fbpx
Novorođenče

Plakanje i zacenjivanje novorođenčeta – Kako umiriti bebu koja neutešno plače?

Plakanje je primarni oblik komunikacije novorođenčeta. I bebe veoma često plaču. Ono na šta će vam biti možda teško da se naviknete u početku je zacenjivanje novorođenčeta. Veoma male bebe u proseku plaču između jednog i četiri sata dnevno. To je uobičajen deo procesa prilagođavanja na život van maminog stomaka.

Uobičajeni razlozi za plakanje novorođenčeta:

Beba je gladna

Većina beba jede 6 do 10 puta u toku 24 sata. Bude se za noćni podoj minimum do 3. meseca. Bebe koje sisaju u početku će jesti i na svakih pola sata do sat, kako bi se napravila dovoljna količina mleka i grudima. Kada malo ojačaju, razmak između podoja će biti duži. Nemojte odmah misliti da nemate dovoljno mleka.

Bebi je nelagodno

zacenjivanje novorođenčeta

Beba može da plače zbog mokre pelene, gasova ili otežanog varenja, neodgovarajuće temperature ili položaja. Kada se osećaju nelagodno, često traže nešto da sisaju. Ali, hranjenje bebe neće zaustaviti nelagodu, i umirivanje će trajati samo kratko. Tek kada bebe prestanu da se osećaju nelagodno, smiriće se.

Beba se oseća usamljeno, dosadno joj je ili se uplašila

Ponekad beba plače jer joj je dosadno, uplašena je ili usamljena, i želi da je zagrlite i mazite. Može se smiriti čak i kada vas samo vidi, čuje vaš glas, ili oseti vaš dodir, vaše prisustvo, kada je mazite ili joj ponudite nešto da sisa.

Beba do 6 meseci ne vidi sebe odvojeno od majke. Ona želi da i dalje sluša otkucaje njenog srca kao dok je bila u stomaku i najbolje se oseća kada je majka drži uz sebe. Moguće je da će mirno spavati samo uz majku.

Zacenjivanje novorođenčeta zbog premora i prestimulisanosti

Plakanje pomaže premorenoj ili prestimulisanoj bebi da “isključi” vid, zvukove i druge senzacije. Takođe pomaže da smanje tenziju. Primetićete da se ovi periodi nervoze vaše bebe ponavljaju u slično doba dana, najčešće između rane večeri i ponoći. Čini se da ne postoji ništa što možete da uradite ne pomaže. Ali, kasnije ona spava dubljim snom. Ovo plakanje obično pomaže bebi da istroši višak energije.

Kako da umirite bebu – zacenjivanje novorođenčeta

U toku prvih par meseci, odmah reagujte čim vaša beba zaplače. Nećete je razmaziti time. Studije su pokazale da su novorođenčad čiji su roditelji reagovali tako brzo i mirno, s ljubavlju, plakala manje i spavala duže tokom noći. 

(Izvor: Babycenter.com)
Napravite malu listu razloga zbog koga beba može da plače, kako bi joj pomogli:

– Da li je gladna?
– Da li joj treba čista pelena?
– Da li treba da podrigne?
– Da li joj je vruće ili hladno?
– Da li je treba pomeriti u udobniji položaj? Možda je nešto žulja ili štipa?
– Da li samo želi da sisa, prst ili cuclu?
– Da li joj treba nežnosti i pažnje – nošenje, ljuljanje, maženje, masaža, nežno šaputanje, pevanje?
– Da li je imala previše uzbuđenja i stimulacije? Možda samo treba da se malo isplače?
– Ako ste sve ovo probali i ne pomaže, uradite sledeće, kao na slici: ušuškajte bebu u ćebe.

kako umiriti bebu2Još predloga za umirivanje bebe:
 • Nežno joj pričate ili pevajte lice u lice.
 • Polako je ljuljajte na primer u rukama, šetajte s bebom naslonjenom na vaše rame ili u kolicima.
 • Nežno mazite bebinu glavu, ili trljajte njene grudi ili leđa.
 • Držite je na vašem krilu tako što bebin stomak okrenete nadole.
 • Držite bebu u uspravnoj poziciji, na vašem ramenu ili na grudima.
 • Stavite bebu u sedište za automobil i provozajte se.
 • Okupajte bebu toplom vodom (ali ne prevrućom) ili prislonite toplu flašicu na njen stomak.
 • Pustite neku “soft” muziku.
 • Izađite napolje, prošetajte bebu u kolicima ili nosiljki.
 • Ponudite bebi prst ili cuclu da sisa dok je ritmično ljuljate.
 • Smanjite buku, pokrete i osvetljenje u delu stana u kom je beba, ili pokušajte da je umirite zvukom, kao što je zvuk usisivača ili šum talasa. To može da je umiri tako što će blokirati ostale zvuke.
 • Ako je sita, suva, udobno joj je i ušuškali ste je u ćebence kao na slici, možda joj treba da bude nakratko sama – 10 ili 15 minuta. Osluškujte šta radi i proveravajte je svakih par minuta s udaljenosti. Iako je mnogim roditeljima teško da slušaju bebu kako plače, to joj može pomoći da se “izduva”.

Zapamtite da nećete uvek moći da smirite bebu, naročito kad plakanjem samo pokušava da umiri tenziju. Bebe plaču, i to je normalan deo njihovog ponašanja. Plakanje neće trajati večno – period koji vaša beba provede plačući obično dostiže vrhunac oko 6. nedelje, a onda se postepeno smanjuje.

Plakanje i zacenjivanje novorođenčeta
Plakanje i zacenjivanje novorođenčeta – Photo by Rebekah Vos on Unsplash

Normalno je i da budete isfrustrirani zbog tolikog plakanja. Dogovorite se sa porodicom, prijateljima ili dadiljom ako vam je potreban odmor. Čak i sat vremena pauze može vam povratiti energiju.
Ako vam se čini da zbog plakanja bebe gubite kontrolu, spustite bebu na sigurno mesto, kao što je kolevka. Odmah pozovite svog lekara, dom zdravlja ili hitnu pomoć.

(podaci i ilustracije preuzeti iz knjige “Vodič kroz zdravu trudnoću” Mayo klinike)

Objavljen: 15. septembra 2013. godine, ažuriran: 16. maja 2024. godine

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button