fbpx
Porođaj

Prirodne metode umanjenja porođajnog bola

Uz uobičajene terapije u bolničkim uslovima koje se primenjuju tokom porođaja, postoje prirodne metode umanjenja porođajnog bola. Porođajni bol se na prirodan način ne može da nestane, ali pravilnim metodama koje se primenjuju može se drastično smanjiti.

Relaksacija tokom porođaja

Da li postoji prirodan način da se umanji porođajni bol?

Postoji nekoliko prirodnih metoda koje mogu pomoći u umanjenju porođajnog bola. Ove metode se često koriste kao alternativa ili dopuna medicinskim intervencijama i mogu biti vrlo efikasne.

demetra 76

Koje su prirodne metode umanjenja porođajnog bola?

Prirodne metode umanjenja porođajnog bola mogu biti veoma efikasne i često se koriste kao dopuna medicinskim intervencijama. Evo nekoliko popularnih metoda:

1. Disanje i opuštanje

 • Tehnike disanja: Pravilne tehnike disanja mogu pomoći u smanjenju stresa i bola. Fokusiranje na sporo, duboko disanje može pomoći u održavanju smirenosti. Saznajte više: Tehnike disanja na porođaju
 • Opuštanje: Tehnike opuštanja, kao što su progresivno opuštanje mišića ili vođene meditacije, mogu pomoći u smanjenju napetosti i bola.

2. Masaža i TENS

 • Masaža: Blaga masaža leđa, ramena ili stopala može pomoći u smanjenju napetosti i bola. Partner ili doula može pomoći u izvođenju masaže.
 • TENS (Transkutana Električna Nervna Stimulacija): Ovo je uređaj koji koristi blage električne impulse za smanjenje bola. Elektrodi se postavljaju na leđa i uređaj se može koristiti tokom kontrakcija.

3. Toplotna terapija

 • Topli oblozi: Topli oblozi ili termofori mogu pomoći u smanjenju bola u donjem delu leđa ili stomaku.
 • Topla kupka: Topla voda može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bola. Mnoge trudnice nalaze olakšanje u toplim kupkama ili tuševima.

4. Pokret i položaji

 • Aktivno kretanje: Hodanje, ljuljanje na lopti za rađanje, ili jednostavno promena položaja mogu pomoći u smanjenju bola.
 • Položaji za rađanje: Različiti položaji, kao što su čučanje, klečanje ili stajanje, mogu pomoći u smanjenju pritiska i bola.

5. Akupunktura i akupresura

 • Akupunktura: Ova tradicionalna kineska metoda koristi tanke iglice koje se postavljaju na određene tačke na telu kako bi se smanjio bol i podstakao protok energije.
 • Akupresura: Primena pritiska na određene tačke na telu može pomoći u smanjenju bola i napetosti.

6. Hipnoza i vizualizacija

 • Hipnoza: Tehnike samohipnoze mogu pomoći trudnicama da se opuste i fokusiraju na pozitivne slike, što može smanjiti percepciju bola.
 • Vizualizacija: Zamisliti prijatne scene ili slike može pomoći u odvraćanju pažnje od bola.

7. Aromaterapija

 • Eterična ulja: Upotreba eteričnih ulja poput lavande, kamilice ili jasmina može pomoći u smanjenju stresa i bola. Ulja se mogu koristiti u difuzoru ili kao deo masaže.
8. Podrška
 • Podrška partnera ili dule: Prisustvo osobe od poverenja može pružiti emocionalnu podršku i pomoći u smanjenju stresa i bola. Dule su obučene za pružanje kontinuirane podrške tokom porođaja. Saznajte više: Ginekolog, babica ili dula – koje su razlike?

9. Hidroterapija

 • Vodeni porođaj: Rađanje u vodi može smanjiti bol i povećati osećaj opuštenosti. Mnoge žene nalaze da topla voda pomaže u smanjenju bola tokom porođaja.

Kombinacija ovih metoda može biti veoma efikasna, a svaka trudnica može pronaći one koje joj najviše odgovaraju. Važno je razgovarati sa zdravstvenim radnicima o opcijama i uključiti ih u plan porođaja.

demetra 78

Relaksacija na porođaju

Svaka žena bar otprilike poznaje svoje granice tolerancije bola. Međutim, ne postoje dva ista porođaja, a kako je to burna, bolna i emotivna situacija, nismo u mogućnosti da predvidimo kako bi mogli da se osećamo kada jednom porođaj krene.

Zato bi žene tokom trudnoće trebalo da se informišu o mogućnostima za umanjenje bola, što konvencionalnim (lekovi i anestezije), što prirodnim, poput relaksacije, meditacije, masaže, primene različitih tehnika disanja, pozitivnih afirmacija, aromaterapije, muzikoterapije, toplih i hladnih obloga i slično. Često trudnice ne mogu da odluče unapred hoće li koristiti neku metodu za umanjenje bola i koju. Na njenu odluku moglo bi da utiče i trajanje porođaja, veličina i položaj bebe i još mnogo drugih kriterijuma.

Jedna od prirodnih metoda oslobađanja ili umanjenja bola je tehnika relaksacije. Relaksacija je smanjenje tenzije uma i tela zahvaljujući svesnim naporima.

Smanjenjem tenzije (napetosti) u mišićima tokom porođaja, prekidate krug strah-tenzija-bol. Relaksacija ne znači da se borite sa bolom, jer bi tako stvorili još više tenzije. Relaksacija znači dozvoliti da bol prođe dok se koncentrišete na vežbe koje vas oslobađaju tenzije i koje vam skreću pažnju s bola.

Relaksacija je veština koja se uči i vežba, i zato bi bilo dobro da se s njom upoznate pre nego što porođaj krene. Evo kratkog uputstva:

 • Izaberite mirno mesto na kom ćete vežbati
 • Ukoliko želite, pustite neku laganu muziku
 • Zauzmite udobnu poziciju i poduprite se jastucima
 • Dišite polako, duboko, stomakom. Koncentrišite se na svežinu vazduha koji udišete i na tenziju koja vas napušta kada izdišete
 • Potražite mesta na važem telu koja su napeta i koncentrišite se na njihovo opuštanje
Prirodne metode umanjenja porođajnog bola
Photo by Zoltan Tasi on Unsplash

Progresivna relaksacija na porođaju

Progresivna relaksacija je slična tehnika kojom se opuštaju grupe mišića u serijama, između kontrakcija, ili u trenucima tokom porođaja kada postanete napeti. Suština progresivne relaksacije je da počevši od glave ili od stopala, opuštate jednu po jednu grupu mišića krećući se ka sledećem delu tela. Ukoliko ne umete da se skoncentrišete samo na jednu grupu mišića, pokušajte da je napnete na par sekundi (na primer, zgrčite prste na nogama), a onda opustite i osetite kako vas tenzija na tom mestu napušta. 

Posebno treba da se skoncentrišete na opuštanje šaka i vilice jer mnoge žene nesvesno stiskaju zube i šake tokom kontrakcija.

KALKULATOR TRUDNOĆE

Objavljen: 12. jun 2013. godine, ažuriran: 19. jun 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button