malo krvi bez drugih simptoma, a nekada se radi samo o iscetku koji je ružičast ili smeđ. Više: Braon sekret posle menstruacije

Kada je menstruacija u pitanju, obično se radi o krvi koja je crvenija i traje više od jednog dana, a pražnjenje počinje oskudno, ali se obično nastavlja bar malo obilnijim. Većina žena je već naviknuta na svoj ciklus i primetiće da implantacijsko krvarenje izgleda drugačije.

Vreme kada se javilo krvarenje

Kada žena razmišlja o tome da li se radi o implantacijskom krvarenju trebalo bi da razmisli kada je poslednji put imala odnos. Implantacija se dešava između 6 i 12 dana od oplodnje, što često može biti neposredno pre nego što očekujete menstrualno krvarenje, ali nije u isto vreme. Ako je prošlo mesec i više dana od kada ste imali seksualni odnos, onda bi trebalo da svakako isključite mogućnost da se radi o implantacijskom krvarenju.

Ukoliko se javi krvarenje i pitate se koja je razlika između implantacijskog krvarenja i menstrualnog ciklusa, a nestrpljivi ste da saznate, nema svrhe da odmah radite test. Test za utvrđivanje trudnoće verovatno će biti pozitivan tek nekoliko dana nakon prestanka krvarenja.

menstruacija 2
Da li imate druge simptome trudnoće?

Znaci trudnoće i PMS-a su često slični. Međutim, neki simptomi se možda ipak mogu prepoznati kao simptomi trudnoće. Sa druge strane, oni se retko javljaju u tako ranoj trudnoći, kada se javlja implantacijsko krvarenje, koje je svakako jedan od simptoma trudnoće. Da li imate neki od ovih simptoma:

  • Jutarnja mučnina je dobro poznat simptom trudnoće. Osećaj mučnine koji se najčešće javlja prvo ujutru je jedan od simptoma trudnoće i obično nije znak menstruacije. Isto može biti i posledica mirisa koji odjednom počnu da vam smetaju poput omiljenog parfema ili mirisa kućnog ljubimca.
  • Grčevi nastaju i kada se dešava implantacija dok se oplođena jajna ćelija pričvršćuje na zid materice. Grčevi su često lagani i nisu intenzivni kao kod žena koje imaju bolne menstruacije.
  • Osetljivost grudi je simptom PMS-a, ali i trudnoće. Međutim, kod žena koje inače nemaju osetljivost grudi pre menstruacije, ovo može biti simptom trudnoće.
  • Ostale simptome poput želje za određenom vrstom hrane i naglih promena raspoloženja možemo uočiti i kod implantacije i kao znake predstojeće menstruacije.
Da li je važno da se uoči razlika između implantacijskog krvarenja i menstrualnog ciklusa?

Implantacijsko krvarenje nije razlog za zabrinutost ukoliko želite trudnoću. Ono je samo znak da se plod usađuje u matericu. Ukoliko niste sigurni o čemu se radi, možete sačekati nekoliko dana i uraditi test za utvrđivanje trudnoće ili analizu krvi hormona Beta Hcg.

Isto tako, izrazito jako krvarenje, ako znamo da trudnoća postoji nije dobar znak i može značiti da postoje neke komplikacije.

Razlika između implantacijskog krvarenja i menstrualnog ciklusa
Razlika između implantacijskog krvarenja i menstrualnog ciklusa

Ako se javi blago krvarenje, nema razloga da se odmah obraćate lekaru, posebno ako je test za utvrđivanje trudnoće negativan. Lagano krvarenje nije znak za uzbunu i može biti izazvano seksualnim odnosom, infekcijom ili pregledom. Ako se javi jače krvarenje, a ne radi se o menstruaciji, potrebno je da se javite lekaru koji će isključiti postojanje molarne trudnoće, vanmaterične trudnoće i sponatni pobačaj. Sve tri situacije zahtevaju da se obavi ultrazvučni pregled, a u slučaju da se radi o molarnoj i vanmateričnoj trudnoći, one moraju biti prekinute.

Objavljen: 30. marta 2023. godine, ažuriran: 25. januara 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button