fbpx
Pubertet

20 pitanja koja će pomoći da se povežete sa tinejdžerom

Roditeljima je teško da nađu zajednički jezik sa detetom koje je u pubertetu, ali to nije razlog da se njime manje bave nego kada je bilo malo. Ova pitanja će pomoći da se povežete sa tinejdžerom, a pripremio ih je onlajn portal Parents.

Kako da se povežete sa tinejdžerom?

Razgovori sa tinejdžerima često bivaju okidač za raspravu. Nekada imate utisak da pričate u prazno. A često su eskalacije samo posledica njihove nesnađenosti i prikrivenih strahova zbog svih promena sa kojima se suočavaju.

Moguće je da ćete se suočiti sa kolutanjem očima, raspravom, odbijanjem da se ćaska na većinu tema, nezainteresovanošću. Ovo sve ne znači da detetu niste potrebni ili da ne želi da se poveže sa vama. Naprotiv. Više: Pubertet: Roditelji su potrebni detetu

Tinejdžeri zapravo žele da razgovaraju na sve teme, oni žude za razgovorima, ali im se često čini da nije pravo vreme, ne uspuđuju se da se odvaže da započnu razgovor i prosto ne znaju da prepoznaju pravi momenat da to urade. Veoma je važno i da roditelji procene pravi tajming za započinjanje razgovora.

Često, baš ona deca koja su mirna i tiha pate u toj tišini jer ne vide da imaju sa kime da razgovaraju i kome da se povere. Pokušajte da prepoznate supltilne znake kada je dete spremno za razgovor i ako odvojite vreme da posmatrate, budete blagi, ali dosledni i prepoznate znake, imaćete prilike i da otkrijete pravi trenutak.

Odlična polazna tačka je spominanje manje bitnih stvari roditeljima o svom životu. Na ovaj način oni testiraju da li su roditelji spremni da ih slušaju i kakva će biti njihova reakcija. Ovo je sjajna polazna tačka za dalji razgovor.

pubertet 1

Aktivno slušajte dete

Pod broj jedan, oduprite se porivu da delujete izbezumljeno i burno reagujete šta god da vam dete kaže, jer njima je najmanje potrebno vaše osuđivanje u ovom momentu. Pod dva, vežbajte da aktivno slušate dete i ono što vam priča. Šta to znači? To znači da ih pažljivo slušate, da se oduprete nagonu da vi preuzmete da „držite slovo“ i ubijete pažnju i želju deteta dugim govorima, ali da ipak postavite dodatno pitanje kako bi shvatili da ste pažljivo slušali.

Vremenom ćete biti sve bolji u „čitanju između redova“ onoga što dete želi da vam saopšti. Kada budu shvatali da ih razumete i poštujete to što su tog dana samo mrzovoljni ili neraspoloženi, vremenom će sve više deliti svoja osećanja sa vama.

Za razliku od male dece, sa kojom je veoma važno da imate kontakt očima dok razgovarate, sa tinejdžerima je bolje da ga izbegavate. Na ovaj način ćete mu omoćiti da se lakše izrazi jer je njima važno da ne moraju da imaju kontakt očima, kako bi im bilo lakše. Lakše će biti da razgovarate na primer tokom vožnje, dok ste u šetnji ili dok dete gleda kroz prozor.

sti 2

Ova pitanja će pomoći da se povežete sa tinejdžerom

Tinejdžeri vole jednostavnu i direktnu komunikaciju. Nemojte se ustručavati da detetu postavite pitanje poput: „Da li želiš da razgovaramo, primetila sam da si neraspoložen?“, „Kako si danas?“ ili „Kako se osećaš?“ Ova pitanja će pomoći da se povežete sa tinejdžerom, a možete ih koristiti i da održite blizak kontakt sa detetom u pubertetu:

 1. Da li još uvek koristiš Instagram ili Tik Tok? Jeste li prešli na nešto novo?
 2. Da možeš da biraš gde da živiš, koju bi državu odabrao/la?
 3. Šta je, po tebi, savršen dan?
 4. Koja je tvoja omiljena pesma trenutno?
 5. Šta misliš o (navesti konkretan događaj)?
 6. Kako bi me opisao/la kao roditelja?
 7. Šta se dešava sa (navesti ime prijatelja)? Primetio/la sam da se niste videli skoro?
 8. Šta bi uradio/la da si predsednik?
 9. Šta te najviše plaši?
 10. Koji ti je omiljeni proizvod za negu?
 11. Šta te zaista čini srećnim/srećnom?
 12. Da li si gledao/la neku dobru emisiju na kablovskoj televiziji?
 13. Da li ti se nekada dešava da se osećaš usamljeno?
 14. Koji ti je omiljeni predmet ove školske godine? Da li se nešto menjalo u odnosu kada si najviše voleo/la (navesti predmet)?
 15. Zbog čega se dešava da se osećaš loše?
 16. Koja je jedna od najlepših uspomena koje imaš tokom odrastanja?
 17. Kako se nosiš sa time kada ti drug/drugarica predloži da uradiš nešto što ne želiš?
 18. Šta bi uradio da više ne možeš da imaš (navesti nešto što znate da misle da im je neophodno)?
 19. Da li ti se više dopada da provodiš vreme u gradu ili na selu?
 20. Šta misliš, šta mi se najviše sviđa kod tebe?
pitanja će pomoći da se povežete sa tinejdžerom Photo by Kevin Delvecchio on Unsplash
Ova pitanje će pomoći da se povežete sa tinejdžerom – Photo by Kevin Delvecchio on Unsplash

Objavljen: 16. maj 2023. godine, ažuriran: 18. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button