fbpx
Posle porođaja

Posle carskog reza – Oporavak od carskog reza

Trudnice uglavnom samo očekuju porođaj, ali ne razmišljaju šta i kako će izgledati posle carskog reza. Carski rez je veliki abdominalni hiruški zahvat, ozbiljniji od većine operativnih zahvata i oporavak se ne može porediti sa vaginalnim porođajem. Samim tim, nekoliko dana nakon njega, osećaćete veoma jak bol.

Kako ćete se osećati nakon carskog reza?

 Bez obzira na jake lekove protiv bolova, prvih dana nećete puno toga moći sami da uradite. Odmah nakon operacije će vas prebaciti u krevet, nemojte pokušavati da sami ustajete i kad vam se učini da možete, jer lako možete da se onesvestite.

SAVET: Kada imate potrebu da kašljete ili kinete, najbolje da rukama pridržavate ranu. Mnoge žene kažu da im je u periodu nakon porođaja, jako puno pomoglo nošenje steznika koji je čvrsto držao ranu. I ovde su podeljena mišljenja jer neki lekari ne žele da se žene previše opuste i oslone na steznik.

U porodilištu se posle carskog reza ostaje duže, uglavnom četiri do pet dana, ne računajući dan operacije. U drugim zemljama je taj period kraći, negde se čak porodilja otpušta iz porodilišta 24 sata nakon operacije, posebno ako ima pomoć kod kuće. Uglavnom je potrebno otići u porodilište sedam dana nakon porođaja da se izvade konci, osim ako ih ne izvade još pred otpust u porodilištu.

Brz oporavak posle carskog reza

  • Kada vam u porodilištu dozvole, počnite da jedete. Do tada pijte kada osetite žeđ. Imajte spremne neke grickalice koje će pomoći da održite nivo energije i premostite periode između dva obroka.
  • Iako će vam se činiti preteško, krećite se što više. Žene koje se budu kretale u prvim danima nakon porođaja, oporaviće se dvostruko brže (ista je situacija i nakon vaginalnog porođaja).
  • Važno je da se što više krećete i da biste izbegli zatvor. Opstipacija je čest problem nakon porođaja, a ležanje će samo pogoršati stanje. Posle carskog reza se ne očekuje da prvih dana imate stolicu zbog klistiranja i toga što nećete jesti pre i nakon operacije neko vreme (osim ako ste imali hitan carski rez).
  • Kako bi izbegli zatvor, važno je i da jedete hranu bogatu vlaknima. Verovali ili ne, žvake mogu da pomognu da creva ponovo počnu da rade.

Čaj od nane dosta pomaže nakon operacije i protiv gasova, ali on istovremeno smanjuje količinu mleka koja počinje da se proizvodi, u nekim zemljama ga preporučuju, dok je kod nas mala verovatnoća da će vam neko spremati čaj po želji u porodilištu.

  • Rana će mnogo brže zarastati kada se na njoj ne bude nalazio zavoj. Tada će vam biti lakše i da se tuširate i pratite kako rana zarasta.
  • Pratite zarastanje rane na ogledalu svakodnevno. Prvi znaci novog bola, crvenila ili curenja iz rane su znak da nešto nije u redu i da se obratite lekaru. Posebno ako dobijete i temperaturu ili groznicu.
  • Svakodnevno je važno da vodite računa da je rana oprana i osušena. Nežno tapkajte ranu najbolje pamučnom pelenom ili flanelskom krpom prvih dana da je osušite. Nemojte koristiti peškir jer frotir može da bude grub za ranu.
  • Najbolje je da prvih mesec dana nosite mekan pamučni donji veš čiji je šav ispod ili iznad rane posle carskog reza.
  • Ako je u toku bio vaginalni porođaj, ali ste zbog komplikacija morali na hitan carski rez, nekoliko dana nakon porođaja može da se dogodi da vas boli tkivo perineuma i vagine. Ali ovaj bol bi trebalo da prestane uz lekove za bolove koje ćete svakako piti zbog rane od carskog reza.

Krvarenje nakon carskog reza

Posle carskog reza takođe postoji postporođajno krvarenje s tim da je ono dosta oskudnije nego nakon vaginalnog porođaja. Količina krvarenja apsolutno nema uticaj na to da li je sve u redu, a ono može potrajati sa prekidima ili bez, uz blago prljanje i do 40 dana nakon porođaja.

linea negra
Photo by Arren Mills on Unsplash

Lekovi posle carskog reza

Najbolja opcija za ublažavanje bolova nakon carskog reza je da ste se porađali u epiduralnoj ili spinalnoj anesteziji. Uglavnom će kateter ostati između 12 i 24 sata nakon carskog reza, uz pomoć kojeg ćete dobijati anestetik dok najjači bolovi ne krenu da popuštaju. Ukoliko ste se porodili u opštoj anesteziji prve doze lekova protiv bolova ćete primiti dok se još ne probudite.

U razvijenim zemljama, porođaj carskim rezom u opštoj anesteziji se radi samo kada je u pitanju hitan carski rez, ili postoji drugi objektivan zdravstveni problem, svi ostali porođaji se izvode u spinalnoj ili epiduralnoj anesteziji.

Lekovi protiv bolova će vam pomoći da se krećete i držite bebu tokom prvih dana nakon porođaja. Povedite računa da se polako krećete i pazite jer zbog analgetika možda nećete primetiti kada dobijete ragade na grudima ili povredite ranu na stomaku. Ako se oporavak bude odvijao kako treba, verovatno ćete nakon 7 do 10 dana posle porođaja prestati da pijete lekove za bolove.

VAŽNO: Nemojte da izbegavate da pijete lekove, jer bol može da vas dodatno iscrpi, iscrpljenost dovodi i do smanjene proizvodnje mleka, a i čini vas nervoznim sada kada je vreme da uživate sa bebom. Sa druge strane, važno je i da ne preterujete i pijete količine lekova veće od propisanih jer možete da se uspavate ili određenu količinu analgetika prenesete na bebu kroz mleko.

Ustajanje iz kreveta nakon carskog reza

Prvo ustajanje posle carskog reza je obično nakon 12 sati od operacije. Nemojte da ustajete dok sestra ne bude bila pored vas da vam pomogne i bude tu, za slučaj da imate nesvesticu. Što pre krenete da se krećete, to je bolje za cirkulaciju. Brže ćete se opravljati. Moći će da vam skinu i kateter i da sami odlazite u toalet.  

Dojenje posle carskog reza

Važno je da znate da carski rez nije prepreka za dojenje i da ćete par dana nakon porođaja imati istu količinu mleka kao i sve druge mame.

Može se dogoditi da posle carskog reza kasnije krene da vam nadolazi mleko. Ipak vi savljajte bebu na grudi da stimuliše početak laktacije i ne zaboravite da negujete bradavice lanolinom, kako bi izbegli pojavu ragada. Kontakt koža na kožu će svakako značiti bebi, a i vama da se podstakne proizvodnja mleka.

Važno je da znate da carski rez nije prepreka za dojenje i da ćete par dana nakon porođaja imati istu količinu mleka kao i sve druge mame. Više: Dojenje posle carskog reza

posle carskog reza

Ožiljak od carskog reza

Ožiljak od carskog reza se nalazi nisko, u delu koji uglavnom prekriva kupaći kostim i donji veš. Prvih par meseci će biti dosta jasnije vidljiv, ali će posle par godina skoro nestati. Prvih dana je normalno da ožiljak svrbi kada zarasta, posebno jer paralelno i stidne dlake počinju da rastu.

Bitno je da obratite pažnju da da rana ne postaje crvena i bolnija nego što je bila. Normalno je da postoji nadutost kože oko ožiljka zbog traume tkiva.

Deo tkiva oko ožiljka mesecima posle operacije zna da bude utrnut, bez osećaja kada ga dodirujete. Ali bi ovaj problem vremenom trebalo da nestane.

Žene različito doživljavaju ožiljak od carskog reza. Jedne ga se stide, druge su ponosne, postoje žene koje se raspituju za metode estetske hirurgije kojim bi ga uklonile, dok ima i onih koje posle nekog vremena ožiljak ukrase i ujedno kamufliraju zanimljivom tetovažom.

1 2Next page

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button