fbpx
Pubertet

Početak rasta grudi u pubertetu – Tinejdžeri i grudi

Odrastanje donosi sa sobom brojne promene sa kojima se susreću deca. Dok jedan broj devojčica raduje početak rasta grudi, postoje i one koje se plaše promena koje pubertet donosi. Jedan broj devojčica oseća veliku nelagodu i trudi se da prikrije sve promene na telu. Većina svakako ima pomešana osećanja zbog rasta grudi i nisu uvek sigurne kako da se ponašaju i oblače.

Sa druge strane, iako dečaci nemaju razvijene grudi, veoma su znatiželjni po pitanju njihovog razvoja.

Zašto rast grudi izaziva toliko pažnje?

Ako ste devojčica, kada spustite pogled na dole, uskoro ćete videti svoje razvijene grudi. Možda ih već sada vidite. Kada devojčica raste i sazreva, grudi su znak da prolazi kroz pubertet i započinje novu fazu svog života.

Grudi su u današnjem svetu često prenaglašene oko nas i u medijima, uglavnom u negativnom kontekstu i na nekulturan način. Devojčice pak, iako nisu sasvim sigurne šta žele, mogu biti nesrećne što su njihove grudi manje nego što su očekivale. Sa druge strane, postoje i devojčice koje imaju velike grudi, ali su nezadovoljne time što privlače pažnju zbog njih.

Važno je da znate da na svetu postoje žene sa najrazličitijim grudima. Neke imaju male, neke velike, neke oble grudi, a najlepše grudi su zdrave grudi. Lepota i vrednost žene nisu samo u njenim grudima.

Devojke imaju grudi da bi kasnije u životu one mogle da urade jedan od najvažnijih poslova – da nahrane svoje dete, ako ga budu imale. Majčino mleko je najbolja hrana za bebu i nije važno da li su grudi male ili velike, svaka majka može da proizvede dovoljno mleka za svoju bebu.

Kada počinju da rastu grudi?

Normalno je da grudi počnu rasti između osme i trinaeste godine. Grudi kod nekih devojčica rastu polako, dok kod drugih rastu brzo. Neke devojčice misle da grudi nikada neće početi da im rastu, ali to jednostavno nije istina. Devojčice počinju da se razvijaju u različito vreme i drugačijim tempom. Jedna devojčica će možda već imati potpuno razvijene grudi sa 12 godina, dok drugoj još nisu ni počele da rastu grudi.

pocetak rasta grudi

Početak rasta grudi – faze razvoja grudi i nejedanak rast grudi u pubertetu

Prva etapa razvoja dojki se dešava u ranom pubertetu, kada se devojčicama povećava estrogen. On počinje da cirkuliše kroz telo i predstavlja jedan od najvažnijih ženskih hormona. Za ovu fazu se kaže da su grudi počele da pupe, kao cvet koji ima pupoljke.

U prvoj fazi se stvara izbočina iza bradavice koja podseća na kuglicu. Nakon što prođe ova faza, bradavica i krug kože oko bradavice (areola) postaju veći i tamniji. Kada se i to dogodi, počinju da rastu dojke.  Grudi  počinju neprestano da se povećavaju. Neko vreme će možda biti neobično upadljive pre nego što postanu oble i punije.

Nekim devojkama je jedna dojka upadljivo veća od druge. Nejednak rast grudi u pubertetu je sasvim normalna pojava. Ne mora da znači da će razlika ostati podjednako uočljiva, ali je normalno i da uvek budu malo nejednake. Posebno velike promene dolaze nakon trudnoće i dojenja, kada može doći do potpune promene u izgledu grudi.

Tinejdžeri i grudi – Devojčicama će grudi rasti tokom tinejdžerskih dana, pa sve do ranih dvadesetih godina, kada završavaju sa rastom. Potpuno razvijene grudi imaju najrazličitije oblike i veličine. To se ne može predvideti.

dosada na letnjem raspustu

Veličina i rast grudi

Devojčice se pitaju kolike će biti njihove grudi i kada će njihove grudi dostići punu veličinu. Ovo je proces koji se ne može ubrzati. Kao što ne možemo znati kada će biti početak rasta grudi, tako ne znamo ni koliko će i do kada rasti. Na veličinu grudi uglavnom utiču genetika i telesna težina. Ako devojčicina majka ima manje grudi i ona može očekivati da će imati slične. Mršave devojčice će možda imati manje grudi u odnosu na one koje imaju više telesnih masti i to je potpuno normalno.

VAŽNO je da znate da ne postoji krema koja može uticati na rast grudi. One se ne mogu povećati uz pomoć “čarobnih” krema i pilula. Nemojte se nikada odlučivati da kupite neku vrste kreme za uvećanje grudi, jer tako nešto ne postoji.

Grudi menjaju oblik

početak rasta grudi

Grudi su samo jedan od znakova da devojčica raste i da polako postaje žena. Dobro bi bilo da se raspita oko svih pitanja koja je muče u vezi sa rastom i razvojem grudi kod nekog starijeg bez obzira da li je to sestra, majka, starija komšinica ili rođaka. Najbolje bi bilo da se obrati nekome u koga ima puno poverenje i kome sva pitanja vezana za početak rasta grudi može da postavi.

Kupovina prvog brushaltera

Kada devojčicama porastu grudi, dobro je da nose grudnjak. Posebno ako se bave nekim sportom. Grudnjak se koristi da zaštiti mekano tkivo dojki, ali i da ih pridržava. Devojkama je uglavnom prijatnije da imaju grudnjak, jer su grudi tada uglavom manje upadljive. Posebno ako je leto i devojčica nosi tanju bluzu.

Osećanja zbog kupovine prvog grudnjaka su uglavnom kao i kod devojčica inače, pomešana. Neke devojčice raduje kupovina prvog brushaltera i što će početi da nose grudnjak, a druge se bore da to bude što kasnije i plaše se nošenja donjeg veša “za odrasle”. 

Najbolje bi bilo da se devojčice koje se osećaju neprijatno zbog toga što je došao početak rasta grudi, odluče za sportske modele, koji su nalik na majice. Čvrsto drže grudi, ali ih ne ističu dodatno. Ovaj tip grudnjaka je odličan izbor za početak nošenja.

Kako devojčicama grudi budu rasle, one će birati i odlučivati se koji tip brushaltera im se više dopada. Grudnjaci sa mekim tankim punjenjem su najprijatniji i najudobniji, ali je preduslov odabrati ispravnu veličinu obima leđa i korpe. Devojčicama koje imaju veličinu korpe C i veće dobro će doći da grudnjak ima žice ispod korpica. Za manje brojeve korpi nije potreban.

Potrebno je neko vreme da se devojčice naviknu na nošenje brushaltera kao i na sve druge promene. Nekada će se žaliti da im je prevelik ili im se bretele usecaju. Važno je da odaberete onaj u kome je najprijatnije i koji je adekvatne veličine.

Više o izboru prave veličine grudnjaka, možete pročitati ovde: Kako odrediti veličinu grudnjaka?

Image by lwandrei from Pixabay and Photo by Sebastian Voortman from Pexels

Objavljen: 04. septembar 2019. godine, ažuriran: 27. decembar 2023. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button