fbpx
Pregledi u trudnoćiTrudnoća

Plod se ne vidi: Fetalni razvoj i prvi ultrazvuk

Story Highlights
  • Embrion star sedam nedelja već ima približno 1 centimetar, postoji žumančana kesa i obično je u ovoj fazi moguće pratiti otkucaje srca. Izbećićete često nepotrebni stres i brigu, ako u ovo vreme zakažete prvi ultrazvučni pregled.
  • Ako se žumančana kesa uočava u materici, znači da se ne radi o vanmateričnoj trudnoći.

Mnogo žena se susrelo sa situacijom na samom početku trudnoće, kada odu na ultrazvučni pregled, a plod se ne vidi. Ovo ne mora odmah da znači da nužno postoji problem.

Što su savremeniji ultrazvučni aparati to se ređe dešavaju ovi slučajevi da se plod ne uočava. Sa druge strane, dešavaju se situacije u kojima se uočava plod, ali izostaje srčana radnja u veoma ranoj trudnoći. Ovo može da znači i da se ne odvija baš sve po planu, ali i da je ovulacija bila kasnije i da je još uvek rano za srčanu radnju.

Ultrazvuk na početku trudnoće

Na samom početku trudnoće, u petoj nedelji, embrion je tako mali da se malo šta može videti prilikom ultrazvučnog pregleda. Čak i u 6. nedelji trudnoće može biti ponekad teško uočiti embrion.

U šestoj nedelji trudnoće (5 nedelja + 1 dan, 2 dana… ) moguće je da se izmeri samo srednji prečnik kesice i dobije približna dimenzija koja je prosek tri merenja, a samim tim i približan datum. Ovaj datum ne mora da bude tačan kao ni dimenzija jer je još uek veoma rano. Žumančana kesa u ovom periodu obezbeđuje hranljive sastojke za rastući embrion dok posteljica ne preuzme tu funkciju kasnije u trudnoći.

Ako se žumančana kesa uočava u materici, znači da se ne radi o vanmateričnoj trudnoći.

U 7. nedelji trudnoće, moguće je videti embrion i izmeriti gestacijsku starost trudnoće prilično precizno, ali ni tada nije uvek moguće videti srčanu radnju. Otkucaji srca koji nisu vidljivi ne treba da odmah budu razlog za brigu, a najbolje je zato sačekati da prvi ultrazvučni pregled bude u 8. nedelji kada je situacija već evidentna.

Embrion star sedam nedelja već ima približno 1 centimetar, postoji žumančana kesa i obično je u ovoj fazi moguće pratiti otkucaje srca. Izbećićete često nepotrebni stres i brigu, ako u ovo vreme zakažete prvi ultrazvučni pregled.

Kada je vreme za prvi ultrazvuk u trudnoći?

Zbog varijabilnosti dužine ciklusa koji može da varira od 21 do 35 dana, a trudnoća se obično računa kao da je ciklus 28 dana, može doći do neslaganja. Nekada lekar kaže: „Plod se ne vidi!“ ili “Plod se ne uočava u materici!” Kasnije bude sve u redu, samo ste na pregled došli prerano. Ako je ciklus duži, onda trudnoća može da bude kraća od 7 nedelja u ovom trenutku. Možda će vam delovati da predugo čekate da prvi put ugledate bebu, obzirom da danas testovi za trudnoću vrlo rano mogu da pokažu pozitivan rezultat, ali vredno je čekanja.

ultrazvuk

Plod se ne vidi – šta sada?

Plod se ne uočava u materici – da li to znači pobačaj?

Svaka faza trudnoće ima svoj karakterističan razvoj i veoma su pouzdani pokazatelji zdrave trudnoće koja se pravilno razvija. Jedan od najznačajnijih je ultrazvučni pregled. On se radi rutinski, obično prvi put između 6. i 8. nedelje trudnoće kada lekar treba da uoči žumančanu kesu. Ako se žumančana kesa ne uočava, najverovatnije je da je došlo do pobačaja u kasnijim nedeljama. U prvim nedeljama to ne mora da bude slučaj, već da trudnoća možda nije toliko odmakla koliko ste vi očekivali.

Šta je žumančana kesa?

Ona funkcioniše tako što hrani fetus tokom prvih nedelja, a sve dok tu ulogu ne preuzme posteljica. Izgleda kao beli rub oko centra i uočava se prilikom vaginalnog ultrazvučnog pregleda. Žumančana kesa je pokazatelj zdrave trudnoće.

Ukoliko je lekar ne uočava, reći će vam da dođete na novi pregled za nekih nedelju do dve, da bi se utvrdilo da li je sa trudnoćom sve u redu. Ako se dogodi da se embrion i dalje ne uočava, odnosno da je žumančana kesa prazna, to može biti znak da je došlo do pobačaja ili ćete pak morati da idete na kiretažu.

Iako vam može biti veoma teško, koliko god da je mala trudnoća u pitanju, razmišljajte o tome kako fetus zapravo nije bio zdrav i da je možda bolje što se sve tako rano završilo. Dobra vest je da ste uspeli da ostvarite trudnoću.

plod se ne vidi

Trudnoća je često ispunjena emocionalnim usponima i padovima i normalno je da se radujete zbog pozitivnog testa za trudnoću, ali i da budete tužni ako se dogodi nešto loše. Partner, prijatelji i porodica su tu da vam pruže podršku na daljem putu. Razgovarajte sa svojim lekarom, ukoliko imate problema sa menalnim zdravljem i konsultujte se oko toga da odete na terapiju.

Više fotografija sa ultrazvuka u ranoj trudnoći možete pogledati ovde: EarlyLife

Više: Prvi ginekološki pregled u trudnoći

PRATITE NAS:

Objavljen: 14. septembar 2022. godine, ažuriran: 2. jun 2024. godine

Izvor
ACOGObstetrics & GinaecologyUltrasonographyVeryWellFamily

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button