fbpx
Novorođenče

Nega pupka – prvi dani sa bebom (VIDEO)

Nega pupka je verovatno jedina stvar oko koje čak i mame koje imaju više dece uvek podjedako brinu nakon porođaja. Svi znaju koliko je to osetljivo mesto, morate stalno da ga pazite. Brinete da se nešto ne zakomplikuje, a neretko se dešava da ostane granulom ili pupak krvari više nego što bi trebalo. Sve ovo su srećom problemi koji nisu bolni za bebu, ali znaju da budu dosadni dok ne prođu, a vi budete u mogućnosti da na miru brinete o svojoj bebi.

Nega pupka – nega pupčanog patrljka novorođenčeta

Šta je pupčani patrljak?

Pupak predstavlja deo pupčane vrpce koja je presečena nakon rođenja deteta. Pupčana vrpca se obično preseca da ostane par centimetara duga i potrebno je par dana, uglavnom do dve nedelje da se pupčani patrljak osuši i otpadne. Potrebno je malo nege da ne bi došlo do infekcije. (Izvor)

Nega pupka – šta raditi sa pupčanim patrljkom novorođenčeta?

Održavajte područje oko pupka čistim. Pedijatri preporučuju čišćenje pupka najvešće povidon jodom, neke od metoda koje se preporučuju su i troprocentni hidrogen, oktanisept i neke vrste praška za rane. Ali sve će vas uputiti u porodilištu ili ćete dobiti savet patronažne sestre.

Važno je da pelenu ne smete stavljati preko pupka dok pupčani patrljak ne otpadne i pupak ne bude suv, bez potrebe da se štiti gazom. Jednokratnu pelenu treba saviti duboko ispod pupka i tako zalepiti.

novorodjence5

Dok patrljak ne otpadne, najbolje je da ne kupate celu bebu. Izbegavajte da kvasite područje oko pupka kako ne bi produžili vreme dok pupčani partljak ne otpadne. Važno je da to područje bude suvo.

Sačekajte da pupak sam otpadne, nemojte ga povlačiti, čak i ako sada visi samo na ”končiću”. Tako ćete izbeći da pupak krvari još nekoliko dana. Nega pupka se vrši onako kako vas je savetovala patronažna sestra. Uglavnom je to kapanje povidon joda oko patrljka i sve dok ne prestane da se pojavljuje krv dva ili više puta u toku dana. Nekada je savet da se prvo kapne hidrogen da zapeni i očisti pupak, kada tečnost pokupite sterilnom gazom, onda treba kapnuti povidon jod.

vitamin k
Nega pupka

Nega pupka i infekcija pupka kod novorođenčeta

Do ozbiljne infekcije ne dolazi tako često. Međutim, obzirom da su teške infekcije opasne po život bebe, važno je da odvedete bebu na pregled, ako primetite da ima znakova infekcije.

Znaci infekcije pupka su:
  • pojava crvenila oko baze pupka,
  • pupak koji i dalje krvari aktivno (pojavljuje se sveža krv svaki put kada obrišete prethodnu),
  • curi žut ili beli gnoj iz pupka,
  • ima iscedak neprijatnog mirisa,
  • izgleda da bebu boli područje oko pupka.

Neretko se dešava da beba ima pupčani granulom te je potrebna dodatna nega. O tome više možete pročitati ovde – Granulom i lapisiranje pupka.

Uvučen ili ispupčen pupak kod novorođenčeta?

Ne može se unapred predvideti da li će bebin pupak biti uvučen ili ispupčen i ne postoji način da na to utičete.

nega pupka
Nega pupka

Pročitajte još:

Objavljen: 26. jul 2012. godine, ažuriran: 21. januar 2024. godine

Izvor
HealthlineWhattoexpectRaisingChildren

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button