fbpx
Trudna sam

Mitovi o trudnoći – ovo je 11 najčešćih

Mitovi o drugom stanju

Od knjiga i časopisa do rođaka i komšija, realnost je pretrpana savetima o trudnoći. Šta se stvarno sme a šta ne, i šta je prava istina? Koji su to najčešći mitovi o trudnoći?

Mit # 1

Stres u trudnoći je loš za fetus.

STVARNOST: Stres nikad nije dobra vest, ali trudnice ne treba da se plaše. Nova istraživanja pokazuju da je umeren nivo stresa zapravo dobar za fetus: to utiče na nervni sistem fetusa i ubrzava njegov razvoj. Više: Stres kao uzrok spontanog pobačaja

Mitovi o trudnoći # 2

Trudnice ne bi trebalo da jedu slatkiše.

STVARNOST: Postoji veliki izuzetak od ovog pravila: čokolada. Nove studije pokazuju da šestomesečne bebe žena koje su jele čokoladu svaki dan tokom trudnoće pokazuju manji strah i češće se osmehuju. Prema drugoj studiji, redovno unošenje čokolade značajno smanjuje rizik od razvoja visokog krvnog pritiska – preeklampsije.

Mit # 3

Trudnice bi trebalo da izbegavaju vežbe.

STVARNOST: Zapravo, trudnica treba da vežba, a beba u tome uživa. Fetusi trudnica koje su fizički aktivne imaju stopu srčanih otkicaja koja je sporija i promenjiva što su znaci zdravog kardiovaskularnog sistema. Pročitajte: Trudnoća i vežbanje

mitovi o trudnoći
Mitovi o trudnoći

Mit # 4

Trudnice bi trebalo da se drže daleko od morskih plodova.

STVARNOST: U stvari, unošenje puno ribe bogate sa omega-3 masnim kiselinama, a siromašne živom tokom trudnoće „proizvodi“ pametniju decu. Deca čije su majke jele najmanje 350 grama morskih plodova nedeljno tokom trudnoće, pokazuju istraživanja, imala su veći verbalni IQ, bolje socijalne i komunikacione veštine i vrhunske motoričke veštine.

Pročitajte:

Mit # 5

Postoji neka idealna trudnoća kojoj žena treba da teži.

STVARNOST: Trudnoća nije generalno idealno iskustvo, već je vrlo lično i posebno. Neke trudnoće su lagane, neke teške. Neke sa komplikacijama, neke bez. Neke mame su srećne, dok su neke depresivne. Sve te trudnica pomažu bebi da odraste i pripremi se za svet u kom će biti dobrodošla. Razvoj malenog bića u maminom stomaku jedinstven je baš kao i trudnica sama.

1 2Next page

Related Articles

Back to top button