fbpx
Trudna samTrudnoća

Nesanica u trudnoći: 20 saveta za borbu protiv nesanice u trudnoći

Trudnice uglavnom ne spavaju dobro. U početku, saznanje i uzbuđenje jer je trudna, ne daju ženi da spava. Tu su i umor, mučnine i brige, a zatim i često mokrenje, bolovi i raznorazni drugi razlozi koji mogu ometati san.

Nesanica u trudnoći se često javlja već kao jedan od prvih simptoma trudnoće, pored mučnine, osetljivost dojki i drugih. Nekada se nasuprot njoj javlja i izuzetna pospanost.

Nesanica u trudnoći – Problem sa spavanjem u trudnoći

Nesanica u trudnoći, posebno u prvom tromesečju, javlja se kao posledica hormonskih promena. Iznenadni nalet hCG hormona i progesterona mogu da imaju veliki udeo u problemima sa spavanjem, ali i zašto se generalno osećate loše na početku trudnoće. Učestalo mokrenje, bol u leđima, povećan apetit, pojačana anksioznost i osetljivost grudi su još jedan od razloga zašto ćete se možda buditi češće nego što ste navikli. Prosto, kada se ne osećate dobro, normalno je da to i utiče na kvalitet vašeg sna.

Nesanica obuhvata probleme sa uspavljivanjem, te čestim buđenjem i nekvalitetnim snom uopšte. Neretko ćete čuti tokom trudnoće da vam kažu kako se organizam priprema na bebu i noćno nespavanje postepeno, a možda ćete čuti i da se budite u vreme kada će se i beba buditi nakon rođenja.

20 saveta za borbu protiv nesanice u trudnoći

Slede saveti koji mogu da vam pomognu da se rešite problem kao što je nesanica u trudnoći:

1. Povećan unos tečnosti

Povećan unos tečnosti, posebno vode, veoma prija organizmu, ali probajte da smanjite unos u večernjim časovima. To će vam pomoći da razredite noćne odlaske u toalet. Osim toga, probajte da se u toaletu nagnete malo unapred kako bi bolje ispraznili bešiku. Tako ćete biti mirniji nešto duže.

2. Nesanica u trudnoći zbog kasnih obroka

Kasni, obilni obroci neposredno pred spavanje opteretiće vam želudac i držaće vas budne do kasno. Još veći problem može da se pojavi ako jedete začinjenu i ljutu hranu – ona vam može namučiti želudac i izazvati gorušicu.

3. Pušenje i problem sa spavanjem u trudnoći

Pušači imaju manje dubok san od nepušača, ne odmore se jednako dobro tokom noći i ujutro se bude umorni. Cigarete bi svakako trebalo da ostavite zbog zdravlja vaše bebe.

4. Alkohol u trudnoći

Od alkohola će vam se brzo prispavati, ali je moguće da ćete se u sred noći probuditi i nakon toga teško ponovo zaspati. Svakako bi u trudnoći trebalo da ga izbegavate ili smanjite unos na najmanju meru

5. Kofein i problem sa spavanjem u trudnoći

Kofein vas može razbuditi i zato smanjite unos kafe na jednu ili dve šoljice. Ne zaboravote da kofein sadrže i neki drugi napici. Suzdržavajte se ili smanjite unos čaja, čokolade i gaziranih sokova.

spava
6. Dnevna dremka

Ukoliko dremate u toku dana, izbegavajte da to radite prekasno uveče ili predugo, jer može da utiče na noćno spavanje.

7. Izbegavajte fizičku aktivnost uveče

Izbegavajte rekreaciju i bilo kakvu drugu veću fizičku aktivnost neposredno pre spavanja. Iako je rekreacija vrlo važna u trudnoći, uveče vašem telu treba vremmena da se odmori i opusti.

8. Zaboravite na probleme pred spavanje

Trudite se da ne razmišljate o problemima kada legnete u krevet. Nećete ih tako rešiti, već ćete samo sutradan biti neispavani i loše volje. Umesto toga toga dišite duboko i pokušajte da opustite mišiće.

9. Nesanica u trudnoći i rutina

Držite se spavačke rutine – navijajte budulnik za isto vreme i trudite se da uveče odlazite u postelju u isto vreme. Vašem telu će prijati rutina, i lako će se navići i podesiti prema njoj.

10. Rituali

Osmislite ritual pred spavanje, kao što je na primer čitanje knjige pola sata. Ne preterujte, možete da pokvarite san.

11. Spavajte u tišini i mraku

Obezbedite tišinu i mrak. Ako već imate problem sa spavanjem, tražite od ukućana da budu što tiši.

12. Problem sa spavanjem u trudnoći i udobnost

Ukoliko jednostavno ne možete da se namestite udobno, teže dišete dok ste u krevetu ili imate gorušicu, probajte malo da podignete gornji deo tela. Probajte da spavate sa brushalterom za trudnice, kao i sa pojasom, koji bi mogli da pruže podršku vašim grudima, stomaku i leđima i omoguće vam da se udobnije smestite.

13. Izaberite adekvatne jastuke

Poduprite se jastucima – lezite na levu stranu i stavite jedan veliki jastik ispred nogu. Onda na jastuk položite svoju desnu nogu, savijenu u kolenu. Možete da iskoristite još jastuka tako da poduprete leđa ili stomak.

nesanica u trudnoći
Nesanica u trudnoći
14. Topla kupka

Probajte sa toplom kupkom, tihom laganom muzikom i čajem od kamilice pre spavanja. Tražite od partnera da vam izmasira stopala ili drugi deo tela koji vam je napet.

15. Nemojte spavati u pretoplom

Nemojte da se pretopljavajte. Spavajte u provetrenoj sobi koja nije pregrejana. U trudnoći je ženama ionako nešto toplije nego inače.

16. Grčevi u nogama i nesanica u trudnoći

Ako vas bude grčevi u nogama, koji su u trudnoći relativno česti, pokušajte da sledite sledeće savete: nemojte sedeti sa prekrštenim nogama i nemojte dugo stajati. Nosite što udobnije cipele – nikako skroz ravne i nikako sa previsokom petom. Krećite se tokom dana – idite u šetnju, ali trudite se da se ne premorite. Kad god imate priliku, masirajte lagano svoje noge, pokrećite prste i rotirajte skočni zglob.

17. Kako da rešite problem sa grčevima

Mnogi lekari savetuju ženama koje imaju grčeve u nogama da uzimaju dodatni magnezijum, posebno može biti efikasan u kesici, ali se pre uzimanja bilo kakvih tableta obavezno konsultujte sa lekarom. Kada vas grč “uhvati”, ispravite i protežite nogu, istovremeno pokrećući prste gore-dole. Ukoliko možete, probajte polako da prošetate. Masirajte zgrčeni mišić i ugrejte ga termoforom ili flašom u koju ste sipali toplu vodu.

18. Nemojte brinuti uveče o stvarima vezanim za bebu

Ukoliko brinete o tome da li je vaša beba dobro, probajte o tome da razgovarate sa partnerom ili se poverite prijateljima ili rođacima koji imaju decu. Oni su verovatno imali slične brige i probleme i mogu vam pomoći da se opustite. Možete da porazgovarate i sa vašim lekarom ili zatražite vanredni ultrazvuk kako bi se uverili da je beba dobro. Sigurno ćete se osetiti bolje kada je vidite kako se pomera u vašem stomaku.

19. Nemojte leći gladni

Ako vas budi glad, pokušajte da pred spavanje lagano užinate. Nemojte leći u krevet gladni. Ali, istovremeno pazite da ne jedete previše jer vam to može stvoriti još veće probleme. Ako vas često muči noćna glad, pripremite laganu zdravu hranu koju bi u slučaju da se probudite mogli brzo da pojedete i zadovoljite glad – malo sira, krekera, krišku hleba ili neko povrće. Nemojte jesti ništa slatko ili masno.

nesanica u trudnoci
20. Umor i nedostatak sna utiču na zdravlje bebe

Premalo sna može da utiče i na zdravlje vaše bebe. Mada ona spava bez obzira na to koliko vi spavate, smatra se da majke koje imaju manje od šest sati sna tokom poslednjeg trimestra, mogu imati teži porođaj i zato se kod njih češće radi carski rez. Takve mame su umornije, iscrpljenije, imaju manje energije. Osim toga, nedostatak sna može da utiče na vaše svakodnevno funkcionisanje – možete biti malaksali ili postati neoprezni u saobraćaju. Zato je važno da problem sa spavanjem u trudnoći što pre rešite.

Nesanica je uobičajena pojava u trudnoći i često se javlja na početku trudnoće, a povlači u drugom tromesečju. Može biti uzrokovana nizom okidača i u pojedinim situacijama, mada retkim, može dovesti i do drugim komplikacija.

Objavljen: 14. jul 2020. godine, ažuriran: 9. maj 2024. godine

Photo: Ivan Oboleninov Vlada Karpovich ,, Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button