fbpx
PorođajTrudnoća

Prirodna indukcija porođaja: 7 načina da pokušate

Kada žene dođu do poslednje nedelje trudnoće ili čak “prešišaju” termin, obično se pitaju da li postoji neki način da malo ubrzaju stvari i da li postoji neka prirodna indukcija porođaja.

Važno je imati na umu da mnoge žene rađaju savršeno zdrave bebe tokom celog devetog meseca, ali i 2 nedelje posle očekivanog termina. Preporuka je pak sačekati najmanje 39. nedelju trudnoće, ako to bude moguće.

Idealne su situacije kada se izbegne bilo koja vrsta indukcije, pa makar bila i prirodna indukcija, i dozvoli prirodi da odluči kada je vreme da se beba rodi. Ovo podrazumeva da je i sa trudnicom i bebom sve u redu.

Da li se mogu pokrenuti kontracije i kako pokrenuti porođaj?

Jedna studija, koja je obuhvatila 201 ženu pokazala je da je 50% žena probalo neku od metoda kako pokrenuti porođaj. Većina metoda nije provereno delotvorna i ne postoje čvrsti o njihovoj efikasnosti. Međutim, trudnice ipak vole da ih probaju obzirom da uglavnom ne mogu biti štetne za trudnicu ili plod, a nekada bi da požure situaciju iz različitih razloga.

vezbanje u trudnoci 1

Prirodna indukcija porođaja – koje metode probati

1. Vežbanje i hodanje

Vežbanje će ubrzati vaše otkucaje srca, a jedan od najboljih metoda je žustrija šetnja. Čak i ako ova metoda ne upali kao efikasna prirodna indukcija, pomoći će da se oslobodite stresa i održite telo u formi za porođaj.

Kretanje se preporučuje i kada se jave prve kontrakcije koje još uvek nisu redovne, kako bi se olakšao porođaj i bebino spuštanje u karlicu. Većina žena hoda i penje se uz stepenice kako bi ubrzala porođaj i pomogla da beba lakše dođe na svet.

2. Kako pokrenuti porođaj pomoću intimnosti

Seks je verovatno najpopularnija metoda za pokušaj pokretanja porođaja. Često parovi i razmišljaju o tome kako sigurno neće imati odnos 6 nedelja nakon porođaja, pa im se ovo učini kao zgodan trenutak da još jednom “pre bebe” imaju odnose.

Teoretski, postoji više razloga zašto bi seks mogao da izazove porođaj. Jedan od njih je orgazam koji će osloboditi oksitocin i može pomoći da se ubrzaju kontrakcije. Drugi razlog je prostaglandin koji se nalazi u spermi, a koji pomaže da grlić materice sazri. Važno je da nemate seksualne odnose posle pucanja vodenjaka, jer tako može doći do infekcije. (2)

3. Začinjena hrana

Neki ljudi veruju da začinjena hrana i namirnice koje sadrže kinin i beli luk pomažu da porođaj počne. Ne postoje dolazi da išta od ovoga pomažem, kao ni studije koje dokazuju da će ubrzati porođaj određena hrana. Isto je i sa ljutom i veoma začinjenom hranom. Beli luk je svakako zdrav, a povedite računa sa ljutom hranom, posebno ako se mučite sa hemoroidima u trudnoći.

4. Stimulacija bradavica i prirodna indukcija porožaja

Stimulacija bradavica može da dovede do pojave kontrakcija i porođaja jer stimuliše oksitocin. Oksitocin je hormon koji izaziva kontrakcije materice i lučenje mleka iz dojki, a pomoći će nakon porođaja i da se materica vrati u prvobitnu veličinu. Istraživanja (4) su pokazala da je stimulacija grudi efikasan način da podstaknete i pojačate kontrakcije, smanjite stopu porođajnog krvarenja i izbegnete medicinsku indukciju.

miomi i trudnoća
5. Ricinusovo ulje

Pre nego što probate da pijete ricinusovo ulje, trebalo bi da porazgovarate sa svojim lekarom. Ono može da izazove jake grčeve u crevima koji okružuju matericu, kao i jaku dijareju. Adekvatna količina ricinusovog ulja, između 30 i 60 mililitara može da pokrene sazrevanje grlića materice i porođaj. Savetuje se da ovo uradite pod nadzorom lekara ili babice, a ne kod kuće, na svoju ruku.

6. Akupunktura

Akupunktura se koristi hiljadama godina u kineskoj medicini i može stimulisati promene u hormonima i nervnom sistemu, ali je veoma važno kod koga odlazite. U Srbiji postoji samo nekoliko stručnih lekara koji mogu da rade akupunkturu. Jedno istraživanje (5) u Danskoj, koje je obuhvatilo 400 žena koje su radile akupunkturu, pokazalo je da su imale smanjenu potrebu za indukcijom. Glavna prednost akupunkture je sazrevanje grlića materice.

7. Bušenje vodenjaka

U nekim slučajevima, obično kada se već nalazite u porodilištu, vaš lekar može probušiti vodenjak. Često ovaj metod ubrzava porođaj. Tokom vaginalnog pregleda, lekar će kroz grlić materice provući instrument pomoću kog će probušiti opnu. Pražnjenje plodove vode može osloboditi prostaglandin i značajno ubrzati javljanje kontrakcija.

Važna napomena:

Prirodna indukcija će imati efekta ako je vaš grlić materice sazreo i spreman. Nikada ne bi trebalo da podstičete porođaj ukoliko niste još u 40. nedelji trudnoće kako bi se obezbedilo da se vaša beba dobro razvije.

Objavljen: 14. maj 2012. godine, ažuriran: 27. decembra 2023. godine

prirodna indukcija
Da li postoji prirodna indukcija?
Literatura:
  1. PubMed: Women’s use of nonprescribed methods to induce labor: a brief report – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21599742/
  2. HealthLine: Natural Ways to Induce Labor – https://www.healthline.com/health/pregnancy/natural-ways-to-induce-labor
  3. WebMD: Natural Ways to Induce Labor – https://www.webmd.com/baby/inducing-labor-naturally-can-it-be-done
  4. PubMed: Breast stimulation for cervical ripening and induction of labour – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16034897/
  5. PubMed: Acupuncture and/or sweeping of the fetal membranes before induction of labor: a prospective, randomized, controlled trial – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23612695/
  6. ClevlandClinic: What Natural Ways to Induce Labor Actually Work? – https://health.clevelandclinic.org/what-natural-ways-to-induce-labor-actually-work/

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button