fbpx
Zdravlje deteta

Nedostatak hormona rasta

Nedostatak hormona rasta može da uzrokuje da telo ne može pravilnim tempom da raste i da se razvija. Hormon rasta – somatotropin je peptidni hormon i luči ga prednji režanj hipofize.

demetra 59

Hormon rasta – šta je važno da znate?

Uloga hormona rasta je da podstiče rast i reprodukciju ćelija u telu. Ovaj hormon se nakon proizvodnje u hipofizi oslobađa u krv. Kada hipofiza ne proizvodi dovoljno ovog hormona rast može biti usporen.

Hormon rasta se ne oslobađa konstantno istim intenzitetom. Najviši nivo hormona rasta je prvih dana nakon rođenja, da bi se nakon nekoliko nedelja smanjio. Povišen intenzitet oslobađanja hormona rasta je opet u pubertetu. Hormon rasta se najintenzivnije luči u prvim satima sna.

Važno je znati da se hormon rasta najviše oslobađa u prvim satima spavanja. Kvalitetan san podrazumeva odlazak na spavanje na vreme (ne posle 22h, a posebno ne nakon ponoći) i dovoljan broj sati  sna za decu koja su u razvoju. Ovo je jedan od najvažnijih faktora za pravilan rast.

terapija zbog nedostatka hormona rasta

Nedostatak hormona rasta

Hormon rasta se slabije luči nakon  40 godina i odgovor na njega je manji. Ipak, nedostatak hormona rasta je najčešći kod dece, ali može se dogoditi da se javi i kod odraslih.

Urođeni nedostatak je prisutan od rođenja.

Stečeni nedostatak se može razviti u detinjstvu ili kod odrasle osobe usled teške povrede mozga ili nekog drugog zdravstvenog stanja.

Nedostatak hormona rasta kod dece

Normalan nivo hormona rasta je ključan za rast deteta. Deca koja imaju nedostatak hormona rasta obično su upadljivo niža od druge dece. Ova deca kasnije ulaze u pubertet, a pojedina nikada neće proći kroz pubertet.

Hormon rasta nije zaslužan samo za fizički rast već i za normalno funkcionisanje mozga.

Hormon rasta kod odraslih

nedostatak hormona rasta

Hormon rasta je ljudima potreban i kada prestanu da rastu. On je odgovoran i za održavanje adekvatnih količina mišića, tkiva, kostiju i masti u našem telu.

Kod odraslih sa manjkom hormona rasta javljaju se:

  • Smanjena gustina kostiju,
  • Smanjena mišićna masa,
  • Depresija,
  • Anksioznost i
  • Loše pamćenje.

Kada se nedostatak hormona rasta ne leči kod odraslih, on može dovesti do povećanja LDL holesterola I osteoporoze.

  • Objavljen: 22. avgust 2019. godine, ažuriran: 1. januar 2024. godine

Photo by Trinity Kubassek from Pexels

 

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button