fbpx
Vaspitanje

Napadi besa kod dece

Napadi besa kod dece (poznato i kao tantrum) su česti i priča o njima je uvek aktuelna. Drago mi je da mnogi pišu i pričaju o ovoj temi jer iznoseći svoja viđenja i iskustva daju ideje kako se može rešiti ovaj izazov.

Iako ne postoji jedinstven recept sprečavanja napada besa kod dece, postoji mogućnost direktnog uticaja na smanjenje broja tih situacija. Tekst je upravo o tome.

Univerzalne smernice koje zaustavljaju dečje napade besa u fazama nastajanja

Znam koliko je stresno za roditelja da gleda svoje dete kako se valja od besa i pritom ima utisak da ništa ne može da učini kako bi ga umirilo. Ukoliko se ova situacija često ponavlja kod vas, verujem da ste baš iscrpljeni i bez ideja kako da pomognete detetu (a i sebi). Vreme je da se opustite i smanjite strepnju tako što ćete se upoznati sa stvarima koje možete uraditi kako bi napade besa zaustavili još u fazama nastajanja.

Svako dete na različit način doživljava i ispoljava osećanje ljutnje, ipak postoje neke „univerzalne“ smernice koje mogu pomoći u zaustavljanju napada besa u fazama nastajanja:

  • Emocionalna pismenost. Naučite dete da prepozna kod sebe različite emocije, a zatim i kako da ih adekvatno ispolji. Kada je reč o ljutnji, važno je dete naučiti kako da ispolji ljutnju, a da ne bude nasilan. Jedan od načina ispoljavanja ljutnje jeste da priča o svojim osećanjima, zašto se tako oseća, šta može da uradi kako bi se bolje osećao.
  • „Bolje sprečiti, nego lečiti“. Pokušajte da sprečite tantrum pre nego što počne. Važno je da naučimo i prepoznamo šta je to što veoma uznemirava naše dete kako bismo na vreme reagovali. Ipak, postoje iznenadne situacije iz kojih ne možemo da izdvojimo dete (npr. odlazak kod lekara) pa je za te situacije dobro da imamo već unapred dogovoren scenarijo „šta ako-onda ćemo“. Mnogo više ćemo o ovome pričati na vebinaru „Kako ukrotiti dečji bes?“ 19.06.2019. u 21h. Prijavite se ovde.
  • Pričajte tiho. Često koristim ovu tehniku kada tenzija počne da „narasta“. Umesto da vičem na njih, počnem da govorim vrlo tiho i to ih učini zainteresovanim da čuju šta to pričam, te se umire da bi me čuli. Ukoliko ovu tehniku niste do sada koristili, potrebno je malo vremena da se svi naviknete, ali vredi.
  • Zadržati smirenost. Ovo je najveći izazov za roditelja kada se radi o napadu besa njihovog deteta. Vikanje i pretnje će samo „hraniti“ tantrum jer to ponašanje će biti poruka: “Kada osećaš ljutnju i/ili nemoć, ti treba da vičeš i pretiš”. To nije ono što želimo, te nam je najbolje da ostanemo smireni i ne gubiti kontrolu nad situacijom. Meni pomaže da brojim u sebi do 10 i dišem duboko, a šta vama može pomoći? Jedan segment vebinara „Kako ukrotiti dečji bes?“ je posvećen strategijama koje roditelji mogu koristiti kako bi ostali smireni kada dete to nije. Prijavite se ovde.
  • Razumeti uzrok besa kod dece. Pokušajte da razumete zašto dete ima napad besa. Ukoliko vaše dete ima napade besa iznova i iznova, veoma je važno da prepoznate zašto to radi. Pitanja tipa: „Koji je cilj njegovog ponašanja? Šta želi da postigne tim ponašanjem?“, mogu vam pomoći da otkrijete uzrok tog ponašanja. Možda će vam biti potrebno više vreme da to prepoznate, ali vredi.
  • Smanjite broj „okidača“. Ovladajte tantrum uzročnicima. Kada ste prepoznali šta je to što frustrira vaše dete, pomozite mu da prevaziđe tu prepreku. Na primer, može se desiti da ispad bude izazvan nemogućnošću da se samo obuče. Radite na tome i pomozite mu da prevlada ovu prepreku i eto možete precrtati jedan razlog sa spiska mogućih „okidača“ napada besa. 
napadi besa kod dece

 Zapamtite, potrebno je vreme da biste usvojili ove nove načine ponašanja (ovo se odnosi na sve članove porodice). Strpljenje i doslednost su vam „saveznici“ u borbi sa ovim roditeljskim izazovom, a konkretne tehnike kako razgovarati i šta raditi u tim situacijama ćete dobiti na vebinaru „Kako ukrotiti dečji bes?“ koji organizujemo 19.06.2019. u 21h. Vebinar realizuju dva psihologa, psihoterapeuta i stručnjaka sa dugogodišnjom edukacijom i iskustvom u radu sa roditeljima i decom, Manuela Kamikovski koja stoji iza stranica Mamino vreme i Nikolina Milosavljević koja stoji iza stranice Racionalno & pozitivno roditeljstvo.

Kako vi izlazite na kraj sa dečjim besom?

Autor teksta:

Manuela Kamikovski,

mama, psiholog, sistemski porodični psihoterapeut,

praktičar terapije igrom,  asertivni trener,

osnivač i urednik stranice maminovreme.org

Tekst objavljen: 7. juna 2019. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button