fbpx
Trudna sam

Muzika i beba u stomaku

Da li muzika utiče na razvoj fetusa?

Niko ne zna sa sigurnošću. Postoje studije koje ukazuju da fetus može da čuje i reaguje na zvuk pomeranjem. Ali niko zapravo ne zna šta ti pokreti znače, jer stručnjaci ne mogu da posmatraju nerođeno dete tako lako kao kad je van stomaka, objašnjavaju neuropsihijatri. Bebina reakcija može da bude i nelagoda, tvrde oni.

Može li slušanje muzike učiniti moje dete pametnijim?

Ma šta da ste čuli o ovoj popularnoj temi, istina je da još nema istraživanja koje podupire ovaj zaključak. Možda ste čuli da slušanje muzike čini decu svih uzrasnih grupa veštijim u matematici, ali istraživači ove oblasti kažu da je studija usmerena na stariju decu, a ne na fetuse. Na primer, lekcije sviranja klavira mogu da povećaju veštine dečjeg prostornog rasuđivanja (sposobnost razumevanja trodimenzionalnog prostora), ali istraživači su testirali samo trogodišnjake i četvorigodišnjake. Neki stručnjaci nagađaju da ako muzika ima dubok uticaj na stariju decu, bebe, da čak i fetus može da ima koristi od nje na isti način. Drugi smatraju da nije nužno tako.

Pojedinci tvrde da novorođenčad može da prepozna muziku koju su roditelji puštali za njih kad su bili u majčinoj utrobi, pa čak i razdrmati se ili zaspati kad čuju poznatu pesmu. Ali ovi zaključci su isključivo anegdote, a ne temelje se na istinitim istraživanjima.

Muzika i beba u stomaku
Muzika i beba u stomaku

Kako puštati muziku svom nerođenom detetu?

Imate dve opcije. Možete staviti slušalice na stomak ili puštati na zvučnike. Trebalo bi da ograničite puštanje na najviše  sat vremena dnevno, jer muzika izbliza može i da previše stimuliše dete. Neki stručnjaci kažu da treba izbegavati ovu metodu uopšte. Ljudi imaju tendenciju da pojačaju zvuk, jer misle da treba da bude glasno da može da prodre u trbuha. To je zabluda. Amnionska tečnost je zapravo dobar provodnik zvuka. Glasna muzika može da ozledi ili uplaši dete. Takođe, najviše se preporučuje klasična muzika.

Save

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button