fbpx
Novorođenče

Mala težina bebe na rođenju

Mala težina bebe na rođenju je ako novorođenče ima manje od 2.500 grama. Ovo se često dešava bebama koje su prevremeno rođene, pre 37. nedelje trudnoće. Različito se tretira kada je beba rođena prevremeno i kada je rođena u terminu.

mala tezina bebe na rođenju

Mala težina bebe na rođenju – šta je uzrok?

Postoji mnogo razloga koji mogu biti uzrok male težine bebe.

Na primer, dete sitnih roditelja će verovatno biti sitnije od deteta koje dobiju visoki i krupni roditelji. Može se dogoditi da je jedan od roditelja bio sitan na rođenju, ali da je kasnije prosečne visine i telesne težine. A postoje i drugi uzroci zbog kojih neko dete ima malu telesnu težinu:

 • prevremeno rođena deca;
 • višeplodna trudnoća – blizanci, trojke i više rođenih beba imaju manju telesnu masu, uglavnom se rađaju ranije, a i nemaju dovoljno mesta da rastu u materici kao pojedinačne bebe;
 • ako beba ima neki zdravstveni problem;
 • ako je postojao problem sa posteljicom u trudnoći. Na primer, preeklampsija smanjuje protok krvi i može ograničiti bebin rast, kao i drugi problemi sa visokim pritiskom u trudnoći.
 • Stres u trudnoći može biti uzrok sporog rasta vaše bebe. Obavezno se obratite za pomoć, ako se ovi problemi nastavljaju i nakon što se beba rodi. Biće vam potrebna podrška nekog bliskog ili stručnih lica.
mala težina bebe na rođenju

Da li mala težina bebe na rođenju ima uticaj na nju kasnije?

Od uzroka zbog kog je beba rođena sa malom telesnom težini zavisi i da li će to imati uticaj na bebu kasnije.

Većina beba koja se rodi u terminu sa malom telesnom težinom je takva jer je u pitanju genetika.

Neki propratni problemi koji se javljaju kada je mala težina bebe na rođenju su:

 • problemi sa disanjem;
 • nizak nivo šećera u krvi – hipoglikemija;
 • beba nema snage da jede (sisa ili vuče mleko iz flašice);
 • povećan rizik od infekcije;
 • teškoće pri održavanju telesne temperature;
 • previše crvenih krvnih zrnaca.

Ne mora da znači da će beba sa malom težinom imati problema u razvoju, nižu inteligenciju, lošije rezultate tokom školovanja ili probleme sa imunitetom. Teško da možete predvideti šta će se desiti u budućnosti. Zavisi i da li je beba imala neke druge propratne probleme prilikom rođenja. Sve zavisi od toga u kojoj fazi trudnoće se dogodilo ograničenje rasta.

Dojenje je posebno važno za bebe koje su rođene sa nižom telesnom masom.

Postoje slučajevi kada su bebe sa malom težinom na rođenju u odrasloj dobi imale rizik od prekomerne telesne težine, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti. Ali dosta toga zavisi od nege i ishrane nakon rođenja, kao i zdravih navika koje će steći tokom odrastanja. 

Kako da pomognete bebi da zdravo raste?

Kao i druge bebe, i kod sitnih beba je najvažnije da im stvorite zdrave navike tokom odrastanja. Za početak se pobrinite da se zdravo hrane i imaju dobar san, a zatim i da se uz ta dva faktora bave i dovoljnom fizičkom aktivnošću.

Za dobar start je najvažnije da bebu dojite na zahtev. Posebno što su ove sitne bebe, često nejake, mogu dobiti i fiziološku žuticu i potrebno je da ih dojite nekad i na svakih sat vremena u početku. Možda će vam se prvih nedelja činiti da neprestano dojite bebu, ali ovo će brzo proći.

Povedite računa da se beba pravilno hrani, kada počnete sa uvođenjem čvrste hrane, a i kasnije kako dete bude počelo da sve jede i ima zajedničke obroke sa odraslima.

mala tezina bebe na rođenju
Mala težina bebe na rođenju

Zdrav san je podjednako važan za bebu i odrasle. Od njega zavisi imunitet i rast i razvoj bebe. Vodite računa da dete leže na vreme uveče, a ne prekasno, kao i da nema mnogo noćnih buđenja.

Bavljenje fizičkom aktivnošću je još jedan od odlučujućih faktora da se dete pravilno razvija. Počev od trenutka kada beba krene da se pokreće pa sve do profesionalnog sporta.  

Photo by Pexels

Objavljen: 21. novembar 2017. godine, ažuriran: 25. maj 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button