fbpx
Novorođenče

Prvi izlazak napolje novorođenčeta

Prva bebina šetnja

Jedna od najčešćih dilema i rasprava među starijim i mlađim generacijama je kada je vreme da beba prvi put ide u šetnju. Nekada je i kod nas bio običaj da se beba ne izvodi 40 dana, a u nekim kulturama, ovaj običaj je i dalje aktuelan. Zapravo, onog momenta kada ste krenuli iz porodilišta, beba je bila napolju, a svakako ćete je voditi i na kontrolu kod pedijatra sa dve nedelje ili mesec dana. Medicinskih razloga da ne izvodite bebu napolje – nema.

Kada je vreme za prvu šetnju sa bebom?

Svež vazduh nikome ne može da naškodi.

Važno je da ne boravite u zatvorenim prostorima dugo, da izbegavate gužve i posebno prostore gde ima bolesnih ljudi. Pripazite da bebu ne dodiruje niko ko nije oprao ruke.

Ako ste u mogućnosti i nije previše hladno ili prevruće napolju, možete bebu ostavljati da spava u kolicima na otvorenom. To će joj prijati od najranijih dana.

Zapravo, čak i ako je napolju veoma hladno, veoma je važno da ne zaboravite da dobro provetrite prostoriju u kojoj beba boravi, bar tri do četiri puta dnevno na po par minuta.

Šta vam je potrebno za dužu šetnju sa bebom?

Ako idete napolje sa bebom na duže od sat vremena ili se udaljavate od kuće, proverite da li ste sve poneli. Obavezno stavite u torbu komplet rezervnu garderobu (za slučaj da bebi procuri pelena ili bljucne), pelene, kremu, vlažne maramice, rezervni prekrivač, kapicu i, ako je ne dojite, sve što je potrebno za pripremu hrane.

Obucite bebu slojevito (osim ako nije leto), tako da lako po potrebi možete da skinete neki sloj garderobe. Tokom zime je skafander najlakše rešenje, a za prelazne periode jaknica i ćebence preko nogu. Bebi pokrijte glavu ako je hladno ili ima sunca.

Situacije u kojima treba da se suzdržite od izvođenja jako male bebe napolje su kada su temperature manje od -5 i veće od 35 stepeni. Takođe, nemojte izlaziti napolje, ako duva veoma jak vetar.

Related Articles

Back to top button