fbpx
Nega trudniceTrudna samTrudnoća

Linea negra: Linija na stomaku u trudnoći

Linija na stomaku u trudnoći naziva se linea negra. Ovo je tamnija linija koja se pojavljuje preko stomaka u toku trudnoće, a moguće je da ste je imali i ranije, samo je bila svetla i neprimetna.

Da li linea negra postoji kod svake trudnice?

Šta je linea negra?

Mnoge žene imaju uvek belu liniju (zove se linea alba), koja se proteže od stidne kosti do pupka. Ona nekada potamni tokom trudnoće i naziva se crna linija (linea negra). (*1) Zapravo nije u potpunosti crna, već braon ili sivkasta. Kod nekih žena je ona do pupka, dok je kod drugih gotovo do grudi, preko celog stomaka. Ona obično postaje sve tamnija, kako trudnoća napreduje, a nakon što se pojavi oko 5. meseca trudnoće.

Linea negra ne izaziva nikakve zdravstvene probleme u trudnoći i nema potrebe da brinete zbog nje. Takođe, linija na stomaku kod trudnica ni na koji način ne utiče na bebu i njeno zdravlje.

Zapravo, uzrok pojave linea negre nije poznat, ali se veruje da ima veze sa hormonskim promenama koje se dešavaju u trudnoći. Jedna od njih je i hormon koji doprinosi da se pojavi tamnija koža areola oko bradavica.

linija na stomaku u trudnoci
Photo by Daniel Reche

Kada je jača linea negra?

Pretpostavlja se da je melanin odgovoran za pojavu linea negre, a izlaganje suncu će učiniti da ona bude samo tamnija. Vodite računa jer tokom trudnoće žene mogu mnogo lakše da izgore na suncu, koža im je mnogo osetljivija, a sklone su i pojavi fleka na licu. Pročitajte: Tamne fleke u trudnoći: Problemi sa pigmentacijom u trudnoći

Ne možete ništa učiniti da linija na stomaku nestane, nakon što se pojavila. Lekari ne preporučuju korišćenje nikakvih lekova i nanošenje krema i masti za izbeljivanje tokom trudnoće. Korisno je da mažete samo kremu za zaštitu od sunca i druge kreme za negu, poput losion protiv strija.

Da li se javlja kod svih trudnica?

Oko 80% trudnica će imati ovu liniju. Ona može da bude manje ili više upadljiva u zavisnosti od vašeg tena i zavisi od pigmentacije kože inače.

Zašto imam linea negru ako nisam u drugom stanju?

Ova linija se može pojaviti čak i kod dece, ali i kod odraslih osoba. Ona se javlja, istina ređe, ali i kod žena koje nisu u drugom stanju. Ne treba da vas to odmah brine. Ova linija ne bledi uvek u potpunosti, a kod nekih već postoji svetlija varijanta linije. Pretpostavlja je da je razlog pojavi hormonskog porekla, ali za sada ne znamo šta je tačno izaziva i koliko traje. Ukoliko niste u drugom stanju, a smeta vam ova linja, obratite se dermatologu za savet šta biste mogli da preduzmete.

Bapske priče i linea negra

Postoje neka verovanja da je linea negra izražena preko celog stomaka kod žena koje nose bebu muškog pola. Kod žena koje nose devojčicu, linea negra se javlja samo do pupka, kažu verovanja koja nemaju veze sa naukom, već su puka razbibriga. Pročitajte: Bapske priče o trudnoći (VIDEO)

nadutost posle menstruacije
Photo by Eugene Chystiakov on Unsplash

Da li može da se spreči pojava linije na stomaku?

Ne možete uraditi baš ništa da sprečite da se pojavi linea negra. Ona je prirodni deo trudnoće, baš kao i rast stomaka. Dobra vest jeste da ne morate koristiti nikakve kreme za izbeljivanje i ići na tretmane. Kao što se pojavila iznenada, neko vreme posle trudnoće će i nestati spontano.

Ukoliko ponovo ostanete u drugom stanju, ona bi mogla da se ponovo pojavi s tim da naredni put može biti manje ili više intenzivna. Nema pravila da će kod svake trudnoće izgledati isto.

Postoje neka mišljenja da će osobe koje unose redovno folate (folnu kiselinu) imati manje izraženu liniju, mada ne postoje jasni dokazi. Svakako je važno da u trudnoći uzimate dodatno tablete folne kiseline najmanje jedan do 3 meseca pre začeća, kao i tokom prvih meseci trudnoće. Više: Šta je to folna kiselina i zbog čega se pije

Objavljen: 17. novembra 2023. godine, ažuriran: 17. jun 2024. godine

linea negra
Photo by Arren Mills on Unsplash

Literatura:

  1. APA: Linea Nigra – https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-concerns/pregnancy-line-linea-nigra/
  2. Pregnancy Birth&Baby: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/skin-changes-during-pregnancy-linea-nigra
  3. Cleveland Clinic: Linea Nigra: https://my.clevelandclinic.org/health/body/23488-linea-nigra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button