fbpx
Novorođenče

Prvi dani sa bebom: Plakanje (VIDEO)

Prvi dani sa bebom: Plakanje

Plakanje novorođenčeta je jedan od najvećih izazova sa kojim se sreću novopečeni roditelji. Većina trudnica dobar deo perioda drugog stanja potroši razmišljajući o tome kako će izgledati prvi dani sa bebom kod kuće, šta će beba raditi i kako se brinuti o njoj. Verovatno su vam mnogo puta već ponovili da novorođenče spava, plače, kaki i jede, na smenu, ali iako zvuči jednostavno, verovatno će vam biti potrebno još informacija, kako bi mogle da se opustite u ovom novom i neverovatnom periodu života.

Dve majke, ujedno pedijatri, Lora Džena i Dženifer Šu, napisle su o ovome zanimljivu knjigu “Kod kuće sa novorođenčetom: Od rođenja do realnosti”. Evo kako one to opisuju i šta preporučuju.

Kako umiriti bebu koja plače?

Ovde nema nedoumice: beba će sigurno plakati. Koliko često, koliko jako, koliko dugo… veoma zavisi i vremenom će se menjati.

Mnoge novorođene bebe će prvih dana biti izuzetno tihe i pospane. Sa oko dve nedelje starosti, prosečna beba plače dva sata dnevno. Vrhunac u trajanju plakanja obično se dostiže sa šest do osam nedelja, a onda počinje da opada.

Vremenom će vam postajati sve lakše da shvatite zašto beba plače. Najčešće je to neki od uzroka sa sledećeg spiska: mokra pelena, glad, iziritiranost, nelagodnost. Neke bebe takođe se rasplaču kada su previše stimulisane – kada imaju previše aktivnosti. Pročitajte detaljnije: Plakanje i zacenjivanje novorođenčeta

Plakanje bebe zbog grčeva

Ako mislite da vaša beba ima grčeve, pročitajte više o načinima da joj ublažite tegobe:

No, biće trenutaka i kada će vaša beba plakati bez nekog jasnog razloga, a vi ćete morati da smišljate načine da joj pomognete.

Zapamtite: novorođenče se ne može razmaziti i zato odgovorite na njegovo traganje za nežnošću i pažnjom.

Nemojte sebe da krivite ako jednostavno ne uspevate da umirite bebu. Osećaj bespomoćnosti je uobičajen kod majki novorođenčadi. Ponekad ćete probleme lako rešavati, ali će biti i dana kada jednostavno ni u šta niste sigurni.

O iskustvu sa plakanjem njihovih osmoro dece pričale su urednice portala ⇓

Pročitajte:

Srodni tekstovi:    plakanje

Literatura:

  1. HealthLine: Baby Belly Button – https://www.healthline.com/health/parenting/baby-belly-button, avgust 2018. godine
  2. RaisingChildren: Umbilical care – https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/umbilical-care, decembar 2020. godine
  3. WhatToExpect: 6 Tips to Care for Your Newborn’s Umbilical Cord – https://www.whattoexpect.com/baby-growth/umbilical-cord-care.aspx, decembar 2018. godine

Save

Ads

Related Articles

Back to top button