fbpx
TrudnoćaZdravlje trudnice

Osipi u trudnoći – specifične dermatoze

Osipi u trudnoći: Kakvi osipi se javljaju u trudnoći?

Osipi u trudnoći koji se javljaju samo u ovom periodu su:

osipi i promene na kozi u trudnoci 2

PUPPP – (Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy)

Ovo stanje je najčešća dermatoza (stanje kože) u trudnoći. Uzrok je bio nepoznat sve do nedavno kada su dr Selim Arakting i njegove kolege iz Francuske sprovele studiju koja povezuje PUPPP sa ćelijama fetusa. Njihova istraživanja sugerišu da fetalne ćelije mogu da upadnu u majčinu kožu tokom trudnoće i na neki način uzrokuju ovaj poremećaj kože.

Simptomi i znaci PUPPP:

 • Šta: crvene uzdignute tačke koje užasno jako svrbe.
 • Gde: ospa obično počinje na trupu i širi se na bedra. Povremeno, ospa se širi na ruke i stražnjicu. Lice nikada nije uključeno.
 • Kada : ospa se obično pojavljuje nakon 34. nedelje trudnoće i nestaje nakon porođja, ali se može vratiti u narednim trudnoćama.

 Komplikacije: Ovo stanje može da šteti majki i/ili detetu.

Lečenje:

 • Kortikosteroidi se primenjuju na koži za postizanje brzog olakšanja.
 • Ponekad su i oralni kortikosteroidi (npr. prednizolon) potrebni.

Papilarni dermatitis u trudnoći

Sa ovim poremećajem povezani su abnormalni nivoi hormona u krvi, a posebno hronično povišeni nivoi gonadotropina (hormona proizvedenog od strane hipofize u mozgu, a koji reguliše nivoe polnih hormona) i spušteni nivoi kortizola i estrogena.

Papilarni dermatitis – simptomi i znaci:

 • Šta: izuzetno izražena ospa koja svrbi i koja se sastoji od crvenih uzdignutih tačkica koje izgledaju kao ubodi insekata. Kraste pokrivaju neke od tih mesta. Ne pojavljuju se u skupinama.
 • Gde: po celom telu.
 • Kada: ova ospa može da izbije u svakom trenutku tokom trudnoće, a zatim nastavlja i dalje da se pojavljuje sve do porođaja, kada brzo prolazi.

Komplikacije: Ovo stanje ne uzrokuje komplikacije kod majke, ali studije pokazuju da su stope smrti fetusa povećane.

Lečenje: Potrebne su visoke doze kortikosteroida.

linija na stomaku u trudnoci
Photo by Daniel Reche: https://www.pexels.com/photo/person-s-tummy-and-hand-1556671/
Prurigo gestationis

Ovaj osip dolazi u dva oblika: kao rani oblik i kasni oblik.

Simptomi i znaci:

•    Šta: crvene tačkice koje prati svrab.
•    Gde (rani oblik): gornji deo trupa i gornji delove ruku i nogu. U ovom obliku, stomak i stražnjica retko su uključeni.
•    Gde (kasni oblik): osip se nalazi uglavnom na trbuhu, obično duž strija. Nakon porođaja, ovaj obrazac može da se proširi na celo telo.
•    Kada: rani oblik se pojavljuje u sredini trudnoće, dok se kasni oblik javlja u poslednjim nedeljama trudnoće. Osip u potpunosti nestane u roku od tri nedelje nakon porođaja.

Komplikacije: Ovo stanje obično nije povezano sa bilo kojim ozbiljnim komplikacijama kod majke ili deteta.

Lečenje: Jednostavne mere kao što su antihistaminske tablete.

Herpes gestationis

Herpes gestationis je retka bolest koja nije povezana sa virusnim infekcijama herpes simplexa.

Simptomi i znaci:

•    Šta: umereno do težak svrab koji prati ospu koja se sastoji od različitih vrsta lezija (kao izdignute tačke, čvorići ispunjeni sadržajem, ili kombinacija).
•    Gde: obično se vidi na stomaku, posebno oko pupka, kao i na rukama i nogama. Dlanovi i tabani često su pogođeni. Celo telo takođe može da bude obuhvaćeno.
•    Kada: najverovatnije će se pojaviti u četvrtom i petom mesecu trudnoće, ali se može pojaviti i pre ili posle. To stanje se može videti u prvoj trudnoći ili u narednim trudnoćama po prvi put.

Komplikacije:

•    Ova bolest može da ima ozbiljne komplikacije. Majka može da razvije nekrozu (raspad i smrt ćelija) zahvaćene kože, kao i oštećenje bubrega, koje se dijagnostikuje kada se krv i proteini nalaze u mokraći.
•    Novorođenče može da bude rođeno sa ovim osipom, ali to obično nestane u roku od nekoliko nedelja od rođenja bez lečenja.

Lečenje: Kortikosteroidi koji se piju (sistemski). Piridoksin (vitamin B6) se takođe pokazao kao učinkovit.

Impetigo herpetiformis

Impetigo herpetiformis je akutno, ali retko stanje kože tokom trudnoće.

Simptomi i znaci:

 • Šta: grupe malih, gnojem ispunjenih plikova koji se pojavljuju neredovno ili u zakrivljenom ili spiralnom obliku obruča. Nakon nekoliko dana, plik puca i ospa se sasuši, a zatim se novi mehurić pojavljuje na rubovima sasušenog osipa. Nekoliko ciklusa ovog tipa mogu da budu proizvedeni kako bolest napreduje. Blagi svrab, peckanje i gubitak dlaka mogu da se pojave u zahvaćenom području. Ospa je uvek u pratnji teške bolesti, kao što su prehlada, groznica, povraćanje, proliv i bolovi u zglobovima.
 • Gde: obično počinje kod prepona, ispod pazuha i unutrašnjosti zglobova kolena i laktova. Poremećaj može da utiče na sluznicu usta i genitalija, gde izgleda kao sivkaste erozije (plitki ulkusi).
 • Kada: obično počinje u poslednjem tromesečju i nestaje nakon porođaja, iako ponekad ostavlja fleke ili ožiljke.

Komplikacije  Ako se ovo bolest ne leči odmah, stopa smrtnosti majke je visoka, a takođe i stopa mrtvorođenih beba.

Lečenje:

Rana dijagnoza i brzo i intenzivno lečenje je poželjno.
•    Kao dobra terapija su se pokazali preparati sa ACTH (adrenokortikotropni hormon koji stimuliše telo da proizvodi više steroida u nadbubrežnim žlezdama) i kortizonom.

osipi u trudnoci
Foto: Canva/Demetra

Pročitajte još: Kožne promene u trudnoćiSave

Objavljen: 7. januar 2012. godine, ažuriran: 30. decembar 2023. godine

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button