fbpx
Porođaj

Prirodan ili sa epiduralom – sve o porođaju

Trudnice često ne znaju da se odluče da li da porođaj bude prirodan ili sa epiduralom, a za tu odluku je važna dobra informisanost i poverenje u lekare koji će biti prisutni.

Trudnice se danas mnogo češće nego pre deceniju i više opredeljuju za porođaj uz epiduralnu anesteziju u Srbiji. Delom zato što je ona sada lakše dostupna, a delom i zato što su bolje informisane šta je epiduralna anestezija, pa je se manje plaše. Neke žene ipak biraju potpuno prirodan porođaj, bez dodataka medikamenata. O tome šta možete da očekujete kada je prirodan porođaj u pitanju u odnosu na onaj sa epiduralnom anestezijom možete čitati u ovom članku.

Prirodan ili sa epiduralom: Razlike između prirodnog i porođaja sa epiduralom

Rađanje treba, a i može da bude jedno pozitivno i lepo iskustvo, ali je moguće da će neke žene stvoriti otpor zbog očekivanog bola i nelagode. U Srbiji je često porođaj bez epiduralne anestezije stvar nemogućnosti da se obezbedi anesteziolog pri  porođaju, a u severnoevropskim zemljama i SAD je često stvar izbora jer žene ne žele uključivanje medikamenata pri porođaju.

Najvažnije je da se o svemu prvo edukujete i sa znanjem o tome šta vas čeka u svim opcijama porođaja razgovarate sa svojim ginekologom, te mu postavite sva pitanja oko nedoumica koje imate. Raspitajte se na vreme i koje opcije uopšte imate u vašem porodilištu.

Ako se odlučite za epiduralnu anesteziju, verovatno će vas ginekolog uputiti da zakažete razgovor sa anesteziologom tokom trudnoće.

Kada se daje epiduralna anestezija na porođaju?

Epiduralna anestezija služi da obezboli donji deo tela, ali je trudnica svesna i trebalo bi da oseća napone kako bi mogla aktivno da učestvuje u porođaju kada sve teče po planu. Ponekad postoji i medicinska potreba da se vrši porođaj u epiduralnoj anesteziji, onda kada se planira carski rez. Nekada se porođaj carskim rezom izvodi u spinalnoj anesteziji.

Da bi se dobila epiduralna anestezija, postavljanje traje oko 10 minuta, a delovaće kroz 10 do 15 minuta. Postavlja se preko kičme. Njena najveća prednost je bezbolan porođaj, ako je pravilno dozirana, ali se i dalje osećaju kontrakcije i naponi. Tokom vaginalnog porođaja ste svesni i aktivno možete učestvovati u porođaju.

Faktori rizika upotrebe epiduralne anestezije:

 • jaka glavobolja,
 • bolovi u leđima,
 • groznica,
 • poteškoće sa disanjem,
 • pad pritiska koji može izazvati uspavanost bebe.

Važno je napomenuti da se ovi rizici retko javljaju, te oni ne bi trebalo da budu prepreka pri odlučivanju za ovu vrstu anestezije.

Pri vaginalnom porođaju žene koje imaju epiduralnu anesteziju manje osećaju bebu, pa je veća verovatnoća da dođe do pucanja međice pri porođaju. Kada se radi o carskom rezu, rizici nisu nužno povezani sa epiduralom. Ovo je operacija za razliku od vaginalnog porođaja, pa je samim tim normalno da je oporavak duži.

trudnoca 6

Šta je “prirodni porođaj”?

Termin “prirodni porođaj” koristi se za porođaj koji se obavlja bez bilo kakvih medikamenata. Međutim, nekada se ovaj termin koristi i ako se radi o bilo kom vaginalnom porođaju, u odnosu na carski rez.    

Prednosti prirodnog porođaja su što žena može na najprirodniji način da osluškuje svoje telo, ostane duže kod kuće i sama u velikoj meri kontroliše dolazak bebe na svet.

U Srbiji je još uvek pod znakom pitanja sve ovo jer se u porodilištima dosta koriste metode ubrzavanja porođaja poput indukcije i prokidanja vodenjaka, a trudnice se nedovoljno edukuju o tome kako izgleda porođaj, te šta treba da rade i šta mogu da pitaju, kažu, očekuju.

Faktori rizika prirodnog porođaja

Rizik kod prirodnog porođaja postoji ako postoje neka medicinska stanja i bolesti koje trudnica ima ili problem koji sprečava bebu da prođe kroz porođajni kanal. Takođe se mogu javiti i pucanje međice, jak bol, hemoroidi, problemi sa crevima, urinarna inkontinencija i psihološke traume.

porodjaj 4

Priprema za porođaj je važna

U svakom slučaju, edukacija je veoma važna, čak i ako planirate carski rez. u izvesnom broju slučajeva se događalo da porođaj počne pre planiranog carskog reza, a onda će vam biti potrebno da znate da učestvujete u porođaju.

Prirodne metode smanjenja bola na porođaju:

 • tehnike disanja,
 • porođaj u vodi,
 • akupresura,
 • masaža,
 • česte promene položaja.

Predviđanje toka porođaja

prirodan ili sa epiduralom
Prirodan ili sa epiduralom

Porođaj je veoma složena procedura koja se ne može unapred predvideti. Ne postoji jedinstvena metoda koja se može primeniti kod svih žena, ne može se čak sa sigurnošću predvideti ni kod iste žene za više različitih porođaja sa sigurnošću. Neki od faktora koji se trebaju uzeti u obzir pri planiranju porođaja su:

 • opšte zdravlje majke, 
 • nivo tolerancije na bol,
 • emotivno stanje trudnice,
 • veličina i položaj bebe,
 • veličina karlice majke,
 • nivo intenziteta kontrakcija.

Najvažnije je da budete informisani o svim svojim mogućnostima od strane svog ginekologa, dule koju ćete angažovati ili babice koja je upoznata sa vašim slučajem, kako biste znali šta možete da očekujete i kako da planirate da beba dođe na svet bez komplikacija.

Literatura:

1.OASH: Labor and birth – https://www.womenshealth.gov/pregnancy/childbirth-and-beyond/labor-and-birth

 1. HealthLine: Natural vs. Epidural: What to expect – https://www.healthline.com/health/pregnancy/natural-birth-vs-epidural, januar 2018. Godine
 2. Vaginal Birth and Cesarean Birth – https://pqcnc-documents.s3.amazonaws.com/sivbdoc/sivbeb/8ChildbirthConnectionVaginalBirthandCesareanBirthRiskComparison.pdf
 3. UNC School of Medicine: Childbirth – https://www.med.unc.edu/anesthesiology/patients/childbirth-1

Pročitajte: 24. jun 2021. godine, ažuriran: 21. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button