fbpx
Trudna samZdravlje trudnice

Menstruacija u trudnoći: Da li možete imati menstruaciju kad ostanete u drugom stanju?

Ne postoji menstruacija u trudnoći, iako neke žene imaju vaginalno krvarenje, ali to nije menstruacija, ni „lažna menstruacija“ kako je neki nazivaju. Neke žene zaista prijavljuju povremeno krvarenje koje izgleda kao redovna menstruacija, ali u tom periodu se radi o vaginalnom krvarenju koje nije isto što i menstruacija.

Zašto ne postoji menstruacija u trudnoći?

Menstruacija se događa samo kada niste trudni. Svakog meseca materica se oslobađa sloja zadebljale sluznice ukoliko ne dođe do trudnoće. Ovo tkivo se odbacuje i to je vaša menstruacija. Normalno je da se nekada pojavi krvarenje u trudnoći, a razlozi su različiti. Međutim, bilo bi dobro da obavestite lekara ako do njega dođe.

Kada dođe do oplodnje, hormoni šalju signal telu da se materica ne ljušti i ne dolazi do menstruacije, kako bi plod ostao očuvan i podržao fetus koji raste. Sve dok se trudnoća ne prekine, nećete imati menstruaciju.

prvo porođajno doba

Da li je pojava krvi normalna u trudnoći?

Kao što smo naveli menstruacija u trudnoći ne postoji, ali se ponekad događa da primetite roze ili braonkast trag na gaćicama, a nekada dolazi do obilnijeg krvarenja. Važno je da pre svega razlikujete da li je u pitanju mrlja ili je počelo krvarenje.

Pojava mrlja na vešu znači da se pojavi nekoliko kapi krvi na vešu, ali da to nije dovoljno da prekrije uložak. Krvarenje je kada se pojavi veća količina krvi za koju će vam biti potrebno da stavite uložak kako ne bi probilo odeću. Izvor: ClevlandClinic

Krvarenje na početku trudnoće se dešava u 15 do 25% trudnoća. Ono može biti i implantacijsko, prilikom usađivanja embriona u matericu i ono se javlja oko 10 do 14 dana nakon začeća. Pročitajte: Razlika između implantacijskog krvarenja i menstrualnog ciklusa

Osim toga, grlić materice je mnogo osetljiviji i lako prokrvari u trudnoći, jer se razvija više krvnih sudova. Pojava krvi u trudnoći može da se javi i zbog:

  • hormonskih promena,
  • nakon seksualnog odnosa,
  • nakon obavljenog vaginalnog pregleda ili uzimanja PAPA testa,
  • ako postoji vaginitis ili polno prenosiva infekcija.

Ukoliko se javi krvarenje, trebalo bi da se obratite lekaru i on će utvrditi razlog zbog kog je došlo do toga. Posebno ukoliko utvrdi da je u pitanju problem sa posteljicom, preteći pobačaj ili infekcija. Tada će vas uputiti koja vam je terapija potrebna i šta možete da preduzmete dalje.

demetra 73

Koliko dugo mogu da se pojavljuju mrlje od krvi tokom trudnoće?

Čak i ako se pojave mrlje od krvi tokom trudnoće, one bi trebalo da prođu za dan do dva. Implantacijsko krvarenje se pojavljuje obično par dana pred očekivanu menstruaciju ili uoči nje. Biće oskudno i neće biti potrebe da stavljate uloške. Ono ne zahteva lečenje, već se zaustavlja spontano. Ali i ovo je tip krvarenja zbog kog bi trebalo da konsultujete lekara koji će isključiti druge probleme.

Ako se pojavi krvarenje ili mislite da je u pitanju menstruacija u trudnoći, pozovite lekara i zakažite pregled. Mnogim ženama se dešava da imaju blago krvarenje tokom trudnoće, posebno ako imaju hematom, ali bez problema rađaju zdravu bebu u terminu.

Ako krvarenje prate i drugi simptomi, kao što su:

  • bolovi u stomaku i bolovi u karlici,
  • vrtoglavica ili nesvestica,
  • kontrakcije i grčevi,
  • groznica ili temperatura,
  • puknuće vodenjaka ili
  • drugi simptomi prevremenog porođaja,

bez odlaganja se javite u najbližu ginekološku službu ili porodilište, ako ne možete da dođete do svog ginekologa.

Moguće je da će utvditi da krvarenje nije ozbiljno, možda ćete dobiti terapiju ili će vam savetovati da mirujete, ne putujete, izbegavate odnose i slično. Važno je da se pridržavate preporučenih mera od strane medicinskog osoblja, kako bi bili sigurni i da će beba biti zdrava, a trudnoća uspešno izvedena do kraja.

Pročitajte: Krvarenje na početku trudnoće – Zašto se javlja krvarenje u prvom tromesečju trudnoće?

menstruacija u trudnoci
Menstruacija u trudnoći – Photo by corina ardeleanu on Unsplash

Objavljen: 18. septembar 2023. godine, ažuriran: 3. januara 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button