fbpx
Spontani pobačajTrudnoća

Molarna trudnoća

Molarna trudnoća je veoma specifičan oblik komplikacija zbog koje dolazi do prekida trudnoće. Ona nema poznati uzrok, ali je važno znati da žena ni na koji način ne može uzrokovati da se ovo dogodi.

Šta je molarna trudnoća?

Molarna trudnoća je oblik abnormalne trudnoće pri kom se u materici stvaraju ciste nalik na beličaste mehuriće koje su na ultrazvuku grozdastog oblika. Ovo je zapravo tkivo od koga bi u naprednijoj fazi trudnoće nastala posteljica.

demetra 40

Za to vreme, embion se ne razvija u fetus zbog genetske greške pri oplodnji.

Vrste molarne trudnoće

Ova vrsta abnormalne trudnoće može biti potpuna ili delimična. Kod potpune molarne trudnoće, fetus se uopšte ne razvija. Najčešće se dešava kada bude oplođena jajna ćelija koja ne sadrži adekvatne genetske informacije.

Delimična molarna trudnoća je ona u kojoj se fetus razvija, ali nepravilno i ne može da preživi. Takođe je i deo posteljice normalan. Delimična molarna trudnoća se dešava kada se jajna ćelija oplodi sa 2 spermatozoida. Tada embrion ima 69 umesto 46 hromozoma.

Zašto dolazi do molarne trudnoće?

Ne zna se tačan uzrok molarne trudnoće. Najčešće se javlja kod žena mlađih od 20 godina ili starijih od 35 do 40 godina, kao i kod žena koje su već imale molarnu trudnoću ranije. (Izvor: www.pregnancybirthbaby.org.au)

Molarna trudnoća – simptomi

Žena sa molarnom trudnoćom osećaju da su trudne. Nekada čak imaju i izraženije simptome od drugih žena jer abnormalna posteljica proizvodi više hormona Beta HCG nego što je to uobičajeno tokom ove faze trudnoće.

Nekada žene imaju intenzivnu jutarnju mučninu, a kod nekih se javlja i krvarenje.

Materica može biti veća za taj period trudnoće, a moguće je da se jave povišen krvni pritisak i problemi sa štitnom žlezdom.

demetra 46

Šta uraditi ako je došlo do molarne trudnoće?

Može se dogoditi da žena ima pobačaj ili prekid i tek tada sazna da je imala molarnu trudnoću, a druge saznaju tokom prvog ultrazvučnog pregleda.

Najčešće je neophodno molarnu trudnoću ukloniti hiruškim putem, kako bi se predupredile komplikacije. Radi se kiretaža, a odstranjene ćelije se šalju u laboratoriju na analizu.

Uglavnom je abortus dovoljan da se ukloni svo tkivo ukloni. U izuzetno retkim slučajevima su potrebne hiruške intervencije koje su komlikovanije. Takođe je retkost i da molarna trudnoća preraste u karcinom.

molarna trudnoća

Da bi lekar bio uveren da je svo tkivo uklonjeno, verovatno će vam savetovati da radite analizu Beta hCG dok se on ne spusti na normale referentne vrednosti.

Molarna trudnoća neće uticati na vašu mogućnost da ponovo ostanete u drugom stanju, ali očekujte da ćete morati da sačekate da lekar bude uveren da je sve u redu. Tek kada lekar bude uveren da je nivo hCG ispod 5, odnosno normalan, moći ćete da planirate novu trudnoću.

Objavljen: 8. novembar 2020. godine, ažuriran: 27. januar 2024. godine

Image by Mylene2401 from Pixabay 

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button