fbpx
PorođajTrudnoća

Nega rane od epiziotomije

Ako ste na porođaju imali epiziotomiju, moraćete da se pobrinete za nju narednih dana posle porođaja i kod kuće. Higijena i nega rane od epiziotomije ne samo što je važna već sami sebi možete olakšati ovaj period. Briga o oporavku od ušivanja smanjiće rizik od infekcije, a vi možete upravljati bolom i neprijatnošću.

Nega rane od epiziotomije

Epiziotomija je hirurški postupak koji se koristi u samom procesu porođaja. Ona se radi kako bi se olakšao težak porođaj (kad je bebina glavica prevelika, kad je potrebno upotrebiti vakuum ili forceps u porođaju ili ako je došlo do zaglavljivanja ramena bebe u porođajnom kanalu) i spreče moguće komplikacije. Pre svega, nekontrolisano cepanje međice i posledično gubitka kontrole nad mišićima sfinkterima mokraćne bešike i rektuma. Važno je da vodite računa o eventualnoj pojavi znakove infekcije rane.

Pravilna nega rane od epiziotomije podrazumeva stavljanje leda na ranu za smanjenje otoka i održavanje tog područja čistim.

Bol posle vaginalnog porođaja je jači ako imate epiziotomiju u odnosu na žene koje nisu imale epiziotomiju, ali ih perineum boli. Rana je zašivena koncima i trebaju joj oko 7 do 10 dana da zaraste. Osećaj zatezanja i svraba u predelu rane su znaci njenog zarastanja. (Izvor: Scielo.br)

Kako se radi epiziotomija?

Šavovi od epiziotomije

Nakon epiziotomije, lekar ili babica će zašiti ranu. Šavovi mogu biti crni, prozirni ili neke druge boje. verovatno ćete moći da ih vidite kada pogledate vaginalno područje i perineum. Za ovu intervenciju se obično koriste rastvorljivi šavovi koje ne mora da uklanja lekar već će sami ispasti u roku od 2 do 4 nedelje. Ne morate da se vraćate u bolnicu zbog njihovog uklanjanja i retko se javljaju komplikacije zbog upotrebe ovih šavova.

Šavovi od epiziotomije obično počinju da se rastvaraju u roku od nekoliko dana, nekada već posle nedelju dana ne možete da ih primetite, a ponekad zaostanu i duže od mesec dana. Ukoliko ostanu duže od toga, svakako će biti vreme i za prvu kontrolu kod ginekologa, pa će ih on ukloniti.

Moguće je da ćete prilikom nege epiziotomije, dok se tuširate ili na toalet papiru primetiti crne končiće koji otpadaju. To su šavovi i potpuno je normalno da na ovaj način ispadaju iz rane koja je zarasla.

Nega epiziotomije

demetra 37
 • Najvažnije je da perineum održavate čistim. Najbolje bi bilo da se svaki put kada idete u toalet posle porođaja istuširate ili isprete bočicom tople vode ranu.
 • Kada vršite veliku nuždu posle porođaja, nakon toga se obavezno istuširajte u prvim danima dok je rana sveža.
 • Uložak menjate na svaka 4 sata, po potrebi češće.
 • Kada uklanjate uložak, pomerate ga na pozadi kako ne bi preneli bakterije iz creva u vaginu.
 • Kada ste u mogućnosti da ležite, uklonite uložak i ostavite ranu da se suši na vazduhu. (Vodite računa i da ne ležite sve vreme da ne bi došlo do prevelikog nakupljanja krvi u materici koje može da izazove komplikacije druge vrste).
 • Nelagodnost možete umanjiti stavljanjem hladnih obloga, pre svega leda umotanog u pelenu ili peškir posebno ako je područje još uvek crveno i otečeno.
 • Obzirom da je koža u ovoj regiji posebno osetljiva, neke mame kvase uložak, blago zamrznu, pa to drže na rani i preko oblače mrežaste gaćice. Ovo im je često komfornije i udobnija opcija.
 • Za pranje rane nemojte koristiti agresivna sredstva, već samo blagi sapun i vodu.

Tokom prvih dana perinuem je često bolan i osećate pulsirajući bol čak i ako nemate epiziotomiju. Može se osetiti povremeno trzanje, probadanje i zatezanje. Svrab i zatezanje su znaci da rana zarasta.

 • Nemojte koristiti tampone dok traju lohije, odnosno prvih 6 nedelja posle porođaja.
 • Neki preparati mogu da pospeše zarastanje rane: sprejevi za zarastanje rana (tipa Oktanisept), povidon jod rastvor, blagi rastvor hipermangana. (Napomena: ove preparate ne treba kombinovati jer mogu da dovedu do prebojenosti kože).
 • Nemojte da sedite pod pravim uglom dok konci potpuno ne ispadu, da ne bi doveli do pucanja rane u zarastanju. Možete nabaviti i šlauf za decu za plivanje ili jastuk sa rupom na sredini koji će vam olakšati sedenje.
 • Pri ustajanju i sedanju, uvek ustajte i sedajte preko boka i to onog koji je suprotno od strane gde je epiziotomija.
 • Sprečite zatvor povećanim unosom vode i vlakana, po potrebi koristite laksativ.
 • Upotrebljavajte vlažne maramice za bebe umesto toalet papira jer su nežnije.
 • Bol koji izaziva rana i šavovi od epiziotomije možete ublažiti uzimanjem lekova protiv bolova na bazi paracetamola.
 • Radite Kegelove vežbe.
nega rane od epiziotomije
Nega rane od epiziotomije

Ukoliko se jave znaci infekcije, obratite se lekaru: povišena temperatura, zelenkast sekret koji smrdi, crvenilo i otok oko šavova.

PROČITAJTE: Kako da sprečite epiziotomiju na porođaju

Objavljen: 6. marta 2012. godine, ažuriran: 29. decembar 2023. godine

Save

Izvor
ScieloCochrane LibraryCochrane LibraryNursing Standard

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button