fbpx
Razvoj deteta

Odvikavanje od pelena: Kako skinuti pelene i kako navići dete na nošu?

Odvikavanje od pelena je velika prekretnica za dete i roditelje. Dok jedni roditelji tvrde da im je laknulo kada je dete skinulo pelene, drugi smatraju da im je to zakomplikovalo život. Bilo kako bilo, ovo je normalna i neohodna stepenica u razvoju deteta kou morate savladati.

Roditelji se često pitaju kako navići dete na nošu i kako skinuti pelene, te da li će znati da prepoznaju kada je vreme za to. Važno je da roditelji imaju na umu da privikavanje na nošu kod neke dece traje par dana, dok kod druge može potrajati mesecima. Često je pravilo da zapravo što ranije krenete, to će duže trajati, jer je i za ovu fazu potrebno da deca uče ono što im je jasno.

Kako proceniti spremnost deteta za odvikavanje od pelena?

Neka deca su spremna da počnu sa korišćenjem noše sa oko 18 meseci, dok druga nisu zainteresovana skoro do 3 godine. Najčešće su deca spremna sa oko dve i po godine.

Ukoliko tražite znake da je dete spremno, nakon što je naravno počelo da samostalno sedi i hoda, pokušajte da ne stvarate dodatni pritisak jer požurivanje može biti kontraproduktivno. Uvek imajte u vidu da to što je sa starijim detetom možda išlo drugačije, kao i sa sestrinim, komšijskim ili vam je majka pričala kako ste vi, to sa vašim detetom nema baš nikakve veze. Činjenica je da drugo i svako naredno dete uči malo brže, jer gleda starije, a dečaci uče nešto sporije od devojčica.

Ako se dete suočava sa nekim izazovnim periodom u životu poput polaska u vrtić, početkom čuvanja bake ili dadilje umesto mame, preseljenja ili rođenja mlađeg brata ili sestre, odložite odvikavanje od pelena. Sačekajte da se sve slegne, pa onda počnite sa time. Nekoliko nedelja i meseci odlaganja će svima značiti.

odvikavanje od pelena 2

Kako navići dete na nošu? Šta treba kupiti?

Najvažnije je da kupite nošu ili adapter za wc šolju. Najbolje bi bilo da imate priliku da probate obe varijante pre nego što potrošite novac na kupovinu ovoga, jer svako dete preferira jedno od ova dva. Proverite da li noša ima sve oble i meke delove na koje se dete sigurno neće povrediti, kao i da adapter bude siguran i bezbedan.

Ako koristite adapter, dobro bi bilo da kupite i stepenik za toalet kako bi dete lakše moglo da se popne i siđe sa wc šolje. On je dobrodošao i za korišćenje lavaboa za pranje ruku i pranje zubića. Posebno će značiti detetu da osloni noge, kada treba da kaki.

Važna je rutina i za korišćenje noše

Postavite dete na nošu, potpuno obučeno, jednom dnevno – posle doručka, pre kupanja ili kad god je verovatno da će imati potrebu da kaki. To će mu pomoći da koristi nošu i prihvatiti je kao deo svoje rutine.

Ako ste negde napolju i nije vam dostupno kupatilo, potrudite se redovno da nosite nošu sa sobom. Pošto dete stvori ovu naviku, vreme je da skinete gaćice. Opet, ništa ne forsirajte, već neka dete diktira tempo kad želi. Postarajte se da zna da je to nešto što i mama i tata (i sva starija braća i sestre ako ih ima) rade svaki dan.

Ako je detetu nelagodno da sedi na noši, bilo obučeno ili ne, nemojte ga forsirati na silu. Nikada nemojte vikati na dete ili ga fizički prisiljavati da sedi tako, pogotovo ako izgleda preplašeno. Umesto toga, bolje pauzirajte nekoliko nedelja, pa ponovo pokušajte.

Ako spremno sedi na nošu znači da je spremno i da nastavite dalje korišćenje noše i odvikavanje od pelena.

Pokažite detetu kako i sami to radite

Deca uče imitiranjem. Najbolji način da shvate kako se koristi WC jeste da gledaju vas dok odlazire u toalet. Ako imate dečaka, jednostavnije je da u početku uči da piški na noši sedeći. Kasnije, kad je to savladao kako treba, uz tatu, starijeg brata ili drugara koji mu mogu pokazati kako da piški stojeći (i malo ohrabrenja), brzo će i to naučiti.

Ako imate i stariju decu koja koriste nošu, oni mogu biti od pomoći za korišćenje noše. Kada je manja razlika među decom, kod mlađeg deteta, obično brže ide odvikavanje od pelena, jer kopira starijeg brata ili sestru.

odvikavanje od pelena

Pustiti dete da vidi kako vi koristite toalet, kako se brišete toalet papirom, oblačite donji veš, puštate vodu i perete ruke. Iako ćete u ovim aktivnostima pomagati detetu još neko vreme, pogotovo da se obriše posle velike nužde, ovo će mu pomoći da i samo vremenom sve savlada. (Kada brišete dete uvek to činite pokretom od napred prema nazad, da bi smanjili opasnost od nastanka urinarne infekcije.)

Pokažite detetu vezu između kakenja i WC-a. Sledeći put kad bude kakilo u pelenu, odvedite dete do noše ili šolje i sadržaj prebacite u to, tako da može da vidi. Od pomoći mogu biti i različite slikovnice i posteri koje prikazuju korake kako se ide na šolju, a u radnjama igračaka sve je više lutki uz koje se dobija noša za njih (neke imaju i mehanizme da stvarno „piške“).

Kako navići dete na nošu? Podstičite ga da je koristi

Podstičite dete da sedne na nošu kad god oseća potrebu da treba. Ako mu treba pomoć da se skine, stavite mu do znanja da je u redu da vas pita za pomoć u bilo koje vreme. Ako ste u prilici, pustite dete da jurca okolo što više golišavo, a nošu držite u blizini. Kako skinuti pelene, ako ne kada mu date priliku da uvidi kako je lepo bez njih. Što više vremena provodi van pelena, brže će naučiti, iako ćete morati da obrišete koju lokvu do tada. Recite mu da nošu može da koristi kad god želi i povremeno ga podsetite da je u blizini ako je potrebna.

Ponekad deca neće sedeti na noši dovoljno dugo da se opuste i odrade „posao“. Mirno podstaknite dete da sedi tamo bar minut. Pokušajte ga zabaviti nekom igračkom, čitanjem knjige ili jednostavno pričom.

Ako je dete bilo uspešno na noši, obavezno ga pohvalite. Naravno da i dalje postoje šanse da će se dešavati povremeno koja nasreća, ali će ono početi da shvata da je to neka velika stvar ako piški i/ili kaki na noši. Bitno je da imate na umu da dete ne treba na noši da počne da oseća vaš pritisak, a kamoli grdnju.

Vežbajte skidanje donjeg dela odeće

U vreme učenja na nošu detetu oblačite što jednostavniju odeću koju i samo može da skine. Izbegavajte pantalone sa dugmićima, odeću sa tregerima, previše slojeva odeće ili bilo što može da zakomplikuje skidanje neveštim rukicama. ko je dovoljno toplo, poželjno je da dete po kući bude samo u gaćicama.

Tako ćete i njemu olakšati odlazak u toalet, a i gomile prljavog veša će biti manje. U početku, vežbajte sa detetom skidanje gaćica, a zatim, trenerki, šortseva, zadizanje suknjica itd. Vreme odvikavanja od pelena obično se poklapa sa fazom razvoja u kojoj deca teže samostalnosti (“Mogu ja to sam(a)”) pa ovakvo učenje deci ne mora teško da padne.

Nagradite i pokušaje i uspehe

Prvi pokušaji obavljanja nužde u nošu, pogotovo oni koji su uspešno okončani, razlog su za slavlje, tapšanje, ovacije, pohvale, poljupce… Kako vreme odmiče, i ukućanima i detetu ovo će postati sve normalnija stvar pa i reakciju treba da prilagođavate tome.

Važno je da svaki trud deteta pohvalite, pa čak i ako se dete upiški na putu do noše – “vidim da si želeo da piškiš u nošu, ali nisi bio dovoljno brz. Sledeći put ćeš sigurno stići na vreme”.

Nikako ne kažnjavajte dete koje se uneredilo – samo mu pričajte, pričajte, pričajte, šta se od njega očekuje blagim tonom.

Spremite se za maraton

Neka deca, ona koja su potpuno spremna, odvikavanje od pelena prođu za nekoliko dana. Drugima (a ovo je češći slučaj) potrebne su nedelje, nekima i meseci. Ne budite frustrirani i nervozni ako dete ne shvati i ne počne sve da primenjuje kad i deca oko vas. Što ga više požurujete i pritiskate, to će ono pružati veći otpor pa će i proces učenja postati još sporiji.

Utvrdite nove rutine

Jednom kada se dete privikne. Stvari će se odjednom promeniti i posto će vam biti čudno kako je sve prošlo.

Dešavaće vam se da kada odete na nepoznato mesto, prvo osmatrate gde je toalet (za slučaj da zatreba, i to brzo), pa tek onda skinete jaknu. Biće vam neobično što ne kupujete više pelene, pa ćete čak i nešto novca uštedeti.

Moraćete još neko vreme milion puta dnevno da ga brišete i pomažete mu da opere ruke. Ali vaše dete biće odjednom odraslo i veliko, a vi prepuni ponosa. 

odvikavanje od pelena

Save

Pročitajte i reč stručnjaka: Odvikavanje deteta od pelena

Literatura:

  1. Whattoexpect: How to Potty Train Your Baby
  2. BabyCenter: Infant potty training: What it is and how to do it – https://www.babycenter.com/baby/diapering/infant-potty-training-what-it-is-and-how-to-do-it_1745035

Objavljen: 24. avgust 2016. godine, ažuriran: 8. maj 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button