fbpx
Zdravlje deteta

Prva četkica za zube

Jedna od roditeljskih dilema je i kako se bira prva četkica za zube. Da li ona mora biti meka, tvrđa, prirodna ili od veštačkih materijala? Kada dete počinje da je koristi i slično?

Kako se bira prva četkica za zube?

Roditelji očuvanje i negu stalnih zuba moraju da shvate veoma ozbiljno. Osim što su važni za očuvanje njihovog zdravlja u prvim godinama života. Osnova pravilne nege i higijenskih navika se stvara upravo u vreme kada deci tek kreću da rastu zubići i dok imaju mlečne, a ne stalne zube.

Već sa pojavom prvog mlečnog zubića, važno je da počnete sa održavanjem njegove higijene. Najbolje tokom rituala večernjeg kupanja. Pastu za zube je najbolje početi koristiti nakon prvog rođendana, naravno, samo ukoliko dete ima neki izrasli zubić.

Kako odabrati četkicu za zube za bebu?

Postoje četkice prilagođene deci od 6 meseci starosti (silikonske u celosti). Možete koristiti i četkice koje se stavljaju na prst roditelja ili komadić gaze. Na ovaj način je pranje možda i efikasnije.

Međutim, savet je da date prednost četkici za zube i to tako što će ritual pranja podrazumevati da vi jednim delom perete zube detetu, a onda i da beba sama demonstrira pranje svojih zuba.

pranje zubi2

Pri kupovini paste za zube za dete obratite pažnju na uzrast koji je naznačen na pakovanju. Postoje paste sa različitim oznakama: od rođenja, 2-6 godina, 0-6 godina, 6+ godina. Važno je da koristite paste koje su namenjene za više od 6 godina sve dok dete ne ume da ispljune sadržaj iz usta, već guta ostatke paste.  

Pranje zuba u predškolskom uzrastu

Uglavnom nakon drugog rođendana dete počne da pokazuje interesovanje da aktivno i kvalitetno samo pere zubiće. Ovo je savršen trenutak da broj pranja tokom dana povećate na dva ili tri. Veličinu i tvrdoću četkice prilagodite uzrastu deteta. Uglavnom se mogu pronaći čestkice za uzraste: 0-2 godine, 1(2)-6 godina, 6+ godina.

Kvar mlečnih zubića

Mlečni zubići veoma brzo propadaju ako se oštete. Kada dođe do karijesa oni propadaju brže od stalnih zuba.

Mimo redovnih kontrola, ukoliko dođe do pojave karijesa, hitno se obratite stomatologu. On će mlečni zub uspešno popraviti ili izvaditi ukoliko je potrebno. Suprotno nekadašnjih verovanjima, mlečni zubići se i te kako trebaju popravljati. Nemojte ostavljati da se detetu kvare zubi iz više razloga:

  • važno je da uče da je odlazak kod zubara sasvim normalna stvar,
  • što je manji kvar, lakša će biti popravka i bezbolnija,
  • karijes sa mlečnih zubića se lako može preneti i na stalne,
  • potpuno propao zubić će se možda teži izvaditi,
  • ako se izvadi ranije nego što je potrebno postoji mogućnost da stalni zubi neće biti lepo raspoređeni, pa je veći rizik od nošenja proteze.
pranje zubi

Mlečni zubi – o čemu roditelji treba da brinu:

  • da vode dete redovno na sistematske preglede zubi,
  • da vode računa da deca redovno peru zubiće,
  • da im ne zabranjuju slatkiše i sokove u potpunosti,

  • ali da nadgledaju i pomažu pri pranju zubi sve do 8. godine.

 ”Zalivanje mlečnih zubića”

Mnogi roditelji nisu informisani da postoji mogućnost takozvanog ”zalivanja” zubića. Zalivanje se vrši kao oblik zaštite dubokih fisura kada niknu prvi stalni zubi – šestice. Ovo se radi oko šeste godine.

Zaštita zuba na ovaj način traje u proseku do 12. godine detetovog života.

Objavljen: 24. novembar 2014. godine, ažuriran: 20. maj 2024. godine

Save

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button