fbpx
Posle porođaja

Lohije: Krvarenje posle porođaja(postporođajno krvarenje)

Svaka žena ima krvarenje posle porođaja, bilo da se porodila vaginalno ili carskim rezom. Ovo krvarenje se naziva lohije. Time se telo oslobađa sloja sluznice materice koja je bila zadebljala i okruživala je bebu. Krv može da teče na mahove ili da teče ravnomerno kao teška menstruacija.

Krvarenje će menjati boju i postati lakše kako materica zarasta i vraća se na veličinu pre trudnoće. U početku će protok lohija biti jak i svetlo crvene boje, a može i da sadrži ugruške. Postupno, to će se promeniti do ružičaste, zatim smeđe, a na kraju, do žuto-bele boje.

Trajanje lohija se razlikuje od žene do žene. Možda ćete krvariti kraće, od dve do tri nedelje, a možda i šest ili čak i više nedelja nakon što ste dobili bebu. Protok će se smanjiti vrlo postupno. Jarko crvene lohije se obično smanje u prvih nekoliko nedelja, ali ako budete previše aktivni, boja može da se ponovo intenzivira. Ako vidite svetlocrvenu krv, to je znak da treba da usporite.

Tampone ne treba koristiti prvih šest nedelja posle porođaja.

krvarenje posle porodaja
Photo by Lisa from Pexels

Treba li se nešto učiniti po pitanju krvarenja?

Zapravo ne. Samo se pobrinite da imate dovoljno zaliha uložaka za porodilje (mrežastih uložaka) pre nego što se beba rodi. Tampone ne treba koristiti prvih šest nedelja. Oni mogu da dovedu do prodora bakterija u vašu još uvek nezalečenu matericu i da izazovu infekciju.

Možda ćete morati da promenite uložak na svakih sat ili dva na početku, a zatim na svakih tri ili četiri sata u narednim danima i nedeljama. Proverite da li ste oprati ruke pre i nakon promene uloška.

Takođe, možda imate ranu između vagine i međice. Moraćete održavati taj deo vašeg tela čistim kako biste sprečili infekciju. Okupajte se ili istuširajte barem jednom na dan i menjajte uloške redovno.

demetra 83

Lohije i kada se zbog njih obratiti lekaru?

Pozivite lekara ako primetite neki od sledećih simptoma, koji ukazuju da možda imate infekciju:

  • vaše lohije imaju neugodan miris;
  • dobili ste groznicu;
  • vaše krvarenje ostaje jako i svetlo crvene boje i nakon prve nedelje;
  • stomak vam je osetljiv na dodir nisko dole na jednoj ili obe strane.
lohije - krvarenje posle porođaja

Povremeno, krvarenje posle porođaja koje je puno teže nego što su normalne lohije može da se javi bilo kad između 24 sata i šest nedelja nakon rođenja. To se zove sekundarno postporođajno krvarenje i veoma se retko dešava. Može da bude prouzrokovano infekcijom ili zaostalim delom posteljice koji je ostao unutar materice.

Krvarenje posle porođaja je normalno, ali znak da hitno ipak treba da pozovete lekara je:

  • vaše krvarenje odjednom postane jako, natapajući uložak za manje od sat vremena;
  • Krvarenje posle porođaja je svetlo crveno i četiri ili više dana nakon rođenja i ne osećate se bolje kada legnete da se odmorite;
  • prođe puno velikih krvnih ugrušaka;
  • počinjete da osećate nesvesticu, vrtoglavicu;
  • srce počinje da vam ubrzano ili neregularno kuca.

Objavljen: 19. mart 2012. godine, ažuriran: 5. januar 2024. godine

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button