fbpx
Pubertet

Migrena kod tinejdžera

Migrena kod tinejdžera, pa čak i mlađe dece je moguća iako mnogi odrasli misle da deca ne mogu imati glavobolje. Kada se tinejdžeri susreću sa migrenom, ona može imati značajan uticaj na njihove školske obaveze i društveni život.

Sve što treba znati o glavobolji kod tinejdžera

Migrena kod tinejdžera – šta preduzeti?

Migrena je često iscrpljujuće neurološko stanje koje uzrokuje umerene do jake lokalizovane glavobolje i pogađa 28% tinejdžera uzrasta 15 do 19 godina. (*1) Dodatni simptomi, kao što su poremećaji vida ili sluha, mučnina, povraćanje ili umor, mogu pratiti ove glavobolje.

Ne zna se šta je tačan uzrok pojave migrene, ali i genetika igra važnu ulogu jer će dete čiji jedan roditelj ima migrenu imati 50% više šansi da je ima i sam, a ukoliko je to slučaj kod oba roditelja, šanse se povećavaju na 75%.

Dečaci su skloniji razvoju migrene u detinjstvu, a devojčice u pubertetu. Dok je kod odraslih migrena češća kod žena.

devojka

Vrste migrena kod tinejdžera

1.      Migrena bez aure

Ovo je najčešća vrsta migrene koja ne uključuje neurološke simptome pre nego što se razvije glavobolja.

2.      Migrena sa aurom

Neposredno pre nego što se javi migrena kod tinejdžera, javlja se senzorni poremećaj i oko 25% tinejdžera ima upravo ovu vrstu migrene sa aurom. (*2) Simptomi su: osetljivost na svetlost ili zvuk, peckanje u jednoj strani tela i vizuelne smetnje poput viđenja blica, svetlih tačkica i geometrijskih oblika.

3.      Migrena sa aurom moždanog debla

Oko 10% ljudi ima ovaj tip migrene koji uključuje: dupli vid, vrtoglavicu, zujanje u ušima, nerazgovetan govor, oštećenje sluha, nestabilne pokrete i smanjen nivo svesti.

4.      Abdominalna migrena

Ovaj tip migrene izaziva intenzivan bol u stomaku koji je često praćen mučninom i povraćanjem. Pogađa oko 4% dece, a simptomi traju 2 do 72 sata.

5.      Hronična migrena

Hroničnom migrenom se smatra ona koja traje najmanje 4 sata dnevno, minimum tokom 15 dana mesečno i situacija se ponavlja najmanje 3 meseca u kontinuitetu. Uključuje i poremećaje spavanja, teškoće pri koncentraciji, anksioznost, depresiju, umor i vrtoglavicu.

demetra 55

Šta su okidači da se javi migrena kod tinejdžera?

Istraživači veruju da pojedini okidači iz životne sredine igraju ulogu u tome ko će razviti migrenu:

Kako se leči migrena kod tinejdžera?

Migrena kod tinejdžera se leči u zavisnosti od tipa koji se javlja, kao i simptoma koje je prate, te pristup treba da bude individualan. Lekar će preporučiti lekove i promenu stila života kako bi pomogao adolescentu da reši problem pojave migrene.

Lekovi za bolove koji se izdaju bez recepta su prva preporuka, a ako nisu dovoljno efikasni, lekar će nakon utvrđivanja uzroka glavobolje prepisati jače lekove. Mogu se koristiti i lekovi za ublažavanje mučnina, ako prate migrenu, ali treba povesti računa da su neki predviđeni tek za decu težu od 35 kilograma ili stariju od 12 godina.

Preventiva

Lekari će verovatno savetovati neke dnevne promene kako bi se prevenirali budući napadi migrene, pa će savetovati možda:

  • bolji kvalitet sna koji podrazumeva najmanje 8 sati neprekidnog sna uz odlazak na spavanje ranije,
  • vođenje evidencija kada se i u kojoj meri javlja migrena,
  • izbegavanja prerađene hrane, kao i hrane sa visokim sadržajem masnoće i šećera,
  • obroke koji sadrže veliku količinu proteina i povrća,
  • pijenje dovoljne količine vode svakog dana,
  • vežbanje najmanje po 60 minuta tri puta nedeljno,
  • učenje upravljanja stresom.
migrena kod tinejdžera

Veoma je važno razgovarati sa detetom koje ima migrenu i utvrditi kako se i koliko često ona javlja. Nakon toga se treba javiti i lekaru koji će odrediti adekvatnu terapiju, nakon što uradi dodatne preglede, ako to bude potrebno. Migrena kod tinejdžera može imati značajan uticaj na njihov život, kako na društveni i socijalni tako i na uspeh u školi.

Pročitajte još:

Literatura:

  1. Migraine Research Foundation: Migraine in Kids and Teens –  https://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-in-kids-and-teens
  2. BMC: Features of migraine aura in teenagers – https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/1129-2377-15-87

Objavljen: 9. novembar 2021. godine, ažuriran: 13. maj 2024. godine

Photo by Khoa Võ from Pexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button