fbpx
BebaNega bebe

Nega genitalija kod beba

Jedna od briga koje imaju novopečeni roditelji je nega genitalija kod beba, da beba ne dobije infekciju, da je dobro očišćena i da se izbegne osip, a da beba ne bude povređena.

Čišćenje područja pelena

Retko koji roditelj uspe u tome da beba ne dobije ojed pre ili kasnije. Nekada uz svu negu beba odreaguje na određenu hranu, pelene ili kozmetiku, pa je pojava osipa u pelenskoj regiji neizbežna.

Ovo područje je veoma delikatno i na čišćenje mora da se obrati posebna pažnja. Uz to je važno i da izbegnete da bebu perete suviše često kako bi izbegli iritaciju i isušivanje bebine osetljive kože.

nega genitalija kod beba

Kada promeniti pelenu bebi?

U početku, bebi ćete menjati pelenu verovatno svakih dva do tri sata, kako tokom dana tako i noću. Zapravo svaki put kada beba kaki, a ako nema često veliku nuždu, onda kada primetite da je pelena puna tačnije na 3, a najviše 4 sata.

Pročitajte još: Prvi dani sa bebom – punjenje pelena

Kada beba prestane da kaki tokom noći, nema potrebe da pelenu menjate sve do prvog jutarnjeg buđenja bebe. Uglavnom sve pelene mogu da upiju sav sadržaj tokom noći. Podrazumeva se da bebu presvučete odmah nakon što se ukaki. Redovna zamena pelene će održavati optimalnu vlažnost kože bebe. 

Važno je da nakon što kaki bebi što je pre moguće zamenite pelenu. Kombinacija sa mokraćom vrlo brzo dovede do iritacije kože bebe.

Nega genitalija kod beba – pranje pelenskog područja

Najbolje je da prvih nedelja bebinu genitalnu regiju čistite toplom vodom. Možete je prati pod mlazom vode ili koristiti pamučne krpice, tetra pelenu ili jednokratne pamučne tupfere. Možete eventualno dodati kap neutralne kupke. Po želji možete korisititi i vlažne maramice prilagođene bebama, za osetljivu kožu.

Izbegavajte sapune za često pranje bebine genitalne regije, jer oni dodatno isušuju kožu. Takođe, se potrudite da ne korisite parfimisane maramice za bebe, kao i one koje sadrže alkohol.

Nakon pranja bebu nežno tapkajte peškirom, trljanje peškirom može oštetiti površinski sloj kože. Ako koža ostane vlažna, osip će se pogoršati. Nekada se kada beba ima osip savetuje da bebi dobro osušite kožu pre stavljanja nove pelene. U te svrhe može pomoći sušenje fenom mlakim vazduhom (ne previše vrućim).

beba 9
Photo by Picsea on Unsplash

Kako negovati pelensko područje beba dečaka?

Prilikom menjanja pelene uglavnom nije potrebno previše čistiti penis bebe kada pričamo o tome kako izgleda redovna nega genitalija kod beba dečaka. Nakon čišćenja, prevoje i deo oko anusa namažite malom količinom kreme za zaštitu kože i stavite novu pelenu.

Nemojte pokušavati da prevučete kožu na bebinoj piši. To možete samo minimalno raditi pod mlazom vode tek toliko da se očisti nakupljen sadržaj ispod samog vrha, ako ga ima. Ako se ispod samog vrha piše nakupe bele naslage, one u pojedinim slučajevima mogu da dovedu do mokraćne infekcije.

Prevlačenjem kožice na bebinoj piši možete povrediti bebu ili doći u situaciju da ne možete nazad da prevučete kožicu.

Pročitajte više: Fimoza i parafimoza

Kožica na vrhu penisa će biti pričvršćena do bebine dve do tri godine kada će se sama odvojiti. Vaš dečak će već kada bude mogao da dohvati pišu za nekoliko meseci početi da se „igra“ kada nije u peleni i vremenom će pomoći da se kožica odvoji. Vi samo možete napraviti više štete nego koristi ako pokušate da to uradite.

Kako negovati pelensko područje beba devojčica?

Kada je nega genitalija kod beba devojčica u pitanju najvažnija stvar je kod čišćenja vaginalnog područja i to da ih uvek čistite od napred ka pozadi.

Kod devojčica je nekada teže čišćenje nakon što kaki zbog u pelenu zbog sadržaja koji može da dospe između usmina u vaginalno područje. Tada treba čisititi regiju na sledeći način:

Najvažnija stvar kod čišćenja vaginalnog područja beba devojčica je da ih UVEK čistite od napred ka pozadi.

  • Čistim prstima nežno razdvojte vaginalne usne;
  • Blažnom pelenom, tupferom ili maramicom očistite prljavštinu odozgo prema dole, tačnije prema guzi;
  • Zatim očistite prvo jednu pa drugu stranu kako bi se i poslednja tačkica bila uklonjena.

Takođe je važno da pazite da nema belih nalaga i da ih uklanjate nežno tupferom natopljenim toplom vodom ili čajem od kamilice. Nagomilane bele naslage u predelu vulve mogu lako da dovedu do mokraćne infekcije bebe.

Nega genitalija kod beba
Nega genitalija kod beba – Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Prvih nedelja nakon rođenja vaginalno područje može biti otečeno, crveno, a kod jednog broja beba devojčica se dogodi i blago krvarenje. Ovo je normalna pojavai dešava se jer je beba bila izložena hormonima majke dok je bila u materici. Ako se ovo nastavi posle navršenih šest nedelja, obavezno se obratite pedijatru. 

Objavljen: 17. oktobar 2017. godine, ažuriran: 6. februar 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button