fbpx
Vantelesna oplodnja

Mikrobiom i vantelesna oplodnja: Kakve veze ima zdravlje creva sa IVF?

Mikrobiom i vantelesna oplodnja – Da li znate koliko je važan mikrobiom? Vantelesna oplodnja (VTO) može da zavisi i od zdravlja vaših creva, a o tome možda do sada niste razmišljali. Vaš sistem organa za varenje može da poveća ili smanji šansu za uspeh VTO.

mikrobiom i vto
Photo by Louis Hansel on Unsplash

Kakve veze ima zdravlje creva sa IVF?

Kada razmišljate i planirate VTO, obično se fokusirate na zdrave jajne ćelije i rezultat spermograma i spremokulture, bez osvrta na celokupno zdravlje organizma. Međutim u poslednje vreme se sve više dovodi u vezu mikrobiom i vantelesna oplodnja. Znajući koliko zdravlje našeg tankog creva utiče na sveukupno zdravlje, jasno je i da može ima veliki uticaj na uspeh VTO. Lekari još uvek istražuju značaj i odnos dobrih i loših bakterija u našim crevima, kako da ih održimo zdravim i koji je njihov uticaj. Za sada postoje saznanja da specifičan mikrobiom creva može da pomogne u uspešnosti vantelesne oplodnje.

Mikrobiom i vantelesna oplodnja

Treba imati u vidu da se mikrobiom creva sastoji od triliona mikroorganizama (bakterija i gljivica). Oni igraju važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja tako što pomažu varenje, jačaju imuni sistem i sitetišu esencijalne hranljive materije iz hrane koju jedemo.

Ako vam se ikada desilo da osetite leptiriće u stomaku tokom stresne situacije, jasno vam je koliko je stomak povezan sa mozgom. Creva i mozak imaju dvosmernu komunikaciju, a ova veza utiče na nivo stresa, raspoloženje, ali i plodnost. Pročitajte i: Zašto osećamo leptiriće u stomaku

Uticaj zdravlja creva na plodnost i uspeh vantelesne oplodnje

Studije su pokazale da zdrava creva imaju pozitivan uticaj na reproduktivno zdravlje, a mikrobiota creva ima uticaj na nivo estrogena kod žena. Treba naglasiti i da je tokom istraživanja uočeno da nekada postoji neravnoteža mikrobiote creva kod žena sa policističnim jajnicima, endomentriozom i drugim ginekološkim stanjima.

Podaci istraživanja International Journal of Molecular Science objavljenog u januaru 2022. godine pokazuju da uloga genitalnog mikrobioma kod žena sa sterilitetom nije zanemarljiva. Nedostatak laktobacila može da ugrozi plodnost i delimično objasni neuspeh implantacije. Prisustvo gram-negativnih bakterija, hlamidije, trihomonas i gardnerele vaginalis i nedostatak lactobacilusa mogu biti povezani sa stanjem neplodnosti.

Zdrav mikrobiom creva je povezan sa boljom hormonskom regulacijom organizma, redovnijom ovulacijom i nižim rizikom od pojave nekog reproduktivnog poremećaja.

hrana 22
IVF i mikrobiom creva

IVF je metod vantelesne oplodnje koji pomaže parovima da na potpomognut način ostvare začeće. Nedavna istraživanja su pokazala da različiti faktori poput zdravog mikrobioma creva mogu da utiču da postupak bude uspešniji. Pozitivnom ishodu doprinosi smanjena upala, bolja apsorpsija hranljivih materija, jači imuni sistem i bolja hormonska regulacija.

Savetuje se da oni koji planiraju vantelesnu oplodnju naprave manje promene u načinu ishrane kako bi održavali svoja creva zdravim. Za početak jedite hranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama i proteinima. Fermentisana hrana će takođe doprineti zdravom mikrobiomu, pre svega jogurt, kefir, kiseli kupus, turšija i drugi probiotici. Pročitajte više: Probiotici: Šta su probiotici? Da li treba piti kapsule probiotika?

Uz probiotike, treba da unosite i prebiotike – banane, beli luk, šparglu. Pročitajte više: Prebiotici su važni koliko i probiotici: Ovo je 12 namirnica koje sadrže prebiotike

Zdravlje creva je posledica adekvatne i uravnotežene ishrane. Priprema za trudnoću nije jedini period u kome treba obratiti pažnju na zdrava creva, naprotiv. Ovo treba da bude vaš kontinuiran izbor. Dobra vest je da je uglavnom dovoljno da se pravilno hranite, pre svega na način na koji su to naše bake činile. Potrebno je još istraživanja da bi se utvrdio tačan uticaj i veza koju imaju mikrobiom i vantelesna oplodnja, ali je sigurno da uticaj nije zanemarljiv.

Uravnotežen mikrobiom je posledica pravilne ishrane, unosa adekvatnih namirnica koji uključuju i hranu sa probioticima i prebioticima, i upravljanja stresom, a sve u cilju većeg uspeha vantelesne oplodnje.

mikrobiom i vantelesna oplodnja
Photo by julien Tromeur on Unsplash

Literatura:

  1. PubMed: The Role of Genital Tract Microbiome in Fertility: A Systematic Review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8745627/
  2. PubMed: The vaginal microbiome as a predictor for outcome of in vitro fertilization with or without intracytoplasmic sperm injection: a prospective study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31119299/
  3. Frontiers: Association of the Cervical Microbiota With Pregnancy Outcome in a Subfertile Population Undergoing In Vitro Fertilization: A Case-Control Study – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2021.654202/full

Objavljen: 25. septembra 2023. godine, ažuriran: 2. januara 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button