fbpx
Posle porođaja

Mala razlika između dece – prednosti i mane male razlike u godinama

Već znate da želite i drugo dete, ali se pitate kada je pravi trenutak? Mala razlika između dece ima svoje prednosti i mane. Sve zavisi od mnogo kriterijuma, a svaka razlika – godinu dana, dve, tri ili više – ima i svoje prednosti i mane. Evo šta kažu mame i stručnjaci o jednogodišnjoj razlici u uzrastu dece.

Planiranje roditeljstva i razlika između dece 12 meseci

Dvanaest meseci je veoma mala razlika između dece, ali nije retkost. Kao i sve druge razlike među decom ima svoje prednosti i mane. Velika je verovatnoća da će ova deca biti veoma bliska i dobri prijatelji, ali roditelji su ti kojima će u ovoj kombinaciji uzrasta prvih godina biti teško i izazovno.

Zapravo je prednost male razlike to što ćete hteli ili ne, vi postati “mašina za efikasnost” i dok i mlađe dete ne napuni bar dve godine, proći će vam u trci i jurnjavi da sve postignete. Posebno ako i starije dete bude kod kuće sa vama i ne upišete ga u jaslice i ako nemate povremenu pomoć od strane baka ili dadilje.

Bićete ekspert u brzom menjanju pelena, kupanju i drugom, a za par godina ćete se i sami pitati kako je moguće da ste toliko brzo sve mogli da obavljate poručuju iz magazina “What to expect“.

demetra 1

Sa druge strane, kada je mala razlika između dece, moguće je da ćete se baš vi organizovati tako da se potpuno posvetite deci i provedete više vremena u radu sa njima, igri i zajedničkim aktivnostima nego što je to nekada slučaj kod mama koje imaju veću razliku među decom.

Mala razlika između dece znači i da će starije biti premalo da shvati šta se dešava kada dođe mlađe dete. Prosto neće pamtiti da mlađe dete nekada nije bilo sa vama, već će se oboje sećati jedno drugog od najranijeg uzrasta. Kod je mala razlika u starosti dece, ni starije dete nije imalo roditelja samo za sebe previše dugo, pa neće ni tražiti svu njihovu pažnju za sebe.

Braća i sestre, čak i ako nisu istog pola dvoje dece, u slučajevima kada je mala razlika u godinama, možda će imati iste prijatelje, uživati u istim igrama, preferirati iste emisije na televiziji i imati veoma slična interesovanja.

Mala razlika između dece i potencijalni problemi – 1 godina razlike

Biće veoma naporno za vaše telo da iznese dve trudnoće jednu za drugom bez prilike da se u potpunosti oporavi. Moguće je da će nivoi vitamina i minerala biti na veoma lošem stupnju, pa ih obavezno prekontrolišite i uzimajte suplementaciju i terapiju za anemiju, ako bude potrebna.

Prema nekim istraživanjima, postoji rizik od preveremenog porođaja, kod dva porođaja u roku od godinu dana, a i veća je verovatnoća da razvijete bejbi bluz ili postporođajnu depresiju od iscrpljenosti zbog dve bebe u kući. Nakon carskog reza se preporučuje minimalnih 18 meseci do novog porođaja zbog visokog rizika.

Velika je verovatnoća da će majka biti potpuno iscrpljena, ako ona bude uz decu jer je čeka nekoliko godina sa veoma malo sna, gde će biti gomila neprospavanih noći, dojenja, povišenih temperatura i drugih poteškoća koje će biti izazovno premostiti.

Imajte u vidu i da ćete dobar deo vremena provoditi sa obe bebe u rukama. To je sasvim normalno jer će one biti najmirnije dok ih držite, prirodno je da i starije i mlađe dete žele da budu uz majku i da ih ona nosi uz svoju kožu.

Ako je mala razlika u starosti dece nećete moći da računate na nasleđivanje opreme, a moguće je da će vam trebati i blizanačka kolica kako bi lakše mogli da obavljate sve obaveze. Takođe ćete morati da kupujete i pelene duplo što nije zanemarljiva investicija.

demetra 3

Planiranje roditeljstva i razlika između dece 12 do 18 meseci

Razlika od godinu do godinu i po dana i dalje čini da deca grade veoma jaku međusobnu vezu, a da su premali da razumeju osećaj ljubomore. Mala razlika u starosti dece, oko godinu i po dana, će učiniti da oni budu drugovi u igri. Ali, sa druge strane, njihove stalne potrebe mogu uticati na to da se naruši zdravlje majke.

Sve što nosi iscrljenost sa jednim detetom – pelene, dojenje, noćno buđenje, sada će biti udvostručeno, bez mogućnosti pauze između. Čak nekad i više jer će često biti potrebno daleko više vremena uspavati obe bebe istovremeno, nego što bi bilo potrebno vremena za jedno dete.

Razlika između dece 18 do 24 meseca

Ovo je razlika između dece koju lekari savetuju kao najmanju poželjnu. Ujedno je i neuporedivo lakše kada dobijete bebu, a starije dete već ima pune dve godine i dosta je razumnije, a manje zahtevno.

demetra 4
Mala razlika između dece – prednosti

Ionako niste spavali poslednjih godinu dana. Nekim ženama je mnogo lakše da se ne navikavaju na sporiji životni ritam kada prva beba malo odraste i krene u jaslice. Neke žene ne žele da se vraćaju na posao na kratko – radije bi da rode i drugo dete, pa da se onda posvete karijeri. Mnoge žene jednostavno ne žele da se odvoje od starijeg deteta, pa se požurivanje naredne trudnoće ponekad učini kao zgodno, ionako planirano rešenje.

Dobra stvar je da će vam deca verovatno biti najbolji drugari jer su sličnog uzrasta, a vi ćete se još sveže sećati svega što vas zanima u vezi trudnoće, porođaja i života sa bebom.

Međutim, ako planirate samo dvoje dece, možda ćete želeti da užitak u novoj trudnoći i tim prvim radostima malo odložite? Na ovu odluku mogla bi da utiče i starost majke – ako ste duboko zagazili u tridesete, možda ne treba mnogo da čekate.

Mala razlika u starosti dece – koji su nedostaci

Razmislite da li ste možda još previše umorni i kako bi nova trudnoća i beba uticali na odnos sa partnerom. Možda osećate da vam treba mala pauza i promena rutine – da starije dete prohoda, a vi krenete ponovo na posao, pre nego što se pripremite za novog člana porodice.

Postoji još jedan zdravstveni razlog koji ne ide u korist maloj starosnoj razlici između dece: studija koja je nedavno objavljena u Žurnalu Američke medicinske asocijacije zaključuje da majke koje zatrudne 18 ili manje meseci od porođaja, imaju veće šanse da se porode ranije i da rode dete koje je znatno manje težine. One koje zatrudne svega šest meseci nakon porođaja, imaju oko 50 odsto šanse da rode dete sa ovakvim problemima.

Neke studije sugerišu da mala razlika između dece, manja od dve godine povećava mogućnost da drugo dete ima poremećaj iz spektra autizma.

mala razlika izmedu dece
Mala razlika između dece

Konačno, mnoge žene smatraju da su dosta propustile u odrastanju dece jer nisu imale vremena da uživaju u momentima – stalno su bile zauzete na dve strane.

Objavljen: 24. jun 2018. godine, ažuriran: 21. januar 2024. godine

Literatura:
  1. ETimes: Planning A Second Baby? – https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/photo-stories/planning-a-second-baby-this-is-the-ideal-gap-you-must-maintain
  2. WhatToExpect: Spacing Your Kids: The Pros & Cons of Every Age Gap – https://www.whattoexpect.com/family/child-spacing
  3. Photo by Kat Smith: https://www.pexels.com/photo/two-persons-walking-on-grassy-field-551578/

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button