fbpx
Posle porođaja

Perineum posle porođaja – Kakva nega je potrebna?

Perineum posle porođaja je vema važno negovati, posebno ako je rađena epiziotomija ili ste imali povredu. Perineum je područje između vagine i analnog otvora. Da bi se izbegla infekcija i ubrzalo zarastanje rektalnih i karličnih mišića. Ovo područje može biti veoma bolno, a bolovi se javljaju čak i ako nije bilo potrebe za ušivanjem, jer cela oblast preživljava veliku promenu prolaskom bebe kroz porođajni kanal.

Kako negovati perineum posle porođaja?

Posle vaginalnog porođaja javlja se neugodan otok i bol zbog istezanja u ovoj oblasti. Ako imate šavove, lekar će vam dati uputstva. Više: Nega rane od epiziotomije

Možete koristiti led da rashladite područje, ali ga obavezno umotajte u krpu pre toga kako ne biste oštetili kožu. U ovu svrhu će pomoći i topla plitka kupka u kojoj možete sedeti 15-ak minuta. Nemojte dugo sedeti u dubokoj kupki i u pretoploj vodi kako ne bi pojačali krvarenje.

Perineum posle porođaja i lekovi protiv bolova

Pitajte lekara da vam preporuči lekove za ublažavanje bolova i najbolje je da ne čekate da prvih dana bol ponovo počne, već da ih pijete na svakih 4 do 6 sati, kako je dozvoljeno. Lekovi na bazi brufena neće samo ublažiti bol, već i smanjiti otok, ali proverite na sajtu LactMed koji lekovi su dozvoljeni i kompatibilni sa dojenjem.

Možda će vam lekar i babica preporučiti sprej za ublažavanje otoka i bolova koji možete primenjivati prilikom promene uloška.

vaginalni probiotici

Pravilna nega perineuma

Obavezno vodite računa o higijeni, perineum posle porođaja i cela regija moraju biti čisti i redovno održavani. Trebalo bi da:

toalet zatvor 3
 • Obavezno operete ruke pre korišćenja toaleta i menjanja uložaka.
 • Nakon korišćenja toaleta ranu isperite toplom vodom iz flaše ili se istuširajte. Koristite blagi sapun i po potrebi antiseptički rastvor u vodi.
 • Nežno osušite područje papirom ili tapkanjem mekim peškirom.
 • Nakon sušenja možete koristiti sredstvo za ublažavanje bolova i otoka. Možete koristiti i led.
 • Uvek operite ruke nakon nege perineuma.

Perineum posle porođaja: Šta treba izbegavati?

 • Nemojte koristiti kreme, parfeme, talk i slično u vaginalnom području.
 • Ukoliko se javi neprijatan miris i produženi svrab, javite se lekaru.
 • Ako vam se čini da rana nije zarasla i da je područje iritirano, a još imate konce 3 nedelje posle porođaja, obratite se lekaru.
 • Redovno radite Kegelove vežbe da ojačate mišiće karličnog dna. Više: Kegelove vežbe
 • Vodite računa da ne koristite previše toplu vodu.
 • Nemojte koristiti tampone ni irigator dok traju lohije.

Posle porođaja se mogu javiti i hemoroidi, ali i opstipacija. Pročitajte više: Odlazak u toalet nakon porođaja: Velika nužda posle porođaja

perineum posle porodaja

Krvarenje posle porođaja će trajati 4 do 6 nedelja, a promene boje sekreta će ukazivati na brzinu zarastanja rane i povratka organa u pređašnje stanje. Teško krvarenje sa ugrušcima na početku bi trebalo da se smanji i ublaži nakon prva 3 dana.

Ako primetite veliko povećanje sekreta u prvim nedeljama trebalo bi da probate da smanjite nivo aktivnosti, da odmorite, dojite bebu i masirate stomak. Kod pojačanog krvarenja sa pojavom sveže krvi i ako se javi temperatura, odmah se javite lekaru. Više: Lohije (postporođajno krvarenje)

Pročitajte: Oporavak od porođaja – Od 1. nedelje do 6 meseci kasnije

Objavljen: 30. decembar 2022. godine, ažuriran: 31. decembar 2023. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button