fbpx
Trudna sam

Mitovi o trudnoći – ovo je 11 najčešćih

Od knjiga i časopisa do rođaka i komšija, realnost je pretrpana savetima o trudnoći. Šta se stvarno sme a šta ne, i šta je prava istina? Koji su to najčešći mitovi o trudnoći?

Mitovi o drugom stanju

Mit # 1 – Stres u trudnoći je loš za fetus.

STVARNOST: Stres nikad nije dobra vest, ali trudnice ne treba da se plaše. Nova istraživanja pokazuju da je umeren nivo stresa zapravo dobar za fetus: to utiče na nervni sistem fetusa i ubrzava njegov razvoj. Saznajte više: Stres kao uzrok spontanog pobačaja

prevremeni porodaj - Simptomi prevremenog porođaja
Photo by Ignacio Campo on Unsplash

Mitovi o trudnoći # 2 – Trudnice ne bi trebalo da jedu slatkiše.

STVARNOST: Postoji veliki izuzetak od ovog pravila: čokolada. Nove studije pokazuju da šestomesečne bebe žena koje su jele čokoladu svaki dan tokom trudnoće pokazuju manji strah i češće se osmehuju. Prema drugoj studiji, redovno unošenje čokolade značajno smanjuje rizik od razvoja visokog krvnog pritiska – preeklampsije.

Mit # 3 – Trudnice bi trebalo da izbegavaju vežbe.

STVARNOST: Zapravo, trudnica treba da vežba, a beba u tome uživa. Fetusi trudnica koje su fizički aktivne imaju stopu srčanih otkicaja koja je sporija i promenjiva što su znaci zdravog kardiovaskularnog sistema. Saznajte više: Trudnoća i vežbanje

mitovi o trudnoći
Mitovi o trudnoći
Mit # 4 – Trudnice bi trebalo da se drže daleko od morskih plodova.

STVARNOST: U stvari, unošenje puno ribe bogate sa omega-3 masnim kiselinama, a siromašne živom tokom trudnoće „proizvodi“ pametniju decu. Deca čije su majke jele najmanje 350 grama morskih plodova nedeljno tokom trudnoće, pokazuju istraživanja, imala su veći verbalni IQ, bolje socijalne i komunikacione veštine i vrhunske motoričke veštine. Saznajte više: Riba i morski plodovi u trudnoći

Mit # 5 – Postoji neka idealna trudnoća kojoj žena treba da teži.

STVARNOST: Trudnoća nije generalno idealno iskustvo, već je vrlo lično i posebno. Neke trudnoće su lagane, neke teške. Neke sa komplikacijama, neke bez. Neke mame su srećne, dok su neke depresivne. Sve te trudnica pomažu bebi da odraste i pripremi se za svet u kom će biti dobrodošla. Razvoj malenog bića u maminom stomaku jedinstven je baš kao i trudnica sama.

Mit # 6 – Trudnoća je zapravo samo devet meseci čekanja velikog događaja – porođaja.

STVARNOST: Naučnici smatraju da je trudnoća je ključno razdoblje samo po sebi: „početno stanje za blagostanje ali i bolesti u kasnijem životu”, kako to kaže jedan istraživač. Zaista, akušerstvo je nekad bila uspavana medicinska specijalnost, a danas su tih devet meseci u središtu interesovanja i i predmet sve većeg broja broja časopisa i knjiga.

Mitovi o trudnoći # 7 – Fetus je inertno biće, skup tkiva, a trudnica je njegov pasivni inkubator.

STVARNOST: Istraživanja o fetusima otkrivaju da je fetus aktivno i dinamično stvorenje, koje se prilagođava okolini. Saznajte više: Podsticanje bebinog razvoja u stomaku

Mitovi o trudnoći # 8 – Moramo da se usresredimo na sve što može da pođe po zlu za vreme trudnoće.

STVARNOST: Uslovi u materici imaju veliki uticaj na kasniji život, a prenatalni razdoblje je izvor zdravlja i snage.

Mit # 9 – Fetus je zatvoren daleko u materici, na njega ne utiče ono što se događa napolju.

STVARNOST: Mnogo toga sa čime se trudna žena susreće u svom svakodnevnom životu, od vazduha koji udiše, hrane i pića koje unosi, hemikalija kojima je izložena – sve to na neki način deli sa njom i fetus.

Trudnice mogu da zaštite svoje fetusa suzdržavanjem od alkohola i cigareta, kupovinom plastičnih proizvoda koji su bez ftalata i BPA-free, i bez stavljanja plastičnih posuda u mikrotalasnu rernu.

Mit # 10 –mitovi o trudnoći Sve žene se osećaju zadovoljno tokom trudnoće.

STVARNOST: Trudnice, baš kao i druge čene, mogu da pate od poremećaja raspoloženja: psihijatri procenjuju da oko 20 posto trudnica osete anksioznost ili imaju depresiju. Depresija tokom trudnoće može da poveća rizik od prevremenog porođaja i niske porođajne težine, pa u tom slučaju treba potražiti pomoć lekara.

Mitovi o trudnoći # 11 – Pol deteta možete saznati pomoću ultrazvuka ili amniocenteze, sve ostale metode predviđanja su glupe bapske priče.

STVARNOST: U stvari, istraživanja o fetusima potvrđuju neke od bapskih priča o tome kako da se raspozna pol deteta. Žene koje imaju jake jutarnje mučnine zapravo imaju veću verovatnoću da rode devojčice, žene koje imaju veliki apetit zapravo imaju veću verovatnoću da će dobiti dečke, a žene koje se oslanjaju na sne ili „osećaj“ imaju iznenađujuće dobre šanse da i budu u pravu.

Photo by Pexels

Objavljen: 28. jun 2012. godine, ažuriran: 29. maj 2024. godine

Save

Save

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button