fbpx
Igra

Da li se može razlikovati bebin plač?

Da li je beba uvek isto plače? Da li se može razlikovati bebin plač? Kako da znamo zašto beba plače?

Posebno kada dobiju prvo dete, roditelji često preispituju sebe da li se dobro snalaze i koliko brzo umeju da odgovore na bebine potrebe. Često brinu oko toga da li beba diše dok spava, da li ima grčeve i kako da znaju da li je nešto boli. Bebin plač se razlikuje. One ne znaju da pričaju i plačem komuniciraju sa svetom oko sebe.

Pročitajte još: Plakanje i zacenjivanje novorođenčeta

Kako razlikovati bebin plač zato što je nešto boli?

Beba u proseku plače dva sata dnevno i to je normalno. Njihov plač je prirodno takav da odrasli reaguju na njega mnogo brže nego na druge zvukove.

Krici drugih životinja su slični plaču novorođenčeta. Kada pustite ljudima audio snimak krika laneta, jareta i bebe, moguće je da neće moći da ga razlikuju.

Španski istraživači su pokušali da utvrde razlog bebinog plača iz njenih očiju. Naime, tim istraživača je analizirao grupu beba. Pratili su reakciju kada prima vakcinu, zatim kada joj drže ruke i noge da se oseća zabrinuto i kada se čuje iznenadni zvuk koji može uplašiti bebu.

razlikovati bebin plač

Beba plače – da li je nešto boli kada plače?

Bebe su pokazale razlike pri plakanju u sve tri situacije. Nakon uboda igle, beba odmah počinje jako da plače, stisnutih očiju i istim volumenom sve vreme dok se ne smiri. Beba koja je zarobljena je bena, drži oči napola zatvorene i gleda u stranu. Njeno plakanje se postepeno pojačava. Uplašena beba će prvo oklevati da počne da plače, sa napetošću na licu, a onda će eksplodirati u plač, otvorenih očiju tražeći poznato lice da je zaštiti.

Kada bebe plaču zbog bola, one plaču čvrsto skupljenih očiju i veoma jakim intenzitetom dok bol ne prođe. Ako beba gleda dok plače, ona se plaši i želi da budete uz nju i da oseća vaše disanje i otkucaje srca dok je držite čvrsto uz sebe. Tokom prvih 6 meseci, bebe se osećaju najsigurnije na maminim grudima, dok slušaju iste zvuke kao u stomaku i prepoznaju mamin miris.

Pročitajte još: Provereni načini da tata smiri uplakanu bebu

Zašto bebe nekada plaču u snu?

Bebe nekada zbunjuje prelazak iz prve faze u dubok san. Njima se tokom laganog sna oči zatvaraju, ali kaprci trepere i disanje im nije pravilno uvek. Može se desiti da tokom ovog sna još uvek sisaju, da se trzaju i smeše. Taj laki san može potrajaati i do 20 minuta.

Pročitajte još: Zašto se beba iznenada budi noću?

kupanje bebe

Kada propadnu u dublji san, oni dišu ravnomerno i duboko. Kada prelaze u taj duboki san, može se desiti da vrisnu iznenada i nastaviti da plače. Probajte da umirite bebu maženjem i šaputanjem da zna da ste pored nje. Nemojte brinuti, prestaće možda za par sekundi ili najviše koji minut. Samo pomozite bebi da se oseća sigurno i nastavi da spava. Nemojte preko dana zamračivati prostoriju u kojoj beba spava, ali se trudite da i noću bude samo prigušeno svetlo upaljeno.

Ako plakanje eskalira možda je ipak u pitanju glad, mokra pelena ili grčevi. Nemojte ostavljati bebu da neutešno plače.

razlikovati bebin plač

Oko 20% beba starijih od 6 meseci se i dalje budi veoma često. Ovo je sasvim normalno. Nemojte brinuti da bebu nešto boli. Pribegnite lakšim načinima ukoliko ste baš neispavani: zamolite partnera da jednu noć vikendom pričuva bebu dok vi odspavate u drugoj prostoriji, zamolite baku da jednu noć prespava kod vas ili spavajte sa bebom preko dana.

Pročitaje još: Spavanje novorođenčeta

  • Image by joffi from Pixabay
  • Objavljen: 22. oktobar 2019. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button