fbpx
Pubertet

Najčešća pitanja roditelja o pubertetu svojih ćerki

Otklanjamo najčešće nedoumice i zablude sa kojima se svi srećemo. Najčešća pitanja roditelja o pubertetu svojih ćerki su uglavnom ista, kao i dileme.

Česte nedoumice roditelja o ćerkama u pubertetu

Da li devojčice ranije ulaze u pubertet: Da li je istina da devojčice sada sve ranije ulaze u pubertet?

Stalno postoje polemike oko toga da li devojčice ranije ulaze u pubertet, nego što je to bio slučaj ranije. Ne postoji studija koja pokazuje značajnije pomeranje puberteta u odnosu na ranije. Jeste se početna starost nešto smanjila u odnosu na pre 150 godina, ali se pretpostavlja da to zapravo ima veze sa generalno poboljšanom ishranom.

Jedna studija je pokazala da je prosek ulaska u pubertet 2012. godine u odnosu na 1973. godinu bio tri meseca ranije, ovo pomeranje granice sa odnosi na devojčice u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Na raniji pubertet utiče gojaznost kod dece, kao faktor rizika, jer je masnoća tela uključena u način na koji telo obrađuje hormone kao što je estrogen.

devojčice u pubertetu

Da li je normalno da se devojčice ugoje tokom puberteta?

Normalno je da devojčice počnu da dobijaju na težini tokom odrastanja. Estrogena ima u većoj količini i to dovodi do taloženja masti u dojkama i kukovima. Procenat telesne masnoće raste tokom puberteta. Porast telesne težine je čest uzrok zabrinutosti. Najbolje je da konsultujete pedijatra, ako mislite da dete dobija na težini više nego što bi trebalo i eventualno se obratite nutricionisti vezano za ishranu deteta u pubertetu.

Ovaj period je posebno problematičan, jer deca često dosta vremena provode sama i neretko se hrane u pekarama i “brzom” hranom. Uz to, obratite pažnju na to koliko dete provodi vremena ispred ekrana i da li je dovoljno fizički aktivna.

Pročitajte još: Kada devojčice prestaju da rastu?

Kada je najbolje da počnem da pričam sa ćerkom o menstruaciji kako bi bila spremna?

U proseku, devojčice dobijaju prvu menstruaciju 2 do 2 i po godine nakon što počne razvoj dojki. Kada počnu razvoj dojki, to može biti idealna prilika da razgovarate o promenama koje će uslediti. Važno je da im objasnite da su promene potpuno normalne i da nema razloga da osećaju stid zbog njih. Odgovarajuće informacije će ublažiti anksioznost sa kojom se pojedine devojčice mogu suočiti.

Nemojte dozvoliti da vaša ćerka bude neinformisana o promenama u pubertetu, jer može imati veliki strah od promena koje se dešavaju, a važno je i da znaju kako se koriste higijenski ulošci i kako da vode računa o higijeni.

Otvoreno i iskreno razgovarajte o pubertetu. Odgovorite na bilo koja pitanja o promenama u njenom telu. Možda nećete morati znati svaki odgovor, ali znajte da su pedijatri sjajni resursi za bilo kakva pitanja o pubertetu koja vi ili vaše dete usput imate!

Pročitajte: Prva menstruacija – vodič za devojčice

vezbe 2
Pitanja roditelja o pubertetu: Kada treba da odvedem ćerku na prvi ginekološki pregled?

Zdravim adolescentima nije potreban redovan ginekološki pregled karlice dok ne napune 21 godinu. Ranije su bile preporuke da seksualno aktivni tinejdžeri imaju redovne godišnje preglee, ali istraživanja su pokazala da ovo nije neophodno. Posebno zbog PAPA testa koji može da pokaže infekciju HPV virusom, poslednjih godina, smatra se da PAPA test nije neophodno raditi pre 21. godine, osim u slučajevima devojaka zaraženih HIV-om I kod onih koji imaju druge imunološke probleme. Na pregled je potrebno otići ako se jave bolovi male karlice ili drugi zdravstveni problemi.

Godišnje sistematske preglede nakon 21. godine ne treba preskakati ni odlagati.

Samopregled dojki kod devojčica

Kada devojčice treba učiti da obavljaju samopregled dojke? Kada devojčice trebaju da počnu da pregledaju svoje grudi?

Tinejdžerke su, srećom, u izuzetno niskom riziku od raka dojke. Njihove dojke će se tokom rasta stalno menjati, pojavljivaće se otoci i osetljivost, što je normalno tokom promena u menstrualnom ciklusu. Trenutno nema preporuka za samopregled dojki za pedijatrijske pacijente.

Kako da istovremeno poštujem privatnost svoje ćerke, ali I da pratim njen razvoj?

Dajte ćerki priliku da razgovara sa vama o pubertetu, uputite je u promene koje dolaze. Iskreni razgovori su veoma važni u sprečavanju stida koji može da oseća, a ohrabriće je da sa vama deli nedoumice koje je muče.

Može se dogoditi I da će imati fazu kada ne želi da razgovara o promenama, što je takođe u redu. Uverite je da zna da ste na raspolaganju za sva pitanja koja bude imala. Obezbedite joj I pouzdane izvore informacija, poput proverene literature I internet sadržaja koji je adekvatan za pravilnu edukaciju.

Zapamtite da se o pubertetu ne obavlja samo jedan razgovor. To je dug period I mnoštvo razgovora, rešavanja nedoumica, međusobnog usaglašavanja, spoznaje I prilagođavanja na promene.

pitanja roditelja o pubertetu
Pitanja roditelja o pubertetu

Pročitajte još: 20 pitanja koja će pomoći da se povežete sa tinejdžerom

Tekst “Pitanja roditelja o pubertetu” objavljen: 24. februar 2021. godine, ažuriran: 13. januara 2024. godine

Literatura:

  1. HealthyChildren: Sexually Transmitted Infecitions – https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/sexually-transmitted/Pages/default.aspx
  2. The Gardian: Girls beginning puberty almost a year earlier than in 1970s – https://www.theguardian.com/society/2020/feb/10/girls-puberty-year-earlier ,
  3. JAMA network: Worldwide Secular Trends in Age at Pubertal Onset Assessed by Breast Development Among Girls – https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2760573, februar 2020. godine
  4. KARGER: Hormone Researh in Pediatrics – https://www.karger.com/article/pdf/336325, april 2012. godine
  5. HealtyChildren: Physical Development in Girls: What to Expect During Puberty – https://www.healthychildren.org/English /ages-stages/gradeschool/puberty/Pages/Physical-Development-Girls-What-to-Expect.aspx , april 2019. godine

Image by Free-Photos from Pixabay

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button