fbpx
TrudnoćaZdravlje u trudnoći

Prvi trimestar trudnoće: Kako izgleda 1. tromesečje trudnoće i kako se računa prvi trimestar

Trudnoća traje devet meseci i deli se na tri trimestra, a prvi trimestar trudnoće je zapravo prva trećina vaše trudnoće. Tokom ovog perioda počinje da kuca bebino srce, a postoje i pregledi koje bi trebalo da uradite u ovom periodu. Ukoliko se javi krvarenje ili drugi problemi poput jakih bolova, trebalo bi da se javite svom ginekologu.

Šta je prvi trimestar trudnoće?

Trimestri trudnoće se mogu gledati i kao vremenska razdoblja koja označavaju trećine, odnosno ranu, srednju i kasnu trudnoću. Za svaki od ovih perioda postoje određene karakteristike o kojima ćemo pojedinačno pričati. Svaki trimestar traje oko tri meseca.

Prvi trimestar se računa od prvog dana vaše menstruacije do navršenih 12 nedelja trudnoće.

Šta se dešava sa telom i emocijama tokom prvog trimestra?

Tokom ovog perioda možete osećati mučninu, slabost, vrtoglavicu i druge simptome trudnoće. Imajte na umu da, iako se zove JUTARNJA MUČNINA, ona se može javiti u bilo koje doba dana, a pored nje se mogu javiti i gađenje ka određenoj hrani, kao i odbojnost prema određenim mirisima. Grudi vam mogu biti osetljivije nego inače, a materica će rasti i vršiti pritisak na bešiku što može izazvati potrebu da često mokrite.

Nemojte brinuti o tome što možda nemate apetit ili kontinuirano povraćate, beba je toliko mala da će dobijati baš sve što joj je potrebno, čak i ako izgubite koji kilogram.

Hormonske promene mogu učiniti da osećate niz različitih emocija, od euforije do neraspoloženja i razdražljivosti. Moguć je i izražen umor jer se telo navikava da radi u drugačijem režimu. Sva ova osećanja su normalna, ali se možete konsultovati sa stručnjakom ukoliko vam je baš teško da se nosite sa emocijama. Razgovarajte sa partnerom i bliskim osobama koji će vam biti podrška, ako se osećate loše i uznemireno. Nekada se događa da žene imaju problem sa antenatalnom depresijom i anksioznošću.

stepen zrelosti posteljice
Photo by Camylla Battani on Unsplash

Kako da brinete o zdravlju – prvo tromesečje trudnoće

Veoma je važno da u trudnoći ostanete zdravi, ali i da, pre svega, brinete o svom zdravlju. To znači da ne treba da pušite, te je ovo odličan trenutak da prestanete, te da razgovarate sa svojim lekarom o podršci. Bilo bi najbolje da uopšte ne pijete alkohol dok ste u drugom stanju.

Jedite zdravu i nutritivno bogatu hranu, a ako niste sigurni šta je pravi izbor, najbolje je da se konsultujete sa nutricionistom koji ima iskustva u radu sa trudnicama. Tokom prvog trimestra nema potrebe da povećavate količinu hrane koju pojedete, a trebalo bi da unosite i suplemente folne kiseline koju je teško nadoknaditi iz ishrane. Važno je i da budete fizički aktivni, ako vam nije striktno zabranjeno jer će aktivnost imati višestruke prednosti na tok trudnoće, ali i sam porođaj. Saznajte više: Trudnoća i vežbanje: Kako vežbanje u trudnoći utiče na zdravlje i vežbe za 1. trimestar?

Šta mogu i treba da očekujem od lekara, babice i pregleda u ovom trimestru?

Prvi pregled kod ginekologa ćete obaviti nakon što uradite test ili saznate rezultat pozitivne analize krvi (Beta hCG). Analiza krvi je pouzdanija od testa za trudnoću. Sa pregledom ne morate žuriti odmah, čak je velika verovatnoća da lekar neće moći ništa da vidi, ako prvi put odete prerano.

Možete otići kod svog odabranog ginekologa u domu zdravlja ili kod ginekologa kod kog inače obavljajte preglede.

Lekar će verovatno uraditi ultrazvučni pregled kojim će utvrditi da li se radi o trudnoći i da li postoji srčana radnja ploda. Ukoliko ste došli prerano, pregled ćete morati da ponovite za nedelju ili dve. Nekon toga će vas posavetovati koje analize treba da uradite, a one možda uključuju:

 • analizu krvi i urina (važno zbog nivoa gvožđa, šećera u krvi, moguće urinarne infekcije),
 • da izvadite krvnu grupu (mora biti na vaše prezime iz zdravstvene knjižice na porođaju, ovo je važno ako planirate da menjate prezime), takođe RH faktor je važan detalj;
 • možda će vam tražiti i TORCH (pre svega zbog antitela na Rubeolu), te analizu na HIV ili hepatitis B i C (retko).
Koji genetski skrining se obavlja u prvom trimestru?

Dabl test

Ovaj vid testiranja se obavlja češće sa punih 12 nedelja, ali svakako na prelazu iz prvog u drugi trimestar trudnoće. Ako se odlučite da radite ovaj test, on se sastoji iz ultrazvučnog pregleda, te nakon toga merenja telesne težine, uzimanja podataka trudnice o starosti, da li je pušač… kao i uzimanja uzorka krvi iz vene. Test proverava dva hormona – beta HCG i PAPP-A.

Rezultat ovog testa se dobija uz pomoć kompjuterskog programa i on je skrining test, kao i prenatalni, a ne dijagnostički. Ovaj test je kod nas besplatan u državnim ustanovama. Više: Dabl test

toksoplazmoza u trudnoci
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Neinvanzivni prenatalni test (NIPT)

Ovaj skrining test je postao popularan poslednjih godina i radi se već od 10. nedelje gestacijske starosti. Deo bebine DNK iz placente prelazi u krvotok i NIPT vrši analizu ove DNK te procenjuje rizik za određeno genetsko stanje. Precizniji je od dabl testa.

Postoje različiti paketi i vrednosti ovog testa, ali nažalost još uvek sami snosite troškove izrade ovog testiranja. Imajte na umu da i ovo nije dijagnostički test, te ako je slučajno pozitivan, lekar može savetovati da uradite dijagnostički test za nekoliko nedelja – amniocentezu. Pročitajte: Lažno pozitivan neinvanzivni prenatalni test

Beba u prvom tromesečju trudnoće

Prvo tromesečje je vreme kada beba prelazi iz oplođene jajne ćelije u fetus koji će biti dug oko 6 centimetara do kraja ovog tromesečja odnosno do 12 nedelja trudnoće. Srce bebe će početi da kuca, a razvijaće se i stomak, creva i mozak. Pojaviće se pupoljci udova iz kojih će početi da rastu ruke i noge. Saznajte više: Razvoj fetusa u trudnoći: Kako raste beba u stomaku?

Kada treba da potražite lekarsku pomoć u prvom trimestru?

Nisu svi znaci koji se pojavljuju alarm za uzbunu. Mnoge stvari su sasvim normalne, ali je potrebno da potražite pomoć lekara ako se javi:

Šta bi trebalo da uradite u ovom periodu?
 • Zakažite pregled i termine za testiranje.
 • Zamolite partnera, prijatelje i članove porodice da vam budu podrška i pratnja prilikom pregleda.
 • Proverite da li ste primili sve vakcine i koje ste zarazne bolesti preležali.
 • Sada je vreme da počnete da vodite uredniji i zdraviji život.
Prvi trimestar trudnoće
Prvi trimestar trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

  Pratite šta se dešava iz nedelje u nedelju kroz detaljan KALENDAR TRUDNOĆE OD 1. DO 42. NEDELJE.

  Literatura:

  1. Grow by WebMD: First Trimester of Pregnancy – https://www.webmd.com/baby/first-trimester-of-pregnancy
  2. MayoClinic: 1st trimester pregnancy: What to expect – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047208
  3. ClevelandClinic: First trimester – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9699-first-trimester
  4. Pregnancy Birth & Baby: First trimester – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/first-trimester

  Objavljen: 8. mart 2024. godine, ažuriran: 5. april 2024. godine

  Tamara Petkovic

  Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

  Related Articles

  Back to top button