fbpx
Pubertet

Rani pubertet

Pubertet je period u kome telo deteta počinje da se razvija, menja i postaje odraslo. Kada je vreme za početak puberteta, a šta je rani pubertet?

Šta je rani pubertet?

Znaci puberteta uključuju početak razvoja grudi i prvu menstruaciju, a kod dečaka se razvijaju veći penis i testisi, grublji glas i mišićaviji izgled. Pubertet uključuje brži rast kostiju, mišića, promenu oblika i veličine tela, kao i sposobnost reprodukcije. Prosečna starost za početak puberteta kod devojčica je 11, a kod dečaka 12 godina. S tim da je normalno da kod devojčica počne u bilo kom trenutku između 8 i 13 godina, a kod dečaka između 9 i 14 godina.

Obično nema potrebe da brinete i ako počne ranije ili kasnije, ali bi ipak bilo dobro da konsultujete lekara ako se to dogodi pre 8, odnosno ako se ne dogodi do 14 godina.

Rani pubertet nekada može biti posledica stanja koje može da se leči, a nekad je samo u pitanju genetika. Češći je kod devojčica i često nema očiglednog uzroka, kod dečaka je manje uobičajeno.

Znaci ranog puberteta

 • Devojčice imaju znake pubereta pre 8, a dečaci pre 9 godina.
 • rast grudi i prva menstruacija kod devojčica,
 • povećani testisi i penis, dlake na licu i dublji glas kod dečaka,
 • stidne dlake ili pod pazuhom,
 • ubrzan rast,
 • pojava bubuljica na licu,
 • miris tela odraslih.

U kojim situacijama bi trebalo da se obratite lekaru?

Nekim devojčicama se javi menstruacija pre 8 godina, a još se nije javio razvoj grudi. Javite se lekaru ako je to slučaj kod vas. Svakako bi bilo dobro da se obratite lekaru, ako primetite prerane znake puberteta kod deteta.

rani pubertet 3

Zašto može da se javi rani pubertet?

Uzroci ranog puberteta su razičiti, mnogi ne moraju značiti da postoji zdravstveni problem. Pubertet počinje tako što mozak počinje proizvodnju gonadotropin-oslobađajući hormon (GnRH). Ovaj hormon dolaskom do hipofize uzrokuje početak proizvodnje više hormona estrogena kod žena i testosterona kod muškaraca. Rani pubertet može da bude centralni i periferni.

Centralni rani pubertet

Kada je u pitanju ova vrsta preranog puberteta, njegov uzrok se često ne može identifikovati. Proces puberteta počinje prerano, ali je vremenski raspored i razvoj puberteta normalnim tokom. Kod većina dece koja imaju ovo stanje ne može da se utvrdi uzrok zašto je do puberteta došlo ranije. U izuzetno retkim slučajevima uzroci mogu biti: hipotireoza, tumor na mozgu, kičmenoj moždini, defekt pri rođenju (hidrocefalus), zračenje mozga i kičmene moždine, povrede mozga ili kičme, kongenitalna hiperplazija nadbubrežne žlezde.

Periferni rani pubertet

Do ove vrste preranog pubereta dolazi uticajem estrogena i testosterona na dete. Do ove vrste puberteta mogu da dovedu:

 • kod devojčica: ciste na jajnicima, tumori jajnika (retkost),
 • kod dečaka: tumor u ćelijama koje proizvode spermu ili testosteron (retkost), poremećaj uzrokovan defektom gena koji može da izazove proizvodnju testosterona između 1 i 4 godine kod dečaka,
 • izlaganje spoljnim izvorima estrogena i testosterona u vidu krema i masti,
 • redak genetski poremećaj koji utiče na boju kože, kosti i uzrokuje hormonske promene,
 • tumor u hipofizi ili nadbubrežnim žlezdama.

Faktori rizika za rani pubertet

 • Devojčice – imaju veće šanse od dečaka.
 • Gojaznost – deca sa prekomernom telesnom težinom imaju veći rizik.
 • Izloženost polnim hormonima – dolazak u kontakt sa proizvodima, lekovima, kremama, koje u sebi sadrže estrogen i testosteron mogu da izazovu preuranjeni pubertet.
 • Rasa – Afroamerikanci imaju najveći rizik.
 • Posledica terapije zračenjem.
 • Određena medicinska stanja.

Rani pubertet i komplikacije

rani pubertet 1

Moguće komplikacije su nizak rast u poređenju sa vršnjacima. Njihove kosti sazrevaju brže nego što je uobičajeno i mogu prestati da rastu ranije od drugih i budu niži od proseka kada odrastu. Rani tretman preranog puberteta koji se javlja kod male dece može da pomogne da porastu više nego što bi to bio slučaj bez lečenja.

Socijalno-emocionalni problemi – deca koja uđu u pubertet pre svojih vršnjaka mogu da budu samosvesna u pogledu promene izgleda koji se dešava u njihovom telu i to može uticati na njihovo samopoštovanje, ali i povećati rizik od depresije i zloupotrebe supstanci.

Da li možete da učinite nešto da spečite da dođe do preuranjenog puberteta?

 • povedite računa da dete ne koristi lekove, suplemente i kreme koji mogu imati tragove estrogena ili testosterona,
 • održavajte zdravu telesnu težinu deteta i vodite računa o njegovom načinu ishrane.

Dijagnoza rani pubertet

Lekaru će biti potrebni odgovori na pitanja o porodičnoj istoriji, prethodna medicinska dokumentacija deteta i odgovori na pitanja o njegovim navikama. Nakon toga će uraditi fizički pregled i poslati vas da dete uradi analizu krvi, odnosno nivoa hormona u krvi. Sledeći korak je rendgenski snimak šake i zgloba koji su važni za dijagnozu preranog puberteta, jer se tako određuje starost kostiju. (Izvor: Mayo Clinic)

Da bi se odredio tip ranog puberteta, potrebna je analiza gonadotropina-oslobađajućeg hormona (GnRH). Osim toga, ponekad se radi magnetna rezonanca, kao i testiranje štitne žlezde.

Terapija i tretman kod dijagnoze rani pubertet

Cilj je da se, pre svega, detetu omogući da poraste do normalne visine. Lečenje zavisi od uzroka, a u nekim slučajevima ne postoji prepoznatljiv uzrok. Možda detetu neće biti potrebno lečenje, jer zavisi i koliko pubertet brzo napreduje. Lekar će možda prvo želeti da nekoliko meseci nadgleda dete i utvrdi na koji način i kojim tempom se ono razvija.

rani pubertet

Kod dece koja imaju centralni prerani pubertet, u kom ne postoji drugo zdravstveno stanje, daju se lekovi. Obično se uključuje mesečna doza leka koja odlaže dalji razvoj. Dete nastavlja da prima ovaj lek dok ne dostigne normalnu starost puberteta, u proseku oko 16 meseci nakon što prestane da uzima lek, proces puberteta ponovo počinje. Postoji i opcija ugradnje implantata koji traje godinu dana.

Kod dece kod koje je utvrđeno da nešto drugo uzrokuje rani pubertet, neophodno je lečenje tog stanja kako bi se zaustavio pubertet.

Podrška deci u ranom pubertetu

Deca koja rano uđu u pubertet se mogu osećati drugačije od svojih vršnjaka. Postoji nekoliko studija o efektima koje može imati rani pubertet, a oni uključuju različite socijalne i emocionalne izazove i probleme koji uključuju i seksualno eksperimentisanje. Roditelj može imati problem i sam da se nosi sa izazovima ranog puberteta.

Ukoliko vaše dete ili vi imate problem da se nosite sa tim, obratite se za pomoć psihologu. Važno je da kako fizički, tako i mentalno svi budete dobro. Pročitajte: Pubertet: Roditelji su potrebni detetu

Objavljen: 4. novembar 2022. godine, ažuriran: 11. januar 2024. godine

Izvor
MayoClinic

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button