fbpx
Posle porođaja

Nekontrolisano mokrenje posle porođaja

Urinarna inkontinencija se dešava kada osoba nema kontrolu nad mokrenjem. Vaginalni porođaj može povećati šansu da se javi nekontrolisano mokrenje posle porođaja. Ona će se verovatno regulisati, kako se budete oporavljali.

Nekontrolisano mokrenje zapravo nekada počinje i u trudnoći, a čak jedna trećina žena ga doživi u periodu između drugog trimestra trudnoće, pa do 3 meseca posle porođaja. (*1)

Urinarna inkontinencija

Inkontinencija se dvostruko češće javlja kod žena u odnosu na muškarce (*2) Pretpostavlja se da su razlog tome uticaji hormonskih promena koje se dešavaju kao posledica trudnoće, porođaja i menopauze. Mišići karličnog dna su ti koji podržavaju bešiku, a tokom trudnoće i porođaja snaga mišića karličnog dna se smanjuje. Nervi koji kontolišu bešiku nekada bivaju oštećeni tokom porođaja, posebno kada se radi o vaginalnom porođaju.

Nekontrolisano mokrenje posle porođaja može početi nekada i na početku trudnoće, ali je mnogo češće tek nakon porođaja.

Dva osnovna tipa inkontinencije su: stresna i urgentna inkontinencija. Stresna se javlja kao posledica stresa i pritiska na bešiku. Mogu je pokrenuti i smeh, kašalj i kijanje usled kojih dolazi do curenja urina. Urgentna inkontinencija se događa kod preaktivne bešike, kada do curenja urina dolazi zbog snažnog nagona za mokrenjem i ne stižete do toaleta na vreme. Ukoliko neko ima oba tipa, radi se o mešovitoj inkontinenciji. Više: Urinarna inkontinencija

Koji su simptomi?

Osnovni simptom ovog problema je urin koji curi mimo naše kontole, a mogu se javiti i grčevi i pritisak u predelu karlice, mokrenje u snu, odlazak u toalet više od 8 puta dnevno i 2 puta tokom noći.

Simptomi preaktivne inkontinencije su iznenadno curenje urina i nekontrolisanu potrebu za mokrenjem.

Kada je u pitanju stresna inkontinencija, mokrenje se nekontrolisano može dogoditi dok se:

 • smejete,
 • kijate,
 • kašljete,
 • podižete nešto teško,
 • vežbate,
 • saginjete se,
 • stojite.
urinarna inkontinencija posle porođaja

Ko su rizične grupe kada je nevoljno mokrenje posle porođaja u pitanju?

Kod žena koje su imale neku od ovih situacija, veća je verovatnoća da se javi i nevoljno mokrenje:

 • imale su problem sa zadržavanjem urina i pre porođaja,
 • u trudnoći su se javili problemi sa bešikom,
 • rodile su prvo dete,
 • imale su dug porođaj,
 • beba ima natprosečnu težinu na rođenju
 • porođaj je imao komplikacije poput cepanja ili porođaja forscepsom.(*3)

Kako se leči nevoljno mokrenje posle porođaja?

Postoje različiti načini da se ovaj problem posle porođaja prevaziđe. Moguće je da ćete jedno vreme morati da koristite uloške ili posebno donje rublje, odnosno pelene za odrasle. Sve zavisi u kom obimu imate problem.

Vežbe za ojačavanje karličnog dna se uvek preporučuju. Kegelove vežbe su odličan izbor i pomoći će da se ojača ova regija. Ipak, potrebno je da prvo porazgovarate sa lekarom oko toga kada je dozvoljeno da posle porođaja počnete ovu vrstu vežbi.

Ako je do pojave inkontinencije posle porođaja došlo kao posledica trudnoće i porođaja, kako se telo bude lečilo i mišići zaceljivali, tako će se i stanje popravljati.

Ukoliko nevoljno mokrenje traje duže od 6 nedelja posle porođaja, trebalo bi da to napomenete lekaru prilikom prve kontrole kod ginekologa nakon porođaja. Nekim ženama se karlično dno neće u potpunosti opraviti, ali bi trebalo da o ovom problemu razgovaraju sa svojim lekarom i minimiziraju rizik da ona postane trajna.

Tokom jedne studije, regrutovano je 7879 žena koje su 3 meseca nakon porođaja imale inkontinenciju. Nakon 12 godina njih 3763 (48%) je odgovorilo i čak 76,4% žena je imalo i dalje inkontinenciju. Na ovaj problem uticali su način porođaja (vaginalni porođaj), starost pri rođenju prvog deteta i prekomerna težina. (*4)

nekontrolisano mokrenje posle porođaja
Nekontrolisano mokrenje posle porođaja
Da li se nekontrolisano mokrenje posle porođaja sprečiti?

Rizik da nekontrolisano mokrenje posle porođaja ostane trajni problem se može smanjiti na nekoliko načina:

1.      Održavanje umerene telesne težine

Gojaznost je povezana sa urinarnom inkontinencijom, a gubljenjem viška telesne težine može da se smanji rizik od njenog nastanka. 

2.      Kegelove vežbe

Kegelove vežbe se mogu raditi još u trudnoći, a svakako i mimo trudnoće, odnosno pre i posle. Trening mišića karličnog dna može pomoći u sprečavanju urinarne inkontinencije posle porođaja i tokom kasne trudnoće. Više: Kegelove vežbe

3.      Redovno pražnjenje creva

Zatvor može da pravi pritisak na bešiku i uretru te može dovesti do nevoljnog mokrenja. Važno je da jedete hranu bogatu vlaknima kako bi održavali redovno pražnjenje creva.

Nevoljno mokrenje posle porođaja je normalna pojava do oko 3 meseca posle porođaja, kao i tokom poslednjeg trimestra trudnoće. Oko trećine trudnica ima ovaj problem. Ukoliko se nastavi duže od ovog perioda i utiče na vaš kvalitet života, obratite se lekaru da utvrdite šta biste mogli da preduzmete da rešite problem.

nevoljno mokrenje posle porodaja
Literatura:
 1. PubMed.com: Pelvic floor muscle training for prevention and treatment of urinary incontinence during pregnancy and after childbirth and its effect on urinary system and supportive structures assessed by objective measurement techniques – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30649605/
 2. OASH: Urinary Incontinence – https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/urinary-incontinence
 3. Obstetrics&Gynaecology – Stress and urgency urinary incontinence one year after a first birth—prevalence and risk factors. A prospective cohort study: https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/aogs.14275
 4. PubMed.com: Urinary incontinence persisting after childbirth: extent, delivery history, and effects in a 12-year longitudinal cohort study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25846816/

Tekst “Nekontrolisano mokrenje posle porođaja” objavljen je: 14. marta 2022. godine, ažuriran: 5. januara 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button