fbpx
Zdravlje deteta

Prva četkica za zube

pranje zubi2

Roditelji očuvanje i negu stalnih zuba moraju da shvate veoma ozbiljno. Osim što su važni za očuvanje njihovog zdravlja u prvim godinama života. Osnova pravilne nege i higijenskih navika se stvara upravo u tim godinama.

Već sa pojavom prvog mlečnog zubića, važno je da počnete sa održavanjem njegove higijene. Najbolje tokom rituala večernjeg kupanja. Pastu za zube je najbolje početi koristiti nakon prvog rođendana, naravno, samo ukoliko dete ima neki izrasli zubić.

Postoje četkice prilagođene deci od 6 meseci starosti (silikonske u celosti). Možete koristiti i četkice koje se stavljaju na prst roditelja ili komadić gaze. Na ovaj način je pranje možda i efikasnije.

Međutim, savet je da date prednost četkici za zube i to tako što će ritual pranja podrazumevati da vi jednim delom perete zube detetu, a onda i da beba sama demonstrira pranje svojih zuba.

Pri kupovini paste za zube obratite pažnju na uzrast koji je naznačen na pakovanju. Postoje paste sa različitim oznakama: od rođenja, 2-6 godina, 0-6 godina, 6+ godina.

 

Pranje zuba u predškolskom uzrastu

Uglavnom nakon drugog rođendana dete počne da pokazuje interesovanje da aktivno i kvalitetno samo pere zubiće. Ovo je savršen trenutak da broj pranja tokom dana povećate na dva ili tri.

Veličinu i tvrdoću četkice prilagodite uzrastu deteta. Uglavnom se mogu pronaći čestkice za uzraste: 0-2 godine, 1(2)-6 godina, 6+ godina.

 

Kvar mlečnih zubića

Mlečni zubići veoma brzo propadaju ako se oštete. Kada dođe do karijesa oni propadaju brže od stalnih zuba.

Mimo redovnih kontrola, ukoliko dođe do pojavae karijesa, hitno se obratite stomatologu. On će mlečni zub uspešno popraviti ili izvaditi ukoliko je potrebno.

pranje zubi

Mlečni zubi – o čemu roditelji treba da brinu

  • da vode dete redovno na sistematske preglede zubi,

  • da im ne zabranjuju slatkiše i sokove u potpunosti,

  • ali da nadgledaju i pomažu pri pranju zubi sve do 8. godine.

 ”Zalivanje mlečnih zubića”

Mnogi roditelji nisu informisani da postoji mogućnost takozvanog ”zalivanja” zubića. Zalivanje se vrši kao oblik zaštite dubokih fisura kada niknu prvi stalni zubi – šestice. Ovo se radi oko šeste godine.

Zaštita zuba na ovaj način traje u proseku do 12. godine detetovog života.

Save

Related Articles

Back to top button