fbpx
Neplodnost

Preponska kila i plodnost: Da li je preponska kila uzrok steriliteta?

Neretko se dovodi u pitanje da li se mogu dovesti u vezu preponska kila i plodnost, odnosno da li ona može da bude uzrok steriliteta. Ingvinalna kila je relativno česta pojava kod muškaraca, a da li postoji njen uticaj na neplodnost možete pročitati u ovom članku.

Preponska kila i plodnost

Ingvinalna kila je jedna od najčešćih tipova pojave kile kod osobe, a daleko je učestalija kod muškaraca nego kod žena. Može biti urođena i stečena, a više o tome šta je možete čitati ovde: Preponska kila. Ona se u svakom slučaju operiše, a operacija može biti otvorena ili laparoskopska. Operacija se vrši da bi se organi vratili na svoju poziciju u abdomenu. Često se postavlja i mrežica kako bi se sprečilo da ponovo dođe do istog problema. Operacijom se spečava da dođe do ukleštenja i drugih komplikacija koje mogu biti opasne.

kila uzrok steriliteta 1

Preponska kila i plodnost: Da li je preponska kila uzrok steriliteta kod muškaraca?

Odgovor na pitanje: da li je preponska kila uzrok steriliteta je NE! Kila sama po sebi ne utiče i ne može da utiče na plodnost muškarca.

Da li operacija kile može da izazove sterilitet kod muškarca?

Sterilitet muškarca kao posledica operacije kile je retkost. Ipak, ovo je jedini slučaj kada se mogu dovesti u vezu preponska kila i plodnost. Muška neplodnost kao posledica operacije kile je retka, ali u određenom procentu postoji rizik. Upotreba polipropilenske mrežice koja se postavlja prilikom operacije je odgovorna za okolnu upalu praćenu fibrozom, ali dosada nije dokazano povećanje opstrukcije semevoda. Prevencija je od suštinskog značaja za smanjenje učestalosti ove komplikacije, kao i skrining pacijenata. (Izvor: ScienceDirect)

Operacije kile, u veoma retkim slučajevima može da dovede po povrede okolnih tkiva i organa, te da ugrozi plodnost. Verovatnoća povrede prilikom operacije kod odraslih je 0,3%, dok je kod dece 0,8-2%. Ponavljanje ove operacije povećava rizik. U najvećem broju slučajeva nema problema i nakon šte se operiše preponska kila i plodnost je očuvana.

preponska kila

U veoma retkim slučajevima može doći do povrede semevoda prilikom operacije što za posledicu može imati otežan protok sperme. U najtežem slučaju može doći do azoospermije. Rizik od operacije kile je veoma mali, a oštećenje bi trebalo da se dogodi na oba semevoda da bi došlo do steriliteta. Ovo je zaista izuzetno retka pojava. Savremena medicina smanjuje mogućnost da dođe do bilo kakvih komplikacija prilikom operacije, a oporavak je sve brži i lakši.

Preponska kila i lečenje steriliteta

preponska kila i plodnost

Ukoliko se već lečite zbog steriliteta i brine vas da li će operacija preponske kile dodatno narušiti vašu plodnost, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom. On će vam verovatno savetovati ostavljanje analizu spermograma kako bi proverio da li je sada sa ejakulatom sve u redu. Ukoliko se pokaže da je sterilitet muškarca izazvan operacijom preponske kile, odnosno smanjenim brojem spermatozoida, savetovaće vam možda postupak inseminacije ili vantelesnu oplodnju. Postoji i opcija uzimanja spermatozoida direktno iz testisa, te njihovo korišćenje.

Pročitajte: Neplodnost kod muškarca – kako se ispituje

Objavljen: 17.novembar 2022. godine, ažuriran: 22. februar 2024. godine

Ads
Izvor
WeillCornellMedicine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button