fbpx
Novorođenče

Spavanje – prvi dani sa bebom (VIDEO)

Spavanje bebe, posebno tokom noći, je nešto na šta pomisli većina ljudi koja nema decu, ali i onih koji su iskusili život sa detetom.

Većina trudnica dobar deo perioda drugog stanja potroši razmišljajući o tome kako će izgledati prvi dani sa bebom kod kuće, šta će beba raditi i kako se brinuti o njoj. Verovatno su vam mnogo puta već ponovili da novorođenče spava, plače, kaki i jede, na smenu, ali iako zvuči jednostavno, verovatno će vam biti potrebno još informacija, kako bi mogle da se opustite u ovom novom i neverovatnom periodu života.

Dve majke, ujedno pedijatri, Lora Džena i Dženifer Šu, napisle su o ovome zanimljivu knjigu “Kod kuće sa novorođenčetom: Od rođenja do realnosti”. Evo kako one to opisuju i šta preporučuju.

grčevi kod bebe

Koliko novorođenče spava?

Premali stomak zbog koga beba brzo ogladni, neće joj dozvoliti da predugo spava. Ali, kada se saberu sve dremke i spavanje, novorođenče ukupno prespava između 16 i 18 časova dnevno. Sigurno ćete vrlo brzo uočiti neka pravila i šablone, a o tim navikama bebe verovatno će vas pitati i pedijatar na prvom pregledu.

Na sreću, novorođenče najčešće može lako da zaspe bilo kad i bilo gde – u automobilu, nosiljki, kolicima, u rukama… Mnogima je u početku mnogo udobnije da se ušuškaju u malenu nosiljku nego u prostrani krevetac jer će ih tesniji prostor pre podsećani na sigurnost majčinog stomaka. Mnogim bebama prija da budu čvršće povijene, što će sprečiti i da ih refleksno pomeranje ruku i nogu svaki čas budi.

beba 11
Photo by Jimmy Conover on Unsplash

Spavanje bebe tokom prvih dana

Bez obzira gde stavite bebu da spava, sklonite od nje sve jastuke, igračke, jorgane i ostale stvari iz kreveca kako bi smanjili rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS). Nikad ne ostavljajte bebu bez nadzora da spava na kauču, vašem krevetu ili bilo kom mestu sa kog može da sklizne i padne.

Nemojte se iznenaditi ako vaša beba u snu počne da ispušta glasne zvuke. Bebe uglavnom dišu na nos, a on ponekad može biti začepljen. Ako to primetite, pomozite bebi tako što ćete ga očistiti fiziološkim rastvorom.

Nemojte se prepadati ako vaša beba ne diše postupno ujednačeno. Novorođenčad ponekad imaju tzv. periodično disanje: malo dišu ubrzano, pa zatim prestanu da dišu na sekund, a onda opet nastave normalno. Iako svakako niej prijatno za posmatrača, ovakvo disanje je normalno.

Međutim, ako primetite neki od znakova, odmah pozovite pedijatra:

  • Krčanje ili zviždanje iz pluća
  • Crvene nozdrve
  • Retrakcija pluća (koža iznad ili ispod rebara se mestimično ulubljuje)
  • Konstantno ubrzano disanje
  • Teško disanje
  • Pauziranje 10 do 15 sekundi između dva uzdaha

Urednice Demetre o spavanju njihovih osmoro dece u prvim danima (VIDEO) ⇓

 

Pročitajte:

Objavljen: 12. oktobar 2012. godine, ažuriran: 26. mart 2024. godine

Literatura:

  1. HealthLine: Baby Belly Button – https://www.healthline.com/health/parenting/baby-belly-button, avgust 2018. godine
  2. RaisingChildren: Umbilical care – https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/umbilical-care, decembar 2020. godine
  3. WhatToExpect: 6 Tips to Care for Your Newborn’s Umbilical Cord – https://www.whattoexpect.com/baby-growth/umbilical-cord-care.aspx, decembar 2018. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button