fbpx
Škola

Prvi septembar u novom domu

Bliži se početak nove školske godine, a za neke porodice i prvi susret sa jaslama i vrtićem. Neki će dočekati prvi septembar u novom domu. Za decu je svaka promena veliki stres, a šta uraditi ako se preseljenje u novi dom i druge životne prekretnice preklapaju. Kako se ponašati? Na šta obratiti pažnju? Šta je važno da obezbedite u novom domu?

Prvi septembar u novom domu sa porodicom

Bilo da ste leto proveli odmarajući ili u gužvi, renoviranju, planiranju da se preselite, došlo je vreme da započnete život na novoj lokaciji i decu prilagodite novonastalnoj situaciji. Koliko god da se možda raduju zbog toga što ćete biti u novom domu ili, pak, imaju otpor, za njih će ovo biti velika promena.

Potrudite se da amortizujete to i približite se deci tako što ih nećete isključivati. Mlađu decu kada god možete vodite sa sobom, a stariju uključite na aktivne načine. Konsultujte ih šta bi oni i gde smestili, zamolite ih za pomoć oko raspakivanja, pitajte ih šta bi oni želeli.

preseljenje
Foto: 4zida/Shutterstock

Koliko u Srbiji imamo naviku da se selimo?

Nekada nije samo finansijski momenat uzrok ređih selidbi. Jednostavno je retkost da roditelji razmatraju opciju selidbe u drugi životni prostor na određeni period. Zapravo ima onih koji sednu i na papir stave prioritete. Neretko shvate da je bolja opcija da postojeću nekretninu izdaju ako žive na periferiji većeg grada, a iznajme stan bliže školi deteta. Kada je u pitanju izdavanje stanova Beograd, Novi Sad i Niš nude mnoštvo opcija u gradu, ali i u drugim gradovima postoji puno opcija.

Cene iznajmljivanja stanova pogotovo u Beogradu su dosta visoke, ali neki prosto nemaju alternativna rešenja. Drugo, ukoliko imate svoju nekretninu, ali procenite da je neodgovarajuća za naredni period, nije loše razmisliti da je izdate i za taj iznos iznajmite ono što vam više odgovara za funkcionisanje tokom narednih par godina. Kada uzimate u obzir mesečne troškove, računajte i koliko ćete eventualno uštedeti goriva, svako od vas vremena i slično.

Preseljenje u novi dom: Dete i promene

Deca se generalno teško nose sa promenama, posebno kada su radikalne kao što je smrt bliske osobe, razvod roditelja, preseljenje i polazak u vrtić ili školu. Na samom početku polaska u predkolsku ustanovu ili školu, možda će mu biti pomešana osećanja. Ako uz to dolazi i do preseljenja, moguće je da će se osećati preplavljeno i kao da mu je dosta svega. Potrudite se da oslušnete dete i razgovarate sa njim. Posebno ako je u pitanju veća promena poput prvog polaska u vrtić ili školu, te ako prelazi od učiteljice u peti razred ili iz osnovne u srednju školu.

Posebno je izazovan period za decu koja menjaju školu i sredinu na koju su navikli i dočekuju prvi septembar u novom domu. Nije dovoljno da dete samo pitate „Kako je bilo u školi“, već da se više uključite u školu i ceo proces prilagođavanja deteta na promene.

preseljenje u novi dom
Preseljenje u novi dom – Foto: 4zida/shutterstock
U novom domu: Opremanje kutka za dete

Probajte da dete uključite u sve. Jedan od načina je i da ga obradujete sređivanjem njegove sobe ili kutka u domu koji će biti samo njegov. Ako se radi o detetu predškolskog uzrasta, to može biti kutak sa igračkama. Odredite mesto u domu gde će stajati korpa sa njegovim igračkama, možda i neka polica za knjige. To ne mora nužno biti odvojena soba, dovoljno je da ima kutak u okviru dnevnog boravka.

Za decu koja polaze ili već idu u školu, važno je da znaju koje mesto im je predviđeno za učenje. Mesto za učenje može biti u trpezariji, kuhinji, detetovoj sobi ili dnevnoj sobi. Sklonite sve što dete može da ometa u tom procesu. Važno je da im je mesto udobno i funkcionalno. Mnoga deca će učiti u svojoj sobi, pa je važno da imaju određeni kutak koji odgovara toj nameni. Ako ste u mogućnosti da detetu omogućite stalno mesto za rad, u vidu nekog radnog stola, na njemu bi trebalo da stoje olovke, gumice i ostali alat koji mu je lako dostupan.   

u novom domu
Prvi septembar u novom domu – foto: 4zida/shutterstock

Prvi septembar u novom domu – šta još možete uraditi

Važno je da imate na umu da ne treba u potpunosti sve podrediti ni detetu i „ići mu niz dlaku“. Vi ste roditelj koji je doneo odluku i treba da budete dosledni i prosto „plivate“ kako znate i umete. Dete će osećati sigurnost, ako vi pokažete da znate šta radite, da to želite i da mislite i na njega. Selidba i iznajmljivanje stana ili kupovina nekretnine nisu uvek laki i bajkoviti, ali svaka promena je i lepa na svoj način upravo zbog mogućnosti koje će se možda neplanirano otvoriti. Možete da pomognete detetu da se prilagodi na novi period i tako što ćete:

  • Zajedno sa detetom srediti postojeći pribor, odeću i nabaviti šta je potrebno – Prelistajte stare knjige, sveske, pribor. Odlučite šta ćete pokloniti/prodati, šta treba da se kupi. Osmislite gde će sve stajati u novom domu. Proverite i odeću, šta je potrebno kupiti za jesen i gde će u novom domu biti skladištena detetova odeća. Ne zaboravite da važne uspomene sačuvate i skladištite na mestu koje za to odredite.
  • Planirajte jesenje aktivnosti – Važno je da date detetu, ali i sebi, malo vremena za zabavu. Isplanirajte aktivnosti koje biste mogli da radite tokom nekog vikenda. Možda će to biti odlazak u obližnji park, kratak beg iz grada ili filmsko veče uz kokice kod kuće. Važno je da deca znaju da preseljenje i septembar ne znače da zabava prestaje.
  • Zapišite u kalendar svakodnevnicu koja će važiti u narednom periodu – Ko ima koje aktivnosti, u kom periodu i kada planirate da obavite ostatak stvari vezanih za novi dom, ako ih ima.

Potrudite se da im celu promenu ne prestavite kao samo stres i probleme, već izvucite lepe strane iz svega. Dajte im priliku da zajedno živite nove dane, da se prilagođavate i stvarat nove uspomene u novom prostoru. Nije važno da li je u pitanju iznajmljivanje stana ili kupovina nove kuće. Važno je da stvorite atmosferu da deca osećaju da su bezbedni i da su u svom domu.

* U saradnji sa 4zida.rs, fotografije: 4zida/Shutterstock

Objavljen: 21. avgust 2023. godine, ažuriran: 5. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button