fbpx
Igra

Prebacivanje deteta u odvojen krevet i prelazak deteta u drugu sobu (VIDEO)

Prebacivanje deteta u odvojen krevet, ili čak samo u odvojeni krevet, nekada može biti pravi izazov za roditelja. O prednostima i manama zajedničkog spavanja sa bebom možete čitati OVDE, a svakako se savetuje da beba bude u vašoj sobi, najbolje u krevetiću pored vašeg barem prvih šest meseci.

Prebacivanje deteta u odvojen krevet

Od uzrasta deteta će dosta zavisiti kako će se navići da spava samo. Mada zavisi i od samog deteta. Što je beba manja, to je proces lakši. Pročitajte: Zašto se beba iznenada budi noću?

Proces prelaska iz vašeg kreveta u krevet deteta može potrajati od nekoliko dana do nekoliko meseci u zavisnosti i od toga koliko je dete dugo spavalo sa vama u krevetu. Prebacivanje deteta u svoj krevet je proces i ne očekujte da se stvari dogode preko noći. 

upala usiju kod beba

Možete prvo postaviti krevetac ili krevet (zavisno od uzrasta deteta) negde blizu uz svoj krevet, pa tako postepeno početi prebacivanje deteta u svoj krevet, ali tako da može da vas vidi u svakom trenutku kada se probudi.

Deca često noći imaju iracionalne strahove i treba im dati vremena da se izbore sa njima. 

Objasnite detetu da ste tu, da u svakom trenutku može da vas pozove ili pređe kod vas u krevet. Nemojte nikada očekivati da se dete samo bori sa svojim strahom. Prebacivanje u dečiju sobu ne treba da bude trauma za bilo koga.

Kod dece koja su dosta starija, nekada je baš razlog za dobijanje svog kreveta i/ili sobe razlog da se osećaju starije i rado to prihvataju.

Važno je, kada dete jednom počne da spava u svom krevetu, da ga ne vraćate kod vas. Ovo bi moglo da ga zbuni i da sledeći put još teže uspete da ga prebacite u njegovu sobu. 

demetra 24
Prebacivanje u dečiju sobu – prelazak deteta u drugu sobu

Kako da se pripremite za prelazak deteta u drugu sobu?

Kada odlučite da je došlo vreme, važno je da se pripremite prilagođavanjem svoje rutine kako bi se ovaj prelazak dogodio što je moguće opuštenije. Nakon što uspostavite predvidljivu rutinu odlaska na spavanje, biće lakše i da u sve ovo uključite novu sobu u kojoj će dete spavati. Upoznajte dete sa novom spavaćom sobom, provodite tu i neko vreme tokom dana. Kada je detetu nešto poznato i prijatno, lakše će se navići na prelazak. Neka se dete prvo igra ili spava tokom dana, pre nego što se upustite u avanturu noćnog prebacivanja.

Nastavite da čitate detetu pred spavanje i nakon što se dogodi prebacivanje u odvojen krevet

Pravite prijatnu atmosferu pred spavanje. To nije vreme za viku, teške razgovore, vaspitavanje. Nastavite da čitate detetu bajke pred spavanje u novoj sobi. Ako je to moguće, koristite isti krevetić kao i do sada. Nemojte sve menjati odjednom. U zavisnosti od toga kako će se dete prilagođavati promeni, možete unositi nove promene u vidu novog krevetića i drugih izmena koje planirate. Ukoliko je moguće, uključite i dete u izbor novih stvari za svoju sobu. Može na primer da odabere novu posteljinu ili bar omiljenu igračku. (Izvor: NYTimes)

Dete u roditeljskom krevetu i partnerski odnosi prebacivanje deteta u odvojen krevet

Na vama i vašem partneru je da odlučite kada je vreme da dete dobije svoj krevetić ili svoju sobu. Ako vašoj porodici prija da spavate svi zajedno, onda tako i nastavite, ali važno je da se svi slažete sa tim. 

Ne morate nužno sami biti u spavaćoj sobi sa partnerom da biste imali harmoničan odnos, a i sve zavisi od toga da li živite u zajednici i u kolikom prostoru živite.

Prebacivanje deteta u svoj krevet ili odvojenu sobu nije nešto što može da pokvari i popravi odnose među partnerima, odnosno nije nešto što ima ključni uticaj na partnerski život.

Iskustva urednica magazina Demetra sa prelaskom njihove dece u odvojen krevet i kako je proteklo prebacivanje u dečiju sobu, možete poslušati u ovom videu:

 Objavljen: 7. septembar 2020. godine, ažuriran: 12. maj 2024. godine

Pročitajte: Beba ne spava noću

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button