fbpx
Posle porođaja

Odlazak u toalet nakon porođaja: Velika nužda posle porođaja

Ako niste trudnica ili prošli kroz porođaj, verovatno vam ne bi ni palo na pamet koliko izazovan može da bude odlazak u toalet nakon porođaja. Nekada žene imaju veliki strah kako će izgledati velika nužda posle porođaja. Ovo je poseban izazov za žene koje su se porodile vaginalno, pa još i imaju ranu od epiziotomije.

Telo na porođaju prolazi kroz velike promene, hormoni variraju, osećanja su vam često pomešana, a odlazak u toalet posle porođaja je još samo jedna u nizu nesigurnosti. Uobičajeno je i da se javi zatvor, dijareja, ali i hemoroidi nakon porođaja.

Odlazak u toalet nakon porođaja

Bez obzira na način na koji ste se porodili, neprijatnost zbog odlaska u toalet može da izazove stres i anksioznost. Ukoliko ste imali vaginalni porođaj, brinete zbog već postojeće otečenosti perineuma i eventualne rane od epizitomije. Isto je i sa carskim rezom i brigom da ne puknu konci pri naprezanju.

toalet zatvor 3

Neki od najčešćih problema koji se javljaju posle porođaja su:

 • zatvor,
 • hemoroidi,
 • dijareja,
 • fekalna inkontinencija.

Normalno je da vam se svaki od ovih problema dešava, ali ipak izvestite lekara, kako bi vam dao smernice i eventualnu terapiju.

Ukoliko ostetite potrebu da idete u toalet, nemojte to odlagati. Možda će vam biti malo neprijatno, ali uvidećete da ste bez razloga brinuli. Odlaganjem samo možete napraviti veći problem.

Velika nužda posle porođaja

Velika nužda posle porođaja ume da bude izazov i zbog toga što je zatvor posle porođaja najčešći problem koji se javlja. Obično se ona događa 3 do 5 dana posle porođaja, ali ima i žena koje su imale nuždu istog dana kada su se porodile. Sve ove situacije su potpuno normalne. Kao što je svaka trudnoća drugačija, drugačiji je i postporođajni tok.

Ukoliko prođe 7 dana, a da niste imale veliku nuždu, trebalo bi da se javite lekaru.

Fokusirajte se pre svega na ono što je za vas normalno. Ako ste osoba koja je svakodnevno išla u toalet, onda pet dana bez stolice nije normalno. Ako ste pak ranije išli samo nekoliko puta nedeljno, a sada svaki čas, i to može ukazivati na problem.

Zašto porođaj utiče na pražnjenje creva?

Promene koje se dešavaju u trudnoći i u toku porođaja, intervencije pri porođaju i strah mogu da utiču na to kako ćete se osećati povodom odlaska u toalet. Na pražnjenje creva utiču i kontrakcije materice koje se dešavaju posle porođaja, zatim promene karličnog dna koje mogu izazvati promene u rektumu. Uticaj može imati i hormon stresa koji izaziva dijareju ili zatvor u zavisnosti od osobe do osobe. Guranje bebe kroz porođajni kanal može da izazove pojavu hemoroida koji su veoma neprijatni i dodatno mogu da učine da vam je neprijatna velika nužda posle porođaja.

Pročitajte više: Kontrakcije materice posle porođaja i bolovi stomaka posle porođaja

toalet zatvor 2

Medicinske intervencije i odlazak u toalet posle porođaja

Kao što smo već naglasili, gotovo da nema žene kojoj prvi odlazak u toalet posle porođaja ne stvara strah bilo da se porodila vaginalno ili na carski rez. Žene koje se porode vaginalno su podložnije opstipaciji posle porođaja, posebno i zbog rane od epiziotomije, cepanju, ušivanja i naprezanja tokom porođaja. Šavovi u predelu između vagine i anusa, ne samo što izazivaju bol već i mogu izazivati osećaj zategnutosti. Bez obzira što žene najviše brinu da će im šavovi popucati, to se verovatno neće dogoditi.

Žene koje imaju carski rez mogu imati problem jer često dobijaju više lekova i ograničeno im je kretanje pre i posle porođaja.

Što se tiče lekova koji se daju posle porođaja, lekovi protiv bolova mogu da izazovu zatvor, a antibiotici dijareju. Suplementi gvožđa takođe mogu imati uticaja da se javi zatvor posle porođaja.

Mnoge žene imaju problem zbog odlaska u toalet. Posle vaginalnog porođaja je neke žene strah i da mokre. Ako delite sobu sa drugim mamama ili se toalet nalazi u hodniku, možda će vam biti neprijatno da odete i obavite nuždu. Mnogim mamama će lekar prepisati laksativ kako bi im olakšao odlazak u toalet.

Zatvor posle porođaja

Ponekad deluje da problem sa zatvorom neće nikada proći, ali male izmene u svakodnevnici mogu mnogo da pomognu. Promena koju donosi beba i briga o sebi:

Beba će doneti velike promene u dom, a mnoge žene zbog toga kako im izgleda dan zapostavljaju brigu o sebi. Povedite računa o ovim stvarima, ako imate poteškoće oko odlaska u toalet:

 • Vodite računa da ne dehidrirate. Majke koje doje dodatno gube tečnost zbog proizvodnje
 • Umor i glad mogu da dovedu do pojave zatvora.
 • Proverite i šta jedete – masna hrana, a posebno bez unosa voća, povrća i žitarica može da dovede do zatvora. Ovo ne znači da treba da budete na strogoj dijeti, ali bi bilo dobro da hrana bude zdrava. Unosite više suvih šljiva, ovsenih pahuljica, jabuka, lisnatog povrća i orašastih plodova.
 • Odlažete odlazak u toalet jer ste usred dojenja ili uspavljujete bebu.
 • Probajte da koristite neki laksativ. Oni su bezbedni za upotrebu tokom dojenja.
 • Korisitite perinealnu masažu (ukoliko nemate ranu od epiziotomije) – istraživanje je pokazalo da su odrasle osoba sa opstipacijom koje su obavljale masažu perineuma tokom 4 nedelje. imale bolji kvalitet života. (Izvor: Springer link)
 • Uz nadzor lekara probajte da na neko vreme izbacite suplemente, posebno gvožđe i počnite da ga nadomešćujete uz porciju junetine.

Dijareja posle porođaja

Ukoliko imate problem sa dijarejom posle porođaja, možda bi trebalo da smanjite unos kofeina, veštačkih zaslađivača i mlečnih proizvoda. Bilo bi korisno da počnete sa Kegelovim vežbama. Kod nekih žena se dijareja javlja jer su im rektalni mišići istegnuti ili pokidani, pa će rehabilitacija karličnog dna učiniti da se vratite u uobičajeno stanje.

Dijareja posle porođaja će možda biti razlog da uvedete BRAT dijetu (hleb, pirinač, sok od jabuke i banane), ali ne bi trebalo da ste na njoj duže od 48 sati. To je period posle kog bi trebalo i da se obratite lekaru, ako se dijareja ne smiruje.

Hemoroidi posle porođaja

Ako su vam se javili hemoroidi posle porođaja, pokušajte da koristite jastučić sa rupom u sredini kada sedite (kao i posle epiziotomije). Ovo vam neće pomoći kod odlaska u toalet, ali može smanjiti nelagodnost tokom dana. Probajte neku od metoda ublažavanja bola i za isceljenje, kao što su supozitorije od kantariona ili prirodna krema. Samo povedite računa da je dozvoljena tokom dojenja. Kada korisite toalet, koristite meke vlažne maramice umesto toalet papira, ali neke bez mirisa i što blaže. Dajte sebi vremena za oporavak, jer ništa ne prolazi preko noći.  

Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, javite se lekaru:

 1. dijareja više od pet puta na dan,
 2. eksplozivne i retke stolice,
 3. temperatura,
 4. krv u stolici, promena boje stolice i znaci pukotina u sluzokoži anusa,
 5. analne fisure.
odlazak u toalet nakon porođaja

Problemi kada je odlazak u toalet posle porođaja u pitanju su mnogo češći nego što vam se čini. Nemojte da vam bude neprijatno da se obratite lekaru, ako još uvek nemate stolicu ili imate problema sa njom. Komplikacije su retke, pa ne treba da brinete. Prema istraživanjima, hemoroidi i fisure se javljaju kod 34% žena posle porođaja.

Ranije su žene duže ostajale u porodilištu i jedna od stvari koju su lekari pre otpusta gledali jeste da bude prve stolice. Međutim, to sada više nije uslov, žene u mnogim zemljama samo par sati ostaju u porodilištu i idu kući sa svojom bebom, da u prirodnom okruženju nastave oporavak i adaptaciju na novonastalu situaciju.

Objavljen: 22. novembar 2022. godine, ažuriran: 3. januar 2024. godine

Izvor
Springer LInkCochrane LibraryBJOG

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button